Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Ώριμες οι συνθήκες για λύση Κυπριακού

Offsite Team -
18.05.2022 - 21:44

ΥΠΕΞ: Ώριμες οι συνθήκες για λύση Κυπριακού

Thumbnail

Στις δύσκολες αυτές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις στην Πράγα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Γιαν Λιπάβσκι, στο πλαίσιο επίσκεψη εργασίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι καταδίκασαν έντονα τη «ρωσική βαρβαρότητα κατά του άμαχου πληθυσμού», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ είπε ότι συζήτησαν και πρακτικούς τρόπους βοήθειας του ουκρανικού λαού.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, σημειώνοντας τη δυναμική που αποκτά η προοπτική ενός ενεργειακή διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Λιπάβσκι σχετικά με τα προτεινόμενα «τολμηρά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», λέγοντας ότι «μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα στηρίξει θετικά τις προσπάθειές μας για την επανέναρξη της διαδικασίας» για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας σε επίπεδο ΕΕ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «επιβάλλεται, στις προσπάθειές μας να ασκήσουμε οικονομική και πολιτική πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο με αποτελεσματικά, διπλωματικά μέσα».

Ανέφερε ακολούθως πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη στην ενεργειακή της απεξάρτηση. «Μέσα από τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού μπορούμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Η προοπτική ενός διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη αποκτά πλέον δυναμική», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν σε διμερές επίπεδο, σε μια σειρά από τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τους υδάτινους πόρους και τη διαχείριση απορριμμάτων.

«Ο Υπουργός Λιπάβσκι και εγώ συμφωνούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε νέα ώθηση στην υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τσεχικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι ενημερώθηκε από τον κ. Λιπάβσκι για τις προτεραιότητες της επερχόμενης Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και απευθυνόμενος προς τον ομόλογό του, είπε ότι «μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη της Κύπρου» η οποία προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Τσεχία.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τέλος πως με τον Τσέχο ομόλογό του συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Home