Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Ώριμες οι συνθήκες για λύση Κυπριακού

Offsite Team -
18.05.2022 - 21:44

ΥΠΕΞ: Ώριμες οι συνθήκες για λύση Κυπριακού

Thumbnail

Στις δύσκολες αυτές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις στην Πράγα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Γιαν Λιπάβσκι, στο πλαίσιο επίσκεψη εργασίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι καταδίκασαν έντονα τη «ρωσική βαρβαρότητα κατά του άμαχου πληθυσμού», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ είπε ότι συζήτησαν και πρακτικούς τρόπους βοήθειας του ουκρανικού λαού.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, σημειώνοντας τη δυναμική που αποκτά η προοπτική ενός ενεργειακή διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Λιπάβσκι σχετικά με τα προτεινόμενα «τολμηρά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», λέγοντας ότι «μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα στηρίξει θετικά τις προσπάθειές μας για την επανέναρξη της διαδικασίας» για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας σε επίπεδο ΕΕ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «επιβάλλεται, στις προσπάθειές μας να ασκήσουμε οικονομική και πολιτική πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο με αποτελεσματικά, διπλωματικά μέσα».

Ανέφερε ακολούθως πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη στην ενεργειακή της απεξάρτηση. «Μέσα από τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού μπορούμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Η προοπτική ενός διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη αποκτά πλέον δυναμική», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν σε διμερές επίπεδο, σε μια σειρά από τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τους υδάτινους πόρους και τη διαχείριση απορριμμάτων.

«Ο Υπουργός Λιπάβσκι και εγώ συμφωνούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε νέα ώθηση στην υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τσεχικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι ενημερώθηκε από τον κ. Λιπάβσκι για τις προτεραιότητες της επερχόμενης Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και απευθυνόμενος προς τον ομόλογό του, είπε ότι «μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη της Κύπρου» η οποία προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Τσεχία.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τέλος πως με τον Τσέχο ομόλογό του συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.07.2022 - 06:17

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Η πορεία μέχρι το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου

Με ανοιχτές διαδικασίες προχωρά η ΕΔΕΚ τις εσσωκομματικές της διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ημερομηνίας 23 Ιουνίου η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα παρθεί στις 13 Ιουλίου σε Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 18:00  το απόγευμα στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία με σύνθημα «Καθορίζουμε το παρόν. Διαμορφώνουμε το μέλλον». 

Όπως είχε αποφασίσει μάλιστα στο Πολιτικό Γραφείο στην ίδια συνεδρίαση συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι επαφές με υποψήφιους Προέδρους. Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση της προοπτικής για εκλογική συνεργασία αφού πρώτα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μάριο Ηλιάδη.

Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε ήδη μια συνάντηση με τον  Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ήδη υπάρχει νέα καθορισμένη συνάντηση ΕΔΕΚ - Μαυρογιάννη για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου. Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση και με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφασίστηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων στις οποίες η ηγεσία θα ενημερώσει για τις μέχρι στιγμής επαφές που έγιναν με κόμματα και υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τα μέλη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Στις διασκέψεις θα οριστούν και οι αντιπρόσωποι της κάθε Επαρχίας για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Πήγε στην ΕΔΕΚ με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Αμμοχώστου ενώ στις 5/7 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 6/7 σε Λεμεσό και Λάρνακα και στις 7/7 στη Λευκωσία. 

Στο Συνέδριο σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτιμάται ότι θα παραστούν γύρω στους 400 αντιπροσώπους οι οποίοι είναι  κατανεμημένοι στις επαρχίες ανάλογα με αριθμό μελών και το ποσοστό στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του Συνεδρίου είναι στη βάση των απόψεων και εισηγήσεων όπως αυτές θα διατυπωθούν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να παρουσιαστούν οι επιλογές που υπάρχουν ενώπιον των συνέδρων οι οποίοι θα κληθούν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο να λάβουν την τελική τους απόφαση, η οποία θα είναι και η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές. 

Home