Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Να εστιάσουμε στην ανάκαμψη στην μετά covid-εποχή

Offsite Team -
17.12.2020 - 12:08

ΥΠΕΞ: Να εστιάσουμε στην ανάκαμψη στην μετά covid-εποχή

Thumbnail
Τόνισε πως οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ «πάνε χέρι – χέρι» με τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς

Είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στην ανάκαμψη στη μετά του κορωνοϊού εποχή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η τρέχουσα χρονιά ήταν δύσκολη. Η παγκόσμια πανδημία έχει επιφέρει τεράστιες δυσκολίες σε όλες τις χώρες και έχει δραστικά αναστατώσει τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ένα διαδικτυακό συνέδριο για την παρουσίαση της πρώτης έρευνας ελκυστικότητας (Attractiveness Survey) του ελεγκτικού οίκου ΕΥ.

Όπως είπε, οι κυβερνήσεις, κλήθηκαν να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα, όπως τα lockdown προκειμένου να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

«Ως αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε έντονα, επηρεάζοντας τις ροές ξένων άμεσων επενδύσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στην ανάκαμψη στη μετά του Covid εποχή», τόνισε. 

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αυτά είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τους υφιστάμενους επενδυτές στην Κύπρο, για να προσθέσει ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση εφησυχάζει.

«Πάντα προωθούσαμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι, ειδικά σε τομείς, όπως η δικαιοσύνη, το σύστημα υγείας, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τον τουρισμό, την έρευνα και καινοτομία και την πράσινη ενέργεια», είπε ο ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η «η ιστορία είναι κάπως διαφορετική» αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τους επενδυτές που δεν δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα σε αυτό τον τομέα», είπε, προσθέτοντας πως το ΥΠΕΞ καταρτίζει στρατηγική για την οικονομική διπλωματία, η οποία θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία αξίας για την Κύπρο και τις κυπριακές επιχειρήσεις από την ενίσχυση του εμπορίου, των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) και του κυπριακού ονόματος (brand), μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη από την οικονομική διπλωματία.

«Οι στρατηγικές επιδιώξεις μας, μεταξύ άλλων», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, αφορούν την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, που να μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία για την οικονομία και να δημιουργούν θετικές επιδράσεις (positive spill-overs), την προώθηση ενός συνεκτικού brand για την Κύπρο στο εξωτερικό, καθώς και την αντιμετώπιση λανθασμένων αντιλήψεων ή της έλλειψης ενημέρωσης για τα οφέλη που προσφέρει η χώρα μας».

Τόνισε πως οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ «πάνε χέρι – χέρι» με τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς του κυπριακού επιχειρηματικού και οικονομικού οικοσυστήματος, μεγιστοποιώντας έτσι την ικανότητα των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου.

Σημείωσε δε πως σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε όπως η κυβέρνηση εκπροσωπηθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) από το ΥΠΕΞ, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνητικές συνέργειες.

«Είμαι συνεπώς αισιόδοξος ότι μέσω των συλλογικών μας προσπαθειών θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που εντοπίζονται από την έρευνα της ΕΥ και να καταστήσουμε την Κύπρο ως ένα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home