Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το υπουργικό σφραγίζει & ο ΠτΔ ενημερώνει τον λαό για ξεκλείδωμα

Του Στέλιου Στυλιανού -
29.04.2020

Το υπουργικό σφραγίζει & ο ΠτΔ ενημερώνει τον λαό για ξεκλείδωμα

Thumbnail
Αυτά θα ισχύσουν στην Κύπρο από 4 Μαΐου

Μέρα αποφάσεων και ανακοινώσεων είναι η σημερινή στο Προεδρικό καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου θα προβεί σε ενημέρωση του λαού για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

>>> Νεότερη Ενημέρωση: Στις 8 και 30 θα απευθυνθεί στον λαό ο Νίκος Αναστασιάδης <<<

Η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί σε δηλώσεις με την λήξη του η εάν οι δηλώσεις θα γίνουν νωρίς το βράδυ. Πάντως όπως επισημαίνουν πηγές από το Προεδρικό, ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε οριστικές αποφάσεις για να προβεί ο ίδιος σε ενημέρωση την Τρίτη, ενώ αυτό που κερδίζει έδαφος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν νωρίς το βράδυ. 

Στα της συνεδρίασης του υπουργικού τώρα το σώμα θα πάρει σήμερα αποφάσεις σε σχέση με το θέμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων μετά και την συνάντηση που είχε την Τρίτη με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ουσιαστικά θα σφραγίσει αποφάσεις αφού οι  προτάσεις των επιστημόνων έχουν ληφθεί υπόψη και κατά τη διαδικασία καταρτισμού του όλου πλάνου από τη Διυπουργική Επιτροπή.  

Μάλιστα η επιτροπή αυτή συνεκτίμησε όλα τα επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς εκτός από την τις αποφάσεις για άρση μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα οικονομική στήριξη σε διάφορους τομείς της Οικονομίας.

Τι θα αφορούν οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο δεν θα αφορούν μόνο την πρώτη φάση για την οποία αναμένεται να γίνει ενδελεχής ενημέρωση καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλυση του πλάνου μέχρι και την οριστική άρση των μέτρων.

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα εντάσσονται στην άρση περιοριστικών μέτρων μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, αλλά και καθορισμένο αριθμό πελατών αναλόγως τετραγωνικών μέτρων.Επίσης θα εντάσσονται επιχειρήσεις του Οικοδομικού τομέα και εργοτάξια όπου πραγματοποιούνται εξωτερικές εργασίες.

Κατά την πρώτη φάση αναμένεται και αύξηση του αριθμού μηνυμάτων για κατ εξαίρεση μετακίνηση με τα μηνύματα κατά 24ωρο να αυξάνονται από ένα σε δύο ή τρία. Μάλιστα κατά την χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε εάν είναι εφικτό να μπορούν οι πολίτες να προχωρούν σε σωματική άσκηση χωρίς την χρήση sms έτσι ώστε να έχουν την ευχέρεια να τα χρησιμοποιούν για άλλες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη φάση των μέτρων θα συνεχίσει να υπάρχει στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας με την διαφοροποίηση ότι ίσως αυτή μειωθεί, δηλαδή αντί να αρχίζει στις 9 το βράδυ, να αρχίζει στις 10 ή στις 11 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί.

Παράλληλα θα υπάρξει άνοιγμα ανοικτών χώρων άθληση στους οποίους ωστόσο θα επιτρέπεται άθληση σε μικρές ομάδες με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, χωρίς για την ώρα να γίνεται ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι με τις προπονήσεις ομάδων και εάν αυτές τελικά θα ξεκινήσουν έστω και σε μικρές ομάδες. 

Το θέμα των πρωταθλημάτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει  σε σύσκεψη στο Προεδρικό αύριο Πέμπτη καθώς έχουν κληθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη η ηγεσία του ΚΟΑ ως η ανώτατη αθλητική αρχή και οι ομοσπονδίες σε συζήτηση η οποία θα καθορίσει ενδεχομένως και τις τελικές αποφάσεις.

Κατά την πρώτη φάση αναμένεται και το άνοιγμα Λαϊκών αγορών με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των πάγκων πωλητών και αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ καταναλωτών.

Τέλος, σε μετέπειτα φάσεις αναμένεται το άνοιγμα σχολείων, εκκλησιών και καφεστιατορίων αναλόγως και των εξελίξεων με την άρση των μέτρων. Πάντως όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ δεν αποκλείεται τα σχολεία για τους τελειόφοιτους μαθητές να ανοίξουν μέχρι τα μέσα Μαΐου.  

Home