Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με την εξωσωματική θα μπορούν να διαλέγουν το «εξυπνότερο» έμβρυο

Offsite Team
- 26.05.2019

Με την εξωσωματική θα μπορούν να διαλέγουν το «εξυπνότερο» έμβρυο

Thumbnail
Αμερικανός επιστήμονας λέει ότι θα είναι δυνατή η επιλογή των εμβρύων με το «ιδανικό IQ» μέσα σε 10 χρόνια

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ”πιο έξυπνο” έμβρυο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προβλέπει ένας κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας.

Ο Στίβεν Χσου, ανώτερος αντιπρόεδρος για τη συγκεκριμένη έρευνα στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις προλειαίνουν το έδαφος για αξιόπιστη ταξινόμηση των εμβρύων σύμφωνα με το IQ τους, δημιουργώντας  ηθικά ζητήματα για το αν πρέπει να καθιερωθεί η πρακτική.

Η εταιρεία του Χσου, η Genomic Prediction, προσφέρει ήδη στα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία σε επιλεγμένς κλινικές γονιμότητας στις ΗΠΑ.

«Προβλέπω ότι ορισμένες χώρες θα υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Οι δοκιμές της Genomic Prediction δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στην Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας μέχρι το τέλος του έτους, αρχικά για να προβλέπει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Η συγκεκριμένη πρακτική ανοίγει τη συζήτηση για τις υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και την παράμβαση στη φύση.

1

Από τη δεκαετία του 1990, τα ζευγάρια που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα έμβρυά τους για μεταλλάξεις σε μεμονωμένα γονίδια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες όπως κυστική ίνωση, καθώς και καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down, που προκαλούνται από ανωμαλίες χρωμοσωμάτων. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το διαφορετικό.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αν μπορέσουμε να υπολογίσουμε αυτό το σκορ (του IQ) και βρούμε μια αρνητική απόκλιση από το μέσο όρο, υπάρχει ηθική ευθύνη για μας να το αναφέρουμε στους γονείς», υποστηρίζει ο Χσου.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι οι υποψήφιοι γονείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε τέτοιες πρακτικές. «Δεν νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να στερούνται αυτών των γνώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Σίμον Φίσελ, ιδρυτής της Φροντίδας Γονιμότητας.

Η τεχνολογία - μιας και είναι ακόμα στην αρχή της - είναι αμφιλεγόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει αποδοχή στο μέλλον, δήλωσε ο Χσου, φέρνοντας παραδείγματα από τις πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Το μέλλον θα κρίνει αν ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοποριακή ιατρική παρέμβαση.  

Home