Έρχεται στην Κύπρο η επανάσταση του 5G - Πώς αλλάζει τη ζωή μας;

Έρχεται στην Κύπρο η επανάσταση του 5G - Πώς αλλάζει τη ζωή μας;

Πως η αυτόνομη οδήγηση που θα προσφέρει το 5G θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα

Πιο σύντομα απ’ ότι περιμέναμε τελικά θα βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή πολλά απ’ όσα παρακολουθούμε τόσα χρόνια στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το 5G, η νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματου δικτύου, επιδιώκει και μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή που επιτελείται στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

Οι δυνατότητες

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας ασύλληπτες ταχύτητες, έως και 100 φορές σε σχέση με το 4G, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε διάφορες συσκευές, πέραν των κινητών, PC ή tablet, όπως οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, μηχανήματα εργαστηρίων, χειρουργικά ρομπότ κ.α. Το 5G μπορεί να διαχειριστεί 1.000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων απ’ ότι το σημερινό 4G.

Η ταχύτητα του 5G θα είναι πλήρως ικανοποιητική για να βλέπετε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Πώς θα αλλάξουν τα πάντα ριζικά και θα βελτιωθεί η ζωή μας;

Η νέα πραγματικότητα του 5G θα προκαλέσει ισχυρό αντίκτυπο και θα αλλάξει ριζικά πολλούς κλάδους της οικονομίας, του εμπορίου αλλά και την καθημερινότητα μας γενικότερα. Οι καινοτομίες που φέρνει το 5G υπόσχονται οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με νέους, άγνωστους μέχρι σήμερα τρόπους. 

Η αυτοματοποίηση που έρχεται από το 5G θα αλλάξει τα πάντα και στις βιομηχανίες, το εμπόριο και τις κατασκευές. Οι εταιρείες θα αναβαθμίζονται, θα βελτιώνουν τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες τους, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα. Θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην διεκπεραίωση εργασιών και στην παραγωγή. Έτσι, με την έξυπνη παραγωγή θα έχουν υψηλότερης ποιότητας προϊόντα που θα τα διοχετεύουν στην αγορά γρηγορότερα.

Οι έξυπνες πόλεις, τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τα έξυπνα σπίτια θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Με την τηλεϊατρική θα μπορούν να πραγματοποιούνται εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ακόμα και αν ο γιατρός βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Ο αθλητισμός και ο τρόπος παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων αλλάζουν επίπεδο. Οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη θα μπορεί να προβάλλεται σε ζωντανό χρόνο, χωρίς την παραμικρή διακοπή αλλά και με ποιότητα εικόνας και ήχου πολύ ανώτερης από τη σημερινή. Με ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο θεατής θα παρακολουθεί έναν αγώνα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εντός αγωνιστικού χώρου αλλά θα μπορεί να αλλάζει οπτικές γωνίες και χώρους πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και με το πέρας ενός αγώνα, όπως για παράδειγμα σκηνές από τα αποδυτήρια ή σκηνές από την αποχώρηση από το γήπεδο. 

Πώς θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και η κυκλοφοριακή συμφόρηση;

Ας εστιάσουμε περισσότερο όμως στην αυτοματοποιημένη και αυτόνομη οδήγηση. Την οδήγηση δηλαδή χωρίς οδηγό. Τα αυτοκίνητα μας, ακόμα και το κάθε εξάρτημα τους ξεχωριστά, θα μπορούν να είναι συνδεδεμένα με οποιαδήποτε άλλη συσκευή διαθέτει 5G και θα στέλνουν διάφορες πληροφορίες.

Σε συνδυασμό και με τις έξυπνες πόλεις, η αυτόνομη οδήγηση επιδιώκει να εκμηδενίσει την πιθανότητα σύγκρουσης ή τραυματισμών πεζών και γενικότερα να ρυθμίσει την κυκλοφορία. 

Πώς θα γίνεται αυτό; 

Τα αυτοκίνητα μας θα είναι συνδεδεμένα με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην ίδια περιοχή, με έξυπνες πινακίδες κυκλοφορίας, με φώτα τροχαίας, με διαβάσεις πεζών, με τις συσκευές πεζών ή με κάποιο δίκτυο γενικότερα ούτως ώστε τα διάφορα σήματα που θα ανταλλάσσονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων να βοηθούν στην ρύθμιση της κυκλοφορίας, την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και φυσικά την εξάλειψη της πιθανότητας τροχαίων ατυχημάτων. 

Κάθε δευτερόλεπτο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια στο δρόμο γι’ αυτό και η τεχνολογία 5G θα μπορεί να αποδίδει δεδομένα με ταχύτητες που είναι απαραίτητες σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης για την ασφάλεια όσων διακινούνται στο οδικό δίκτυο ή στα πεζοδρόμια. 

Π.χ. Εάν ένα αυτοκίνητο σταματήσει απότομα, τότε σε κλάσμα δευτερολέπτου το σήμα θα μεταφερθεί σε αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που βρίσκονται κοντά του και θα σταματούν αμέσως ούτως ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση.  Άλλο παράδειγμα είναι τα φώτα τροχαίας τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τα αυτόνομα αυτοκίνητα τα οποία αναγκαστικά θα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους σταματώντας π.χ. στο κόκκινο. 

Ανάμεσα στα θετικά των αυτόνομων αυτοκινήτων και η μείωση στις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων που στοχεύει φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον άτομα με κινητικές δυσκολίες, ηλικιωμένοι ή γενικότερα άτομα που έχουν δυσκολία μετακίνησης, θα μπορούν να εξυπηρετούνται με ασφάλεια με τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τον τρόπο που θα λειτουργεί το όλο οδικό δίκτυο. 

Αυτόνομα οχήματα και στην βιομηχανία

Πέραν από τις εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια μας στο δρόμο, τα αυτόνομα οχήματα ή μηχανές θα αλλάξουν τα πάντα και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι μεταφορές εμπορευμάτων, η συντήρηση τους, η αποθήκευση τους και όχι μόνο θα γίνονται πλέον αυτοματοποιημένα με λιγότερο χρόνο και κόστος για τις διάφορες επιχειρήσεις, εργοστάσια κτλ. 

Οι αλλαγές θα είναι… κοσμοϊστορικές σε όλους τους τομείς της ζωής μας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το 5G ήδη παίζουν ψηλά στην παγκόσμια ειδησιογραφία. 

Σε ετοιμότητα μέσω του πιλοτικού δικτύου 5G η Cyta

Η Cyta έχει ήδη θέσει σε πιλοτική λειτουργία το δίκτυο 5G στην Κύπρο μέχρι να παραχωρηθούν και οι σχετικές συχνότητες από το κράτος. Μέσα από το πιλοτικό δίκτυο 5G που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το εξειδικευμένο προσωπικό της Cyta θα αποκτήσει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία που απαιτεί η ‘’επανάσταση’’ που έρχεται με το 5G. 

Έκανε την εντυπωσιακή πρώτη κλήση με χρήση ολογραμμάτων στην Κύπρο η Cyta

Πριν από λίγες μέρες η Cyta μέσω του πιλοτικού δικτύου 5G, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), με χρήση ολογραμμάτων, που έγινε ποτέ στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει.  Αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ολογραμμάτων της Cyta διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά σε ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες 5G και LED υψηλής πυκνότητας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσιάσης, εμφανίστηκε στη σκηνή το ολόγραμμα του δημοφιλούς κωμικού Λούη Πατσαλίδη -ο οποίος βρισκόταν σε άλλο χώρο- για το πρώτο ζωντανό διαδραστικό stand-up comedy επαυξημένης πραγματικότητας στην Κύπρο, μέσω της τεχνολογίας 5G. Επιπλέον στη συνέχεια εμφανίστηκε και το ολόγραμμα της νεαρής καλλιτέχνιδας Μαρίνας Τζάντγουιρθ, σε μια ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού της Cytamobile-Vodafone, “Everything is changing”. 

Το πρωτοποριακό και πρωτόγνωρο σκηνικό εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους αλλά γενικότερα και την κυπριακή κοινωνία που είδε πλέον με τα μάτια της πόσο αλλάζουν τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες με το 5G.

Tags
Home