Η Ρωσία δοκιμάζει το πανίσχυρο υποβρύχιο «Βορέας» (vid)

Μέχρι το 2020, προβλέπεται η προμήθεια οκτώ τέτοιων υποβρυχίων

Ημέρα των υποβρυχίων θεωρείται η 19η Μαρτίου για τη Ρωσία και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα, βίντεο με το test drive του υποβρυχίου τύπου Borey (Βορέας).

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο δοκιμών του υποβρυχίου τύπου Borey.

Τα πλαίσια δείχνουν πως το πλήρωμα ετοιμάζεται να πλεύσει και στη συνέχεια δείχνει την κίνηση του υποβρυχίου στην επιφάνεια με πλήρη ταχύτητα.

Σχολιάζοντας τις δοκιμές, ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Κορολέφ, αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, σημείωσε ότι οι υποβρύχιες δυνάμεις βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των υποβρυχίων Borey.

«Αυτά τα σκάφη θα αποτελέσουν τη βάση των υποβρυχίων δυνάμεων και θα πληρούν τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις για τέτοιες ιδιότητες όπως η μυστικότητα, η ευελιξία και ο εξοπλισμός», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η τέταρτη γενιά της σειράς πυρηνικών υποβρυχίων Borey και Borey-A προορίζεται να αποτελέσει τη βάση των ναυτικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Μέχρι το 2020, προβλέπεται η προμήθεια οκτώ τέτοιων υποβρυχίων.

Υπογραμμίζεται ότι κάθε υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα «Βορέας» παραπέμπει στην ομώνυμη αρχαιοελληνική μυθολογική φιγούρα που ήταν ο γιός του Αιόλου, του θεού των ανέμων.

14