Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιστορική επιστροφή αστροναυτών, νέα εποχή για NASA και SpaceX

Offsite Team
- 03.08.2020

Ιστορική επιστροφή αστροναυτών, νέα εποχή για NASA και SpaceX

Thumbnail
«Αυτό ήταν μόνο η αρχή»

«Αυτό ήταν μόνο η αρχή», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASΑ) Τζιμ Μπρίντενστιν μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης ιστορικής επανδρωμένης αποστολής της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX.

Μέχρι και πρόσφατα, οι Αμερικανοί αστροναύτες που εργάζονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιούσαν το ρωσικό Σογιούζ και εκτοξεύονταν από το διαστημικό κέντρο του Καζακστάν, με την ΝΑSΑ να πληρώνει γύρω στα 90 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη.

Φέτος, όμως, χάρη στη συνεργασία της ΝΑSΑ με την ιδιωτική εταιρεία SpaceX - του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ – οι Αμερικανοί αστροναύτες εκτοξεύτηκαν πριν μερικές εβδομάδες από αμερικανικό έδαφος  για πρώτη φορά από το 2011.

 

Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley επέστρεψαν χθες σώοι και αβλαβείς ολοκληρώνοντας την πρώτη ιστορική δοκιμαστική πτήση Demo-2 της εταιρείας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Καλωσορίσατε πίσω στη Γη», έγραψε η SpaceX στο τουίτερ.

«Σήμερα ήταν μια μεγάλη νίκη, αλλά ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο Μπρίντενστιν σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή διαστημικών πτήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.  Χρησιμεύει ως εργαστήρι πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και προετοιμάζει την ανθρωπότητα για τα επόμενα της ταξίδια στο ηλιακό μας σύστημα, με πρώτο σταθμό το φεγγάρι και μετάβαση μετά από μια δεκαετία στον Άρη και την ίδρυση μόνιμης κατοικίας στον κόκκινο πλανήτη.

Ο διεθνής σταθμός κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή.

Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASΑ των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 )  και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί πάνω από 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.

Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα επόμενα σχέδια της ΝΑSΑ περιλαμβάνεται η επιστροφή στη Σελήνη, σε μια αποστολή που η ΝΑSA ονόμασε ΑΡΤΕΜΙΣ τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, «είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα».

«Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης», αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία. 

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970. 

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στο πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ που θα ανοίξει τα φτερά του ανθρώπινου είδους για πραγματική εξερεύνηση της διαστημικής μας γειτονιάς.

ΚΥΠΕ

Home