Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Tο πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Offsite Team
- 27.07.2022

ΥΠΕΞ: Tο πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Thumbnail
Ο παραλληλισμός μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας να φέρει πίσω την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο 1974, είπε ο ΥΠΕΞ

Είναι η ώρα ο παραλληλισμός μεταξύ του προβλήματος της Κύπρου και της Ουκρανίας να φέρει πίσω την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο τι έγινε από το 1974 και συνεχίζεται για 48 χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τους Κύπριους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι ως Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών σε κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς ανά τον κόσμο, είπε ότι πρόκειται για μία ετήσια συνάντηση των Πρέσβεων που καλούνται και έρχονται στη Λευκωσία και γίνεται μία όχι απλώς παρουσίαση αλλά και ανταλλαγή απόψεων. Το θέμα, είπε, σήμερα ήταν γενικότερο, ήταν πάνω στη γενική εξωτερική πολιτική της Κύπρου που συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οπως είπε, κυρίως έγινε αναφορά στην Ουκρανία.

"Καταλαβαίνετε ότι η Ουκρανία δίνει την ευκαιρία για να φτάσουμε και εμείς πίσω στα βασικά μας, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ενότητας και της ανεξαρτησίας μιας χώρας κράτους των Ηνωμένων Εθνών, όπως γίνεται σήμερα και με την Ουκρανία και επομένως είναι η ώρα αυτός ο παραλληλισμός να φέρει πίσω την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο τι έγινε από το 1974 και συνεχίζεται ακόμα για 48 χρόνια" τόνισε.

Πρόσθεσε ότι μίλησαν και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον χειρισμό του θέματος από δω και μπρος. Είπε ότι άκουσε πολλές αξιόλογες προτάσεις και απόψεις από τους Πρέσβεις λέγοντας ότι αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της συνάντησης. Σε μία άλλη συνεδρία που θα έχει μαζί τους, είπε, το θέμα θα είναι η περιφερειακή μας πολιτική και στη συνέχεια και η ευρωπαϊκή μας πολιτική.

Σε ερώτηση πότε η πλευρά μας θα απαντήσει στον Τ/κ ηγέτη για τις προτάσεις του, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα βιαστούμε να απαντήσουμε. 

"Θα τις μελετήσουμε προσεκτικά, θα διαβουλευτούμε, ο Πρόεδρος όπως γνωρίζετε αυτές τις μέρες ήταν περιορισμένος διότι ήταν θετικός στον κορωνοιο. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη", είπε.

Ερωτηθείς εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες σε σχέση με το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ήταν ήδη ολοκληρωμένες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών, λέγοντας ότι όταν φτάσουν σε εκείνο το σημείο θεωρείται ότι ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, αλλά επίσημα όμως θα γίνει αύριο 28 του μηνός, είπε.

Σε ερώτηση εάν είμαστε ευχαριστημένοι, είπε " είμαστε ευχαριστημένοι, βεβαίως".

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κατά τις διεργασίες για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφεύχθηκε να μπει μια φράση που καλωσορίζει τις προτάσεις και των δύο ηγετών, ο Υπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ θετική εξέλιξη ότι αποφεύχθηκε αυτή η αναφορά, την οποία αναφορά χαρακτήρισε και αδικαιολόγητη λέγοντας "για ποιαν πρόταση της μιας πλευράς μιλούν από τη στιγμή που εκείνη η πρόταση δεν είχε διαβιβαστεί καθόλου σε μας; Τώρα έχει, αλλά τότε που γινόταν η σύνταξη του ψηφίσματος δεν υπήρχε". 

Σε σχόλιο ότι είχε πει πριν μερικούς μήνες ότι ανέμενε κάποια κινητικότητα στα ΜΟΕ το καλοκαίρι, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "όσον αφορά την πρόβλεψη για το καλοκαίρι ίσχυε, διότι είχα πάρει κάποια θετικά μηνύματα που μου έδιναν ενθάρρυνση. Φυσικά μετά έγινε η χειροτέρευση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας, οι εξελίξεις δεν επέτρεπαν περισσότερη επικέντρωση σε αυτή την προσπάθεια".

Ερωτηθείς για τις επαφές του στην Ιταλία και τον Eastmed, και σε σχόλιο ότι οι Ιταλοί ίσως να πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζήτησε το θέμα στην Ιταλία, αλλά σημείωσε ότι "δεν πίεζαν οι Ιταλοι, απεναντίας οι Ιταλοί δεν συμμετείχαν τελικά στην ομάδα που αποφάσισε να γίνει ο ΕastMed εξαιτίας του γεγονότος - δικαιολογούνται - ότι δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους για το πού θα καταλήξει ο αγωγός. Μακάρι ο αγωγός να αποδειχτεί βιώσιμος διότι όταν αποδειχτεί βιώσιμος όλα τα άλλα λύνονται".

ΚΥΠΕ

Home