ΥΠΕΞ: Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ

ΥΠΕΞ: Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ

Τι απαντά στην Offsite o ΥΠΕΞ για τις διμερείς με Ισραήλ και τις ασκήσεις του Ισραηλινού στρατού στο FIR Κύπρου

Στην Κύπρο θα βρίσκεται την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν όπου θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, το Κυπριακό και περιφερειακά θέματα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ρίβλιν στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στην Offsite σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ρίβλιν στην Κύπρο αλλά και την διμερή συνεργασία των δύο χωρών, o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως αν και η ενέργεια αποτέλεσε το εφαλτήριο για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ - όπως και με άλλα γειτονικά κράτη - τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο από κοινού με την Ελλάδα, η συνεργασία εκτείνεται σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά τα Ισραήλ, η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη καλύπτοντας πολλούς τομείς, και παράλληλα πολυεπίπεδη, καθώς εκτείνεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό και τεχνικό επίπεδο. Αυτό καταδεικνύεται μεταξύ άλλων και από το εύρος και τη συχνότητα των επαφών και των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή επίσκεψη του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου στο Ισραήλ και η αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Προέδρου.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, που προέκυψε και η ιδέα για σύσταση Μόνιμης Γραμματείας που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο από την 1η Ιουλίου, για να υποστηριχθεί η λειτουργία των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η σύσταση της Γραμματείας αποτελεί απτή απόδειξη της προστιθέμενης αξίας για την ευρύτερη περιοχή που αναγνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες ότι προσδίδει αυτή την συνεργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το όραμα είναι ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι εφικτό να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, κάτι που σήμερα ενδεχομένως να ακούγεται δύσκολο λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ κάποιων Κρατών της περιοχής.

Όπως δήλωσε στην Offsite ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι προς αυτή την κατεύθυνση που ήδη ξεκίνησε, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, η συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής με τα γειτονικά κράτη, καθώς για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί, σημείωσε.

FIR Κύπρου και Ισραήλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε επίσης για τις αυξημένες ασκήσεις του Ισραηλινού στρατού εντός του FIR της Κύπρου και κατά πόσον τίθεται οποιαδήποτε ζήτημα σε σχέση με τον Κυπριακό FIR και το Ισραήλ σε αμυντικό ή άλλο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η συνεργασία αυτή είναι θεσμοθετημένη και διαχρονική και βασίζεται σε μια αποκλειστικά θετική ατζέντα. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες, δεν καταφέρονται εναντίον του όποιου τρίτου Κράτους, αλλά πραγματοποιούνται για να ενισχύσουν την ετοιμότητα και τις δυνατότητές μας  να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και προβλήματα.

«Συνεργασία υπάρχει και σε άλλους τομείς όπως είναι η πυρόσβεση, όπου οι δύο χώρες χρειάστηκαν την βοήθεια της άλλης χώρας σε περιπτώσεις πυρκαγιών,» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ο κάθε μηχανισμός τριμερούς συνεργασίας έχει την δική του δυναμική, στην περίπτωση του Ισραήλ υπάρχει η διάσταση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, ενώ με την Αίγυπτο υπάρχει η διάσταση του ενδιαφέροντος της Γαλλίας. Στόχος, σημείωσε, είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω κοινές δράσεις και συμφέροντα μεταξύ των γειτονικών Κρατών, ενισχύοντας τη σταθερότητα και τη συνεργασία προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Home