Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ για την 1η Οκτωβρίου: Πολύτιμη η ιστορική γνώση

Offsite Team -
30.09.2021 - 14:08

ΥΠΠΑΝ για την 1η Οκτωβρίου: Πολύτιμη η ιστορική γνώση

"Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε πρόσθετες επιβουλές από τον τουρκικό επεκτατισμό".

O Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου σε μήνυμα για την 61η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει ότι η ιστορική γνώση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, αφού στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε πρόσθετες επιβουλές από τον τουρκικό επεκτατισμό, με τις απόπειρες σφετερισμού και εποικισμού της Αμμοχώστου ή με επιθέσεις στα νερά της Κύπρου και στο Αιγαίο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Προσθέτει ότι η Τουρκία αναπτύσσει επικίνδυνα αποσταθεροποιητική δράση με πολεμοχαρείς παρεμβάσεις, από τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη ή ακόμα στην περιοχή του Καυκάσου.

 

 Ο  Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε και ξεπέρασε την οργανωμένη τουρκική προσπάθεια για να καταλύσει το κυπριακό κράτος το 1963 και την πρώτη απόπειρα τουρκικής εισβολής, όπως και τους φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς το 1964, επιβίωσε του εγκληματικού χουντικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο 1974 και άντεξε στη βαρβαρότητα της βάναυσης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παρά τις συνέπειες της εισβολής, ο κυπριακός λαός συσπειρώθηκε, ανασυντάχθηκε και ενωμένος ανοικοδόμησε στα ερείπια που προκάλεσε η τουρκική επιδρομή. Ανέκαμψε κοινωνικά και οικονομικά και αντιστάθηκε σε όλες τις οργανωμένες τουρκικές επιβουλές, που πήραν τη μορφή του εποικισμού στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας τους και της παράνομης ανακήρυξης ενός κατοχικού ψευδοκράτους, συνεχίζει τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν συμβιβάζεται με την κατοχή των εδαφών μας.  

 Με την ευκαιρία της επετείου των 61 χρόνων, έχοντας πλήρη ιστορική συνείδηση και αυτογνωσία, αντλούμε δύναμη από τον θαυμαστό αντιαποικιακό αγώνα του κυπριακού ελληνισμού και της ΕΟΚΑ, που οδήγησε στον τερματισμό της ξένης κατοχής, και ενατενίζουμε το μέλλον με πίστη και οδηγό την ιστορική κληρονομιά χιλιετιών και τις αρχές και αξίες του σύγχρονου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης, αναφέρει περαιτέρω ο Υπουργός Παιδείας.  

Προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν τον αγώνα κατέληξαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δημιουργήθηκε επίσημα στις 16 Αυγούστου 1960 και ως επίσημη Ημέρα Ανεξαρτησίας ορίσθηκε η 1η Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Παιδείας ζητά όπως «στον χώρο της εκπαίδευσης, ας συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το πνεύμα και να κατακτούμε γνώσεις και δεξιότητες, που θα μας επιτρέψουν να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας και της τρισχιλιετούς παράδοσής μας σε αυτό τον τόπο, καθώς μέσα από την εκπαίδευση, κερδίζουμε την πνευματική καλλιέργεια που δικαιώνει τον άνθρωπο και δημιουργούμε την ολοκληρωμένη προσωπικότητα του καταρτισμένου σύγχρονου Κύπριου Ευρωπαίου πολίτη που εμπνέεται από τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του δικαίου».  

«Βασιζόμενοι στη δίψα για μάθηση και στον ενθουσιασμό των νέων μας, με την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών μας, βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία και μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά», προσθέτει και συμπληρώνει  ότι μέσα από την παιδεία, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των νέων θα είναι η καλύτερη εγγύηση για το αύριο ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, που θα εξασφαλίζει την ευημερία και τα δικαιώματα όλων των πολιτών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home