ΥΠΕΞ: Πρωτοβουλία από μέλη ΣΑ για επανέναρξη συνομιλιών

ΥΠΕΞ: Πρωτοβουλία από μέλη ΣΑ για επανέναρξη συνομιλιών

Χριστοδουλίδης στην Digital: Αν χαθεί το θέμα περίκλειστης πόλης φεύγει το κεφάλαιο εδαφικού από συνομιλίες

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στις προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρωσία αλλά και το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Digital και τον Θανάση Αθανασίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Αρχικά αναφερόμενος στις Τουρκικές προκλήσεις ανέφερε:

Όντως η κατάσταση είναι ανησυχητική, βλέπουμε μια έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας η οποία ξεκίνησε μετά και την ενεργοποίηση της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, βλέπουμε την Τουρκία να επανέρχεται στην προκλητικότητα επί των θαλασσών όπως περίπου 6 μήνες. Είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και κινούμαστε προς δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ή άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ενέργειες της Τουρκίας επιχειρούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την γενικότερη προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ως ένας  εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Όσον αφορά την μη επαφή ανάμεσα στις δύο κοινότητες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι: 

Δυστυχώς τα όσα συμφωνήθηκαν στην συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έγινε κατορθωτό να αποτυπωθεί σε μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα. Να σας πω ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται τόσο από πλευράς Ηνωμένων Εθνών αλλά και από κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να δούμε πως δημιουργούνται συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών.

Πότε να αναμένουμε κινητοποίηση στο Κυπριακό;

Υπάρχει κινητοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος ο δικός μας είναι αυτή η κινητοποίηση να μετουσιωθεί σε κάτι συγκεκριμένο που δεν είναι τίποτα άλλο από την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. 

Υπάρχει κάποιου είδους συζήτηση ή χρονοδιάγραμμα για εγκατάλειψη της ΔΔΟ;

Από δική μας πλευράς δεν υπάρχει η όποια σκέψη η συζήτηση για αλλαγή του πλαισίου λύσης από την ΔΔΟ. Για να αλλάξει η βάση συζήτησης του Κυπριακού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και κάτι τέτοιο από δική μας πλευρά δεν τίθεται ούτε καν για προβληματισμό. 

Απάντησε και για άνοιγμα Βαρωσίων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε στην συνέντευξη του και για τα όσα ανέφερε όταν η Τ/κ πλευρά προανήγγειλε το άνοιγμα των Βαρωσίων όταν είχε κάνει λόγο για πυροτέχνημα από πλευράς Τ/ κ πλευράς. Ανάλογη ανάλυση είχε κάνει σε πρόσφατη του συνέντευξη στην Digital και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όπου ανέφερε ότι το άνοιγμα Βαρωσίων είναι προεκλογικό show Ερσίν Τατάρ και Άγκυρας. 

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκείνο που είχε αναφέρει ήταν ότι υπήρχε και προεκλογική προσέγγιση του θέματος και η όποια αναφορά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποβάθμιση του γεγονότος που είχε δει το φως της δημοσιότητας.  Παράλληλα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν υποβαθμίζει τα όσα έγιναν στην περίκλειστη πόλη και θεωρεί ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για να δημιουργήσουν υποδομή τετελεσμένων για να προωθήσουν μια διαφορετική λύση του Κυπριακού.

Μάλιστα όπως τόνισε αν χαθεί το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στην ουσία φεύγει το κεφάλαιο του εδαφικού από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

Επανέναρξη γεωτρήσεων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει και στο κεφάλαιο των γεωτρήσεων όπου η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει σε κάθε βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο με ανάλογα βήματα. 

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδουλίδη οι υποχρεώσεις των εταιρειών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των εταιρειών δεν μπορεί να εξισώνονται με οποιοδήποτε τρόπο με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εκτός της ΑΟΖ της. 

Μάλιστα επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία πραγματικά πιστεύει και νιώθει  εμπιστοσύνη στις νομικές της προσεγγίσεις μπορεί πολύ εύκολα είτε σε διμερές επίπεδο είτε πηγαίνοντας μαζί στην Χάγη μπορεί πολύ εύκολα να λυθούν αυτά τα θέματα. 

Αναλυτικά τα όσα ανέφερ στην Digital ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πιο κάτω βίντεο:

Home