Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«ΥΠΕΞ»:Η ανακοίνωση ΕΕ για «Γιαβούζ» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Offsite Team -
09.07.2019 - 19:58

«ΥΠΕΞ»:Η ανακοίνωση ΕΕ για «Γιαβούζ» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Thumbnail
Τι λέει το «υπεξ»

Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΕ αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει το «υπεξ» στα κατεχόμενα. Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, σε σχέση με την παρουσία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» και την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε νέες γεωτρήσεις στα βορειοανατολικά της Κύπρου, το «υπέξ» λέει ότι η προσέγγιση της ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως δικαστήριο, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

 

Τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και το δίκαιο της θάλασσας απαιτούν όπως τα μέρη διαπραγματευτούν και καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε λύση επί των διαφορών τους, λέει και προσθέτει ότι προσεγγίσεις που δίνουν πλεονέκτημα σε μια πλευρά έως ότου υπάρξει κατάληξη, αντίκεινται στην αρχή της αμεροληψίας και δεν γίνονται αποδεκτές.

 

Το «υπέξ» λέει ακόμη ότι όλα τα μέρη που προβαίνουν σε ανακοινώσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου αγνοούν σκοπίμως τις άδειες που έχει παραχωρήσει η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

 

Από την μια μεριά, συνεχίζει η ανακοίνωση, μιλούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων επί των φυσικών πόρων, από την άλλη όμως αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις ίδιες πηγές.  

Το «υπεξ» χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι αποδίδεται η ευθύνη στην Τουρκία ενώ τα ανάλογα βήματα στα οποία προβαίνουν οι Τουρκοκύπριοι περιγράφονται ως προκλητικά. Οι εργασίες στις οποίες προχωρά η Τουρκία στα ανατολικά και νότια της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένες με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, συμπληρώνει.  

Λέει επίσης ότι συνομιλητής για τις εργασίες αυτές, στα ανοιχτά της Καρπασίας και νότια της Κύπρου, είναι ο «τ/κ λαός» και η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Στοχοποιείται η Τουρκική Δημοκρατία και αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από εμάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Παρά την εποικοδομητική προσέγγιση της τ/κ πλευράς, η οποία συνεχίζει τις εκκλήσεις για συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, οι ανακοινώσεις που έγιναν δηλητηριάζουν το κλίμα συμφιλίωσης και συνεργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Home