Το λάθος της Google που προκάλεσε πανικό στην οικονομία της Γκάνα

Το λάθος της Google που προκάλεσε πανικό στην οικονομία της Γκάνα

Η Google απέστειλε επιστολή για να εξηγήσει το λάθος της

Αν και το 2019 παραμένει ως η πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία της Γκάνας και κατ΄επέκταση για το νόμισμά της, το σέντι, η Google έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για μερικές ώρες.

Τον Φεβρουάριο το σέντι σημείωσε τη χαμηλότερη ισοτιμία της ιστορίας του σε αντιστοιχία με το δολάριο. Σημειώνεται, ότι έχει υποτιμηθεί κατά 8,6% από την αρχή της χρονιάς και παραμένει στην τελευταία θέση της καθημερινής ισοτιμίας με τα 140 νομίσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τις καταγραφές του Bloomberg.

Στις 15 Μαρτίου, όμως, συνέβη κάτι ανεξήγητο. Πλέον, για την αγορά ενός δολαρίου απαιτούνταν 22,76 σέντι. Η ισοτιμία αυτή είχε αυξηθεί κατά 300% συγκριτικά με την προηγούμενη μόλις ημέρα.

Το νούμερο αυτό εν τέλει δεν ήταν αποτέλεσμα κάποια αναπάντεχης οικονομικής καταστροφής, αλλά ενός λάθος της Google. Χιλιάδες πολίτες είχαν επικοινωνήσει αμέσως με τις κρατικές υπηρεσίες και τις τράπεζες για να μάθουν τι συμβαίνει.

Η Google απέστειλε επιστολή για να εξηγήσει το λάθος της. Την Τετάρτη, το υπουργείο οικονομικών της χώρας την έφερε στο φως της δημοσιότητας.

«Γνωρίζουμε το ζήτημα σχετικά με την ανακριβή ισοτιμία του σέντι στις 15 Μαρτίου, η οποία προκλήθηκε από μία μικροβλάβη που διορθώθηκε γρήγορα», έγραψε ο Τίτι Ακινσάμι επικεφαλής της Google για θέματα Δημόσιας Πολιτικής & Κυβερνητικών Υποθέσεων στη Δυτική και Γαλλόφωνη Αφρική. 

«Θέλουμε πάντα να παρέχουμε στους ανθρώπους τις πιο σχετικές, χρήσιμες πληροφορίες ώστε να τους βοηθάμε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Αλλά μερικές φορές αντιμετωπίζουμε προσωρινά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή (15 Μαρτίου). Ήταν κάτι λυπηρό», γράφει η επιστολή. 

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση του πως η Νιγηρία και το Πακιστάν αντιμετώπισαν φέτος παρόμοια προβλήματα στις ισοτιμίες των δικών τους νομισμάτων. 

Πλέον, η ισοτιμία του νομίσματος παραμένει 5,1 σέντι για ένα δολάριο.

Tags
Home