Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

CYS: Ημερίδα για τον ρόλο διεθνών προτύπων στην τεχνητή νοημοσύνη

Offsite Team -
29.11.2022 - 14:30

CYS: Ημερίδα για τον ρόλο διεθνών προτύπων στην τεχνητή νοημοσύνη

Ημερίδα από CYS για Τυποποίηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)
Έγινε αναφορά στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα θεωρούνται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό ως ‘υψηλού κινδύνου’

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα «ο Ρόλος των Διεθνών Προτύπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη» διοργάνωσε την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022 ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και του κοινού για διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Κωνσταντίνος Τσιούρτος, Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC JTC 21 ‘Τεχνητή Νοημοσύνη’ και ο Peter Duessen, Τεχνικός Εμπειρογνώμονας στην Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ΙSO/IEC JTC 1 SC 42, αρμόδια για την εκπόνηση Διεθνών Προτύπων για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιούρτος παρουσίασε το ευρωπαϊκό  νομικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί  στα τέλη του 2023 και να καθορίσει τα επίπεδα ρίσκου τα οποία εμπίπτουν τα συστήματα  τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τις αυστηρές απαιτήσεις οι οποίες θα επιβάλλονται στους παρόχους και χρήστες  εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.   

Προστίθεται ότι έγινε αναφορά στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα θεωρούνται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό ως ‘υψηλού κινδύνου’ και θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση συμμόρφωσης για να μπορούν να διατίθενται  στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Τέλος, αναφέρεται ότι με το κλείσιμο της διαδικτυακής ημερίδας σημειώθηκε η σημαντικότητα των προτύπων τόσο στη δημιουργία του κυπριακού οικοσυστήματος, αλλά και στη δημιουργία τεχνικών προτύπων για θέματα ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης καθώς η τεχνολογία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους κλάδους της σύγχρονης βιομηχανίας, αλλά και στις υπηρεσίες των πολιτών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.   

ΚΥΠΕ

Home