Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζητούν επιδότηση νέων γεννών για λύση στην υπογεννητικότητα

Offsite Team
- 07.12.2021

Ζητούν επιδότηση νέων γεννών για λύση στην υπογεννητικότητα

Οι προτάσεις της Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπής για Δημογραφικό που θα σταλούν στο υπουργικό

Το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, συζήτησε την Τρίτη η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι σήμερα «έχουμε καταλήξει σε μεγάλο βαθμό για τις προτάσεις που θα στείλουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας».

 

Είναι «αρκετά θετικό το ότι υπήρχε ομοφωνία για αρκετά ζητήματα όσον αφορά τις προτάσεις που θα καταθέσουμε. Η μια πρόταση που θα είναι και βασική. αφορά την στεγαστική πολιτική του κράτους και την ανάγκη που υπάρχει για να διασφαλιστεί σε όσο το δυνατό περισσότερα ζευγάρια η εύκολη πρόσβαση στην απόκτηση κατοικίας. Σαν κράτος αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα και θεωρούμε ότι όντως θα είναι ένα βασικό κριτήριο για τα νεαρά ζευγάρια, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας», πρόσθεσε.

 

Ενα δεύτερο σημείο, πρόσθεσε, «που είναι και μια απαίτηση από τις περισσότερες οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, είναι η φορολογική ελάφρυνση σε μια σειρά από ζητήματα και είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, άρα υπάρχει και ανάλογο πλαίσιο».

 

Τρίτη πρόταση, είναι η επιδότηση κάθε νέας γέννας, είπε και πρόσθεσε ότι «και από όσο φαίνεται, προσανατολιζόμαστε να δώσουμε έμφαση από το δεύτερο παιδί, στο τρίτο, στο τέταρτο, κ.ο.κ. Είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί στις αρχές του 1990 και έχει αποφέρει άμεσους καρπούς όπως επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχει εφαρμοστεί. Οι προτάσεις μας θα είναι μετά από αρκετή μελέτη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε προτάσεις απλώς για κινήσεις εντυπωσιασμού. Θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί και με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα βοηθήσουμε την Κυβέρνηση εάν και εφόσον έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει συγκεκριμένες προτάσεις», συμπλήρωσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι προσανατολίζονται στο να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό για κάθε δεύτερη γέννα παιδιού και αυτό το ποσό από τα όσα έχουν ακουστεί είναι οι €5.000.  

«Για κάθε τρίτο παιδί, τέταρτο, πέμπτο, κ.ο.κ., να υπάρχει αύξηση κατά χίλια ευρώ. Αυτό που κάνουμε σαν Επιτροπή είναι εισήγηση προς την Κυβέρνηση. Αν η Κυβέρνηση δε το υιοθετήσει, δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα σαν Νομοθετική Εξουσία να επιβάλουμε κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι είναι παρόμοιο πλάνο με αυτό που είχε συμβεί στην Κύπρο στις αρχές του 1990», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «αν υποθέσουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περίπου 9.000 γεννήσεις κάθε χρόνο, αν αυτό εφαρμοζόταν οριζόντια για όλους, τότε θα μιλούσαμε για 45 εκατομμύρια το χρόνο».  

Ανέφερε ότι «το κόστος αυτόματα μειώνεται πέραν του μισού, αν μιλούμε για το δεύτερο παιδί. Αν κάποιος αναλογιστεί ότι για το τρίτο και τέταρτο παιδί δεν ξεπερνά το 10% ο αριθμός των γεννήσεων, τότε το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Από τη στιγμή που κάθε νέος άνθρωπος που γεννιέται συνεισφέρει περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ στον κύκλο της ζωής του στο κράτος, το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι το όλο ζήτημα δεν θα είναι το κόστος, αλλά η επένδυση για να έχουμε πλειοψηφία ως Έλληνες της Κύπρου σε αυτό τον τόπο. Και αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση του τι λέω», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Παπαγιάννης, αναφέρθηκε περαιτέρω σε πολλαπλές συντάξεις, αυξημένους μισθούς συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων, σε δομές δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και στις δαπάνες για μεταναστευτικό ως πηγή από την οποία μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι «συζητήσαμε στην Επιτροπή Δημογραφικού τις εισηγήσεις μας στα πλαίσια της πρότασης της Επιτροπής για την απάμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος».  

Όπως ανέφερε, τέθηκαν διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή στην επόμενη συνεδρία «ώστε να αποφασίσουμε το υπόμνημα που θα καταθέσουμε».  

«Όσο αφορά την πρόταση που ακούστηκε για το θέμα της επιδότησης των γεννήσεων, θα το συζητήσουμε στα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα στην απόκτηση τρίτου παιδιού. Χαρακτηριστικά με βάση τα δεδομένα που έχουμε από το 2019, οι γεννήσεις για πρώτο παιδί αφορούσαν το 46%, για δεύτερο παιδί το 36% για τρίτο παιδί το 12% για τέταρτο 2,8%. Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πώς στηρίζουμε τις οικογένειες ώστε να αποκτήσουν δεύτερο και τρίτο παιδί. Η μεγάλη διαφορά είναι στο αποκτήσουν τρίτο παιδί, το τέταρτο και ου το κάθε εξής. Άρα αν θα γίνει οποιαδήποτε απευθείας στήριξη οικονομική θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι από το τρίτο παιδί και πάνω», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν και κάποια άλλα μέτρα, τα οποία θεωρούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα απαμβλύνουν το δημογραφικό πρόβλημα, τα οποία αφορούν και οικονομική στήριξη, αλλά και τη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια.  

«Στα πλαίσια αυτά είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνου στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων πάντοτε και επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων, η πλήρης επαναφορά του επιδόματος μάνας, που καταβαλλόταν παλαιότερα, η επέκταση του θεσμού του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου, η δημιουργία περισσότερων παιδοκομικών σταθμών και επιδότηση τροφείων των παιδιών, πράγμα το οποίο είναι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Έχουμε τη γονική άδεια επί πληρωμής, η οποία θα βοηθήσει τις νέες οικογένειες και τα νέα ζευγάρια όπου αναμένουμε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην κυβέρνηση από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας. Αναμένουμε την επέκταση προγραμμάτων τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική τη διεύρυνση τους και την κάλυψη περισσότερου αριθμού νέων ζευγαριών», συμπλήρωσε.  

Είπε, επιπρόσθετα, ότι συζήτησαν όπως παραχωρούνται εκπτώσεις όπως μείωση ΦΠΑ είτε στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, δημοτικών και κοινοτικών τελών ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας αλλά κυρίως τις πολύτεκνες οικογένειες.  

«Ευέλικτη εργασία αν μπορεί να εφαρμοστεί για γονείς όπως εργασία από σπίτι, ευέλικτα ωράρια εργασίας ώστε να στηρίζεται η εργασία. Η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών με ένα σημείο το οποίο έχει ξανά συζητηθεί όπως να μην χάνουν την ιδιότητα του πολύτεκνου, όταν τα δύο παιδιά ενηλικιωθούν, ώστε να δικαιούνται τη φοιτητική χορηγία οι πολύτεκνες οικογένειες. Άρα συνοψίζοντας στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής με το νέο χρόνο, θα συζητήσει η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα τα μέτρα τα οποία προτείνει ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα υπόμνημα το οποίο θα καταθέσουμε στους αρμόδιους Υπουργούς», πρόσθεσε.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «ως ΔΗΚΟ θα στηρίξουμε την προσπάθεια και τις εισηγήσεις που συλλογικά θα κατατεθούν από την Επιτροπή Δημογραφικού στα συναρμόδια Υπουργεία».  

«Θα έχουμε επαφές μαζί τους, ώστε να εξευρεθεί λύση και επιτέλους να στηριχθεί η λογική των πολύτεκνων οικογενειών», κατέληξε.

Home