Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζαχαριάδης: Κενό στον τρόπο αντιμετωισης πολιτών στο δημόσιο

Offsite Team -
15.09.2021 - 17:20

Ζαχαριάδης: Κενό στον τρόπο αντιμετωισης πολιτών στο δημόσιο

Thumbnail
Μέτρα για αντιμετώπιση της μη ανταπόκρισης δημοσίων υπηρεσιών σε πολίτες ζητά η Επιτροπή Θεσμών

Η μηχανογράφηση είναι ο καταλληλότερος τρόπος να αντιμετωπισθεί η εξυπηρέτηση πολιτών από το δημόσιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου όπου εξετάστηκαν αυτεπάγγελτα παράγραφοι της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2019 για την εξυπηρέτηση των πολιτών από ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες και τμήματα, όπως το Τμήμα Κτηματολόγιο και το Υπουργείο Εργασίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Υπάρχει κενό στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολίτες, δεν είναι σημερινή διαπίστωση και δεν θα λυθεί αύριο» είπε. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εργασίας, πρόσθεσε, τους εξήγησε ότι η μηχανογράφηση έχει ξεκινήσει στις υπηρεσίες που αφορούν τα επιδόματα. Στο δε Κτηματολόγιο, είπε, υπάρχουν πέραν των 100.000 ανοικτών αιτημάτων. Κατανοούμε την δυσκολία σε κάποιες των περιπτώσεων, συνέχισε, αλλά οι χρόνοι αποπεράτωσης είναι πολλές φορές αδικαιολόγητοι.

 

Αδικαιολόγητη, συνέχισε, είναι και η μη ανταπόκριση προς τους πολίτες από τα τμήματα του δημοσίου. Μέχρι την πλήρη μηχανογράφηση, όταν τα τηλεφωνικά κέντρα θα είναι αχρείαστα, είπε ο κ. Δημητρίου, «οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους να παίρνουν οι πολίτες μια απάντηση».  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολογήθηκε στον κυπριακό λαό γιατί τα κυβερνητικά τμήματα δεν απαντούν τα τηλέφωνα, δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διερωτώμενη ποιανού ευθύνη είναι να το διορθώσει. Αν θέλουμε να έχουμε ένα ανθρωποκεντρικό κράτος, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει δομές που θα σέβονται τον πολίτη, πρόσθεσε.  

Όταν καθυστερούν το ΕΕΕ και οι συντάξεις, τότε υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν να αγοράσουν τα προς το ζην κάθε μήνα και μπορεί να πεινάσουν, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου. Οφείλουμε αυτές τις δομές να τις διορθώσουμε και πάνω απ’ όλα να τίθεται ο πολίτης, ένα ευρωπαϊκό κράτος, πρόσθεσε. Διερωτήθηκε επίσης εάν υιοθετούνται οι εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που λένε για σφάλματα και παραλήψεις. «Απ’ ότι καταλάβαμε δεν υιοθετούνται» είπε.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στους υπηρεσιακούς να ζητούν ραντεβού και «είναι πιο εύκολο να κάνεις αίτηση να δεις τον Υπουργό ή τον ΠτΔ, παρά να επικοινωνήσεις με ένα οποιοδήποτε γραφείο». Αναφερόμενος στο ΕΕΕ, δήλωσε ότι πολύς κόσμος προσφεύγει σε αυτό, αλλά ουδείς απαντά τα τηλέφωνα, χάνουν τα χαρτιά, ζητούν 5-6 φορές τα ίδια πράγματα κοκ.  

Ο κ. Κουλίας είπε δε ότι θα τηλεφωνήσει στα 5 νούμερα των επαρχιακών γραφείων του Κτηματολογίου που του έδωσαν για να διαπιστώσει ο ίδιος αν απαντούν. Για τις συντάξεις ανέφερε ότι κάποιος δικαιούχος κάνει την αίτησή του 3 μήνες πριν την συντάξιμη ημερομηνία «και αυτοί οι αθεόφοβοι ξέρετε πότε την εξετάζουν; Ένα χρόνο μετά. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο, να δώσει οδηγίες στην Υπουργό Εργασίας ότι τούτο είναι απαράδεκτο διότι έχει κόσμο που πραγματικά πεινά, δεν έχει δουλειά. Τι θα κάνουν, θα κλέβουν Πρόεδρε της Δημοκρατίας; Τούτο τουλάχιστον το πρόβλημα να το λύσεις».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι αν το δημόσιο ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα είχε κλείσει, γιατί οι πελάτες θα είχαν πάει σε άλλη επιχείρηση. Πρόκειται για υπηρεσίες πολύ σημαντικές, πρόσθεσε, αφού άνθρωποι περιμένουν συντάξεις και γι' αυτό το κράτος «πρέπει να τρέξει με 1000. Να χρησιμοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης για να μπορέσει να εφαρμόσει την ψηφιακή ατζέντα».  

Δεν γίνεται το 2021 η Κύπρος να είναι ουραγός στην εξυπηρέτηση πολιτών, πρόσθεσε. Οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως πρέπει να είναι εφαρμόσιμες από όλα τα Υπουργεία και να λυθεί το θέμα της επικοινωνίας των Υπουργείων με τους πολίτες, συνέχισε. «Στο Κτηματολόγιο εκκρεμούν 100.000 αιτήσεις. Ποιου να το πεις; Αλλά αυτή είναι η Κύπρος του σήμερα. Και έχουν ευθύνη οι πολιτικοί προϊστάμενοι» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home