ΥΠΕΞ: Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε ανεξίτηλο σημάδι

ΥΠΕΞ: Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε ανεξίτηλο σημάδι

ΥΠΕΞ για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο και ενδεικτική της αποφασιστικότητας της χώρας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε ανακοίνωση το ΥΠΕΞ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αναφέρει ότι οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό και την παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους σε συνεργασία με το Yad  Vashem, ενσωματώνοντας πολύτιμα μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

"Ενθυμούμενη τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και διατηρώντας την μνήμη του, η διεθνής κοινότητα επαναβεβαιώνει το συλλογικό της καθήκον να αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων και να εργάζεται ακούραστα ενάντια στην άρνηση και τη λήθη", αναφέρει.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι  η Κύπρος, ως τόπος κράτησης για πάνω από 50,000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε ένα προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στην συλλογική συνείδηση του νησιού, σημειώνει.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αναφέρει ότι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα με τρόπο βάναυσο στα χέρια της ναζιστικής βαρβαρότητας, λόγω της θρησκείας και της εθνικότητας τους, στα πλαίσια μιας θηριωδίας που αμαύρωσε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας.

"Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Αουσβιτς-Μπιρκενάου, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλους ανά τον κόσμο, τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι υποχρέωση μας να βεβαιωθούμε ότι το μήνυμα αυτό θα αντηχεί δυνατά: Δεν θα ξεχάσουμε", σημειώνει.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η Κύπρος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη με τη βαρβαρότητα και τον μαζικό φόνο του Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, αναφέρει, ο αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, καθιστώντας αναγκαία τη συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

"Ο αναθεωρητισμός θεωριών συνωμοσίας και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά σε οποιαδήποτε μορφή", αναφέρει το ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ

Home