Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Ξεκάθαρος για Παγκύπριο / Σχόλιο για το θέμα με ρατσισμό

Offsite Team -
25.06.2021 - 18:05

ΥΠΠΑΝ: Ξεκάθαρος για Παγκύπριο / Σχόλιο για το θέμα με ρατσισμό

Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την Α΄ τάξη .

Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν λειτουργεί Γυμνάσιο, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την Α΄ τάξη.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας συνάντησης του με το νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ότι τελειόφοιτοι μαθητές του Δημοτικού της Φανερωμένης δεν έγιναν όλοι αποδεκτοί από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε κάποιους στάλθηκε μια επιστολή ότι θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν υπάρχει Γυμνάσιο.

 

«Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα ένα πιλοτικό πρόγραμμα για Α΄ τάξη. Δεν ξέρει κανείς αν την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχει Β΄ ή Γ΄ τάξη. Άρα, λοιπόν, κακώς γίνεται αυτή η συζήτηση. Τα παιδιά όλα που φοιτούσαν είτε στο Δημοτικό είτε στο Γυμνάσιο στης Φανερωμένης, μέσα από προσεγμένες διευθετήσεις με την πρόνοια μετακίνησης τους με λεωφορεία για όσους έχουν πρόβλημα διακίνησης, έχουν κατανεμηθεί σε σχολεία της επιλογής τους», πρόσθεσε.

 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αντωνίου αναβαθμίστηκε σε ολοήμερο, γίνονται έργα και υλικοτεχνικής κτιριακής αναβάθμισης και είναι ένα σχολείο με μαθητικό πληθυσμό, ικανοποιητικό για να λειτουργήσει παιδαγωγικά ένα σωστό σχολείο.  

«Άρα, λοιπόν, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί κατανοώντας το ότι βεβαίως κανένας μας δεν ενθουσιάζεται με το να αλλάξουν πράγματα στη ζωή του, παρόλα αυτά και παρά το ότι κατανοούμε ότι πιθανώς η αλλαγή να φέρνει αναστάτωση, το Υπουργείο έχει λάβει τα μέτρα του και για τα παιδιά που θα φοιτήσουν σε γυμνάσια. Θα πάνε σε γυμνάσια οργανωμένα που είναι εγγύτερα στον τόπο κατοικίας τους», είπε.

Έχει γίνει αυτή η μελέτη και η προεργασία, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «και όσα παιδιά από την συγκεκριμένη περιοχή εκεί δίπλα στην Εκκλησία της Φανερωμένης έχουν πρόβλημα μετακίνησης, προβλέπεται ότι καθημερινά για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα μετακινούνται με λεωφορεία, τα οποία το Υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας θα λειτουργήσει».  

Όπως είπε, «νομίζω ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και θα επαναλάβω έχω ακούσει τα σχόλια για το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υποσημείωση που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι το ότι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν λειτουργεί Γυμνάσιο. Δεν ήταν δυνατό τα παιδιά να μεταφερθούν από το Γυμνάσιο Φανερωμένης σε ένα σχολείο που δεν είναι γυμνάσιο. Αν θα γίνει γυμνάσιο σε μερικά χρόνια θα το δούμε».  

Ερωτηθείς για την χθεσινή απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ , με την οποία τον καλεί να μην προχωρήσει στην κατάθεση του Νομοσχεδίου αναφορικά με τη διεξαγωγή «Παγκύπριων Εξετάσεων Τετραμήνων» στη Βουλή και συγχρόνως, τον καλεί να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων για μια ακόμα χρονιά και για αναστολή των ενιαίων απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι την σχολική χρονιά 2020-2021, όπως αποφάσισε η Βουλή, επεκτάθηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης στη Β΄ Λυκείου.  

«Ίδια απόφαση της Βουλής, που ελήφθη όχι τώρα, πριν μερικά χρόνια, προβλέπει ότι του χρόνου θα επεκταθεί και στην Γ΄ Λυκείου και τρίτο έτος Τεχνικών Σχολών. Απλά πράγματα. Θα συζητήσουμε όμως εκτενέστερα για αυτά τα θέματα. Έχω ήδη συζητήσει κάποια ζητήματα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Θα τα συζητήσουμε σύντομα και στην Επιτροπή της Βουλής για να μπορούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ερωτήματα που μπορεί κάποιους να έχει», πρόσθεσε.    

 

Σε ερώτηση αναφορικά με περιστατικό στη Λάρνακα με μαθήτρια, και αν υπάρχει ένα ξεκάθαρο θρησκευτικό πλαίσιο ή ένα πλαίσιο για τα θρησκευτικά σύμβολα εντός των σχολείων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «θεωρώ ότι είναι κάπως πρόβλημα το να συζητάμε δημόσια ισχυρισμούς και ανώνυμες καταγγελίες».  

«Είναι η τρίτη εβδομάδα τώρα που δημοσιεύονται σε συγκεκριμένο ΜΜΕ ισχυρισμοί για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει απολύτως καμία καταγγελία και να σας πληροφορήσω επίσης ότι μετά από εισήγηση και προτροπή της ΟΕΛΜΕΚ εδώ και ένα, δύο χρόνια μας απασχολεί το πώς θα αντιμετωπίζουμε ανώνυμες καταγγελίες. Βεβαίως θα πρέπει να προστατεύουμε την λειτουργία των σχολείων, τα δικαιώματα όλων, των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών μας, αλλά θα πρέπει να προστατεύουμε και τα σχολεία και αυτό είναι το αίτημα που έχει θέση η ΟΕΛΜΕΚ νομίζω δικαιολογημένα  από ανώνυμες καταγγελίες», πρόσθεσε.  

Σε παρατήρηση αν όμως υποβληθεί επώνυμα η καταγγελία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό παράπονο ή ισχυρισμός τεκμηριωμένος «και πρέπει να σας πω ότι για το ίδιο σχολείο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκαν ανάλογοι ισχυρισμοί, για τους οποίους το Υπουργείο υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ήταν αναληθείς».  

«Επομένως, επειδή πρόκειται για σχολεία, επειδή πρόκειται για εκπαιδευτικούς, παρακαλώ όλους να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τη δημοσίευση ανώνυμων ισχυρισμών ή καταγγελιών», επισήμανε.

Υπάρχουν διαδικασίες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πολλά πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σε περίπου 500 ή περισσότερα σχολεία, τα οποία λειτουργούν στην Κύπρο καθημερινά. Άμα υπάρχει λόγος, ανάγκη το εξετάζουμε».

«Ανώνυμες καταγγελίες αντιμετωπίζονται ως ανώνυμες καταγγελίες. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ή όταν κάποιος αποτείνεται σε οποιοδήποτε επίπεδο στο Υπουργείο αυτό εξετάζεται αρμοδίως», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.  

Δεν μπορεί, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «κάποιοι να εκθέτουν διαρκώς το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και τα σχολεία μας».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 «Τα σχολεία μας είναι πολύ καλά. Μέσα από διεθνείς συγκρίσεις φαίνεται αυτό. Δεν είναι όλα τέλεια. Προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες, αλλά όταν κάποιοι καθημερινά αναλαμβάνουν να δυσφημούν τα σχολεία θα πρέπει και το Υπουργείο να υπερασπιστεί τα σχολεία μας και τους  εκπαιδευτικούς», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home