Αυτοκίνητα: Αυτή η νέα τεχνολογία θα σώσει πολλές ζωές (video)

Αυτοκίνητα: Αυτή η νέα τεχνολογία θα σώσει πολλές ζωές (video)

Μειώνοντας το φαινόμενο της υδρολίσθησης (video)

Η υδρολίσθηση ή aquaplaning είναι το φαινόμενο της παρεμβολής μίας υδάτινης επιφάνειας ανάμεσα στο ελαστικό του αυτοκινήτου και στο οδόστρωμα, που ως επί το πλείστον προκαλεί ξαφνική απώλεια ελέγχου του οχήματος, με σοβαρό ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος.

Με σκοπό την μείωση του παραπάνω φαινομένου, η Italdesign αποφάσισε να συνεργαστεί με την γερμανική Bosch και την ιταλική Easyrain, εξελίσσοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα που δεν αφήνει το αυτοκίνητο να χάσει σημαντικά την τροχιά του σε βρεγμένα οδοστρώματα. Το Aquaplaning Intelligent System (AIS), όπως και ονομάζεται διαθέτει ειδικούς αισθητήρες και ένα εξελιγμένο λογισμικό που δημιουργήθηκε ειδικά για να ανιχνεύει το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Όταν αντιληφθεί ότι υπάρχει η περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, ενεργοποιούνται δύο μπεκ που βρίσκονται εμπρός από τους τροχούς, τα οποία ψεκάζουν με ελεγχόμενη πίεση τα πέλματα των ελαστικών, διώχνοντας την μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η πιθανότητα το αυτοκίνητο να χάσει την πρόσφυσή του.

Να αναφερθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες δοκιμές σε περιβάλλον πίστας, όπου όπως θα παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο, οι διαφορές στην τροχιά του αυτοκινήτου (στην προκειμένη περίπτωση ενός Audi A6 Avant) είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το σύστημα AIS βελτιώνει την οδική συμπεριφορά του οχήματος κατά 35% στις ευθείς και 30% στις στροφές. Τέλος, το βάρος του συστήματος είναι κάτω από 5 κιλά και δεν χρειάζεται επιπλέον δοχείο νερού, καθώς χρησιμοποιεί αυτό που υπάρχει για τους υαλοκαθαριστήρες.

 

Πηγή: newsauto.gr

Home