Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

AWS: Η επόμενη «γενιά» του cloud που προσφέρει ευελιξία

Offsite Team -
30.11.2022 - 18:52

AWS: Η επόμενη «γενιά» του cloud που προσφέρει ευελιξία

Το cloud αποδεικνύεται ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ακόμη και οργανισμών με ιδιαιτερότητες

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πλέον προετοιμασμένες για τα πάντα και να καινοτομούν διαρκώς». 

Με αυτή τη χαρακτηριστική ατάκα, ο Adam Selipsky, διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services (AWS), μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο του cloud, επεδίωξε να δείξει ποια είναι τα νέα δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν οργανισμοί και επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Και η ευελιξία και η ανάγκη τόσο για καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων όσο και για διαχείριση του κόστους σε αυτή την ιδιόμορφη περίοδο είναι που καθιστούν το cloud την προτιμητέα λύση για κάθε μεγέθους επιχείρηση και οργανισμό σε μία περίοδο όπου ο φόρτος των πληροφοριακών συστημάτων τους αυξάνεται όπως και η ανάγκη για ταχεία απόκριση (latency).

>>>Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακό βίντεο από την εκτόξευση του Shenzhou-15 <<<

Ο κ. Selipsky ήταν ο κεντρικός ομιλητής του re:invent 2022, του ετήσιου συνεδρίου της AWS που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας με περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο και τις εργασίες του παρακολουθεί το CNN Greece.

Ένα συνέδριο όπου η AWS βρήκε την ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσει μία σειρά από νέες υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα αλλά και chips με στόχο να διατηρήσει την ηγετική θέση της στην αγορά του cloud.

Σύμφωνα με τον κ. Selipsky, το cloud αποδεικνύεται ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ακόμη και οργανισμών με ιδιαιτερότητες όπως είναι οι χρηματιστηριακές αγορές. Το μεγάλο ατού του cloud είναι η ευελιξία που προσφέρει καθώς μία επιχείρηση ή οργανισμός μπορεί να αξιοποιεί μόνο τις υποδομές που χρειάζεται όποτε τις χρειάζεται και να κάνει χρήση περισσότερων όταν αυτό της είναι απαραίτητο. Το ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγουν και έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις που καλούνται να τα αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τα στελέχη της AWS, η ζήτηση για εφαρμογές που σχετίζονται με την ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων (data analytics) αυξάνεται διαρκώς και το μεγάλο ατού της θυγατρικής της Amazon είναι πως διαθέτει μία ιδιαίτερα ευρεία γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών.

«H AWS έχει όλα τα σωστά εργαλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Selpisky, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όλες οι εφαρμογές analytics δεν απαιτούν πλέον τη χρήση servers, κάτι που προκάλεσε ενθουσιασμό στην αίθουσα του The Venetian Expo όπου πραγματοποιείται το re:invent 2022.

Από τα εργαλεία που δίνει ιδιαίτερη έμφαση η AWS είναι το Sagemaker, μία πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία αλγορυθμικών μοντέλων με τη χρήση μηχανικής εκμάθησης (machine learning). Σημειωτέον πως η AWS έχει φθάσει στο σημείο να δίνει ακόμη και τη δυνατότητα δημιουργίας machine learning ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να γράψει κανείς μία γραμμή κώδικα, επιδιώκοντας τρόπον τινά τον «εκδημοκρατισμό» του machine learning.

Επιπλέον, στο φετινό re:invent παρουσιάζει μία σειρά από νέα εργαλεία και εφαρμογές που έχουν ως στόχο να κάνουν πιο εύκολη τη συνεργασία μεταξύ των διάφορων πλατφορμών όπου αποθηκεύουν δεδομένα οι επιχειρήσεις. Ο απώτερος στόχος είναι να «μηδενιστεί» το αποκαλούμενο ETL (extract, transform, load) δεδομένων που προέρχονται από μία πλατφόρμα και θέλει να τα αξιοποιήσει σε μία άλλη μία επιχείρηση.

Ο κ. Selipsky έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας με την AWS να ανακοινώνει την πλατφόρμα Amazon Security Lake, η οποία εξασφαλίζει σε μία επιχείρηση το επίπεδο εμπιστοσύνης εκείνο που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα του cloud. Στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων παρουσιάστηκε το Amazon Data Zone που βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα τους αλλά και το Amazon Clean Rooms για την καλύτερη και με υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων όσον αφορά την από κοινού αξιοποίηση δεδομένων.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Selipsky, οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Και τέτοιου είδους μικρές λεπτομέρειες που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα βρίσκουν οι πελάτες της AWS που αξιοποιούν τα chips που έχει δημιουργήσει η αμερικανική εταιρεία.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο νέος επεξεργαστής για servers Graviton 3E που προσφέρει καλύτερες επιδόσεις με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ένας τομέας όπου επίσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση η AWS.

Ο Graviton 3E σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα chips που ανακοίνωσε στο πλαίσιο του φετινού re:invent η AWS αποτελούν και το «διαβατήριο» της εταιρείας για την είσοδο της στο χώρο της «πληροφορικής υψηλών επιδόσεων» (high performance computing).

Η είσοδος στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί ένα δείγμα ότι η AWS έχει θέσει ως στόχο να επεκταθεί όσο μπορεί περισσότερο στο χώρο των υποδομών πληροφορικής για επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η AWS ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζει το Amazon Supply Chain, μία λύση για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Πρόκειται για έναν τομέα όπου παραδοσιακά κινούνται άλλοι μεγάλοι «παίκτες» από το χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού. Και η AWS θέλει να αποκτήσει παρουσία και εκεί, κινούμενη αρκετά δυναμικά.

Πηγή: Cnn.gr

Home