Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπουργός Άμυνας: Η ΕΦ εκσυγχρονίζεται– Τι θα γίνει τελικά με ΣΥΟΠ

Offsite Team -
04.12.2022 - 14:53

Υπουργός Άμυνας: Η ΕΦ εκσυγχρονίζεται– Τι θα γίνει τελικά με ΣΥΟΠ

Η Εθνική Φρουρά εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας - Τι είπε ότι θα γίνει με τους ΣΥΟΠ

Η Εθνική Φρουρά εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται για να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της και να υπερασπιστή της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στον χαιρετισμό του στον εορτασμό του Πυροβολικού, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας Αγίας του Όπλου, στο Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στον Δελίκηπο, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως «η Εθνική Φρουρά διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο όταν απαιτείται αποδεικνύει την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται των προκλήσεων που εμφανίζονται, με υψηλό ηθικό, πίστη προς την αποστολή και κυρίως αγάπη προς την πατρίδα».

Γι’ αυτό και οι αποφάσεις είπε, «που λαμβάνουμε έχουν πάντοτε στο επίκεντρο μαζί με την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και το προσωπικό μας».

Παράδειγμα ανέφερε «αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, με την οποία ενισχύεται περαιτέρω ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών». 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε όσους προσλαμβάνονται ως ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των σαράντα δύο ετών, σε αντικατάσταση της μέχρι πρότινος ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης ενός ΣΥΟΠ περιοριζόταν στα 10 έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία πρόσληψής τους.

Η τροπολογία αυτή, είπε, «αποτελεί την αρχή ενίσχυσης του θεσμού των ΣΥΟΠ».

Πρόσθεσε ότι «επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα όπως αυτό που αφορά τη δυνατότητα ένταξής τους σε μια νέα κατηγορία μελών του Στρατού μετά τη συμπλήρωση του 42ου έτους της ηλικίας τους. Η νέα κατηγορία που θα δημιουργηθεί θα έχει ως όριο ηλικίας υποχρεωτικού τερματισμού απασχόλησης τα 57 έτη, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους υπαξιωματικούς, αλλά θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, τα οποία θα ενσωματωθούν σε Κανονισμούς».

Ευχαρίστησε «το Υπουργείο Οικονομικών για τη θετική του προσέγγιση, αλλά και την κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και το Κοινοβούλιο για την αμέριστη συμπαράσταση, επικοδομιτική συνεργασία και βοήθεια αφήνοντας στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες».

Ως Υπουργείο Άμυνας, «έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας και σας διαβεβαιώνω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς».

Τόνισε πως «με γνώμονα ότι η αποτελεσματικότητα της αμυντικής ικανότητας ενός σύγχρονου στρατού κρίνεται από τη δυνατότητά του για ταχεία συλλογή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και ακριβή προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, το Πυροβολικό βρίσκεται πάντοτε ψηλά στον εξοπλιστικό μας προγραμματισμό, ως  το κύριο όπλο υποστηρίξεως στο πεδίο της μάχης».

Σημείωσε πως «έχουμε προχωρήσει σε ενίσχυση του Πυροβολικού και των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την εκπομπή μαζικών πυρών και πυρών ακριβείας. Το Υπουργείο Άμυνας στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα προσδώσουν αναβαθμισμένες δυνατότητες στην ΕΦ, στην αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από τον αέρα, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως «ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει είναι μέσα από την προμήθεια νέων συστημάτων να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αποτελεσματική αεράμυνα».

Η Εθνική Φρουρά, είπε, «εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται για να δύναται να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της ως κύριου υπερασπιστή της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνδράμοντας παράλληλα στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού και στην ενίσχυση του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αμετάθετος στόχος μας, ανέφερε «παραμένει η λύση του κυπριακού προβλήματος, μέσω ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών».

Αυτό είναι το καθήκον μας, σημείωσε, «απέναντι στους πεσόντες και αγνοούμενούς μας σε όλους τους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας. Να καταστήσουμε τον τόπο μας μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, χωρίς κατοχή, που να διασφαλίζει την ειρήνη και ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού».

ΚΥΠΕ

Home