Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

NASA: Παρουσίασε τις πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου Webb

Offsite Team -
12.07.2022

NASA: Παρουσίασε τις πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου Webb

To νέο υπέρυθρο παρατηρητήριο σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στο χώρο και τον χρόνο

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αφότου προτάθηκε η κατασκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, η NASA παρουσιάζει αυτή την ώρα την πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης, μια πρώτη ματιά στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την κοσμολογία.

Ο λεγόμενος διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble θα εξερευνήσει μια σειρά από θεματικές, ωστόσο οι δύο πρωταρχικοί στόχοι του είναι να απαθανατίσει την πρώτη γενιά άστρων που άναψαν στο Σύμπαν και να αναλύσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών που μπορεί δυνητικά να φιλοξενούν ζωή.

Αρχαίοι γαλαξίες

Η πρώτη εικόνα της παρουσίασης είναι η ίδια με αυτή που παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την αναλυτική συνέντευξη Τύπου της NASA.

Στην πρώτη αυτή εικόνα, το επιχρυσωμένο κάτοπτρο του Webb, το μεγαλύτερο που έχει εκτοξευτεί ποτέ με διάμετρο 6,5 μέτρων, απαθανατίζει τα παραμορφωμένα, κόκκινα είδωλα γαλαξιών όπως ήταν πριν από 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 600 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Η πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος που έχει ληφθεί στο υπέρυθρο. Οι λευκές κηλίδες είναι γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους SMACS 0723. Η μάζα του σμήνους λειτουργεί ως φακός που μεγεθύνει τα είδωλα πολύ πιο μακρινών αντικειμένων, γαλαξίες που εμφανίζονται ως παραμορφωμένες κόκκινες κηλίδες. Ο αρχαιότερος διακρίνεται όπως ήταν μόλις 600 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το ίδιο γαλαξιακό σμήνος όπως παρατηρήθηκε από το Webb και το Hubble. Η νέα εικόνα αποκαλύπτει αναρρίθμητες λεπτομέρειες.

Η εικόνα δεν καταρρίπτει το ρεκόρ απόστασης του Hubble, το οποίο λειτουργεί σε διαφορετική περιοχή του φάσματος, ωστόσο το Webb αναμένεται να παρατηρήσει τελικά γαλαξίες που εμφανίστηκαν μόλις 100-250 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Εξωπλανητικό φάσμα

Στη δεύτερη εικόνα, το Webb λειτουργεί ως φασματοσκόπιο και αναλύει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας ενός μακρινού, καυτού εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον Ήλιο.

Μετρώντας ποια μήκη κύματος ακτινοβολίας απορροφώνται από την ατμόσφαιρα, το παρατηρητήριο κατέγραψε την παρουσία υδρατμών και ομίχλης, καθώς και ενδείξεις για παρουσία νεφών.

 

Κομική φυσαλίδα

Η τρίτη εικόνα παρουσιάζει το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου, ένα γιγάντιο νέρος αερίου και σκόνης που εκτοξεύεται στο Διάστημα από ένα ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο.

Παρατηρήσεις σε ελαφρώς διαφορετικά μήκη κύματος δείχνουν δύο ελαφρώς διαφορετικές εικόνες του νεφελώματος.

Σύγκρουση γιγάντων

H τέταρτη εικόνα καταγράφει ένα κοσμικό δυστύχημα, τη σύγκρουση πέντε γαλαξιών που ονομάζονται από κοινού Κουαντέτο του Στέφαν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συρραφή 1.000 επιμέρους εικόνων, το μεγαλύτερο κολάζ που έχει μεταδώσει ως σήμερα το Webb, καλύπτοντας μια περιοχή του ουρανού που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του, το Webb μπόρεσε να διαπεράσει τα νέφη αερίου και σκόνης που έκρυβαν τις λεπτομέρειες από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Μαιευτήριο άστρων

Οι τελευταίες εικόνες της παρουσίασης είναι το φαντασμαγορικό πορτρέτο του Νεφελώματος της Τρόπιδας, μια περιοχή όπου νέα άστρα γεννιούνται μέσα από κοσμικά σύννεφα αερίου και σκόνης. Κάθε λευκή κουκίδα είναι ένα νέο αστέρι που μόλις άρχισε να λάμπει.

To ίδιο νεφέλωμα σε παρατηρήσεις του διαστημικούτηλεσκοπίου Hubble. Η εικόνα είναι πολύ πιο φτωχή σε λεπτομέρεια (NASA, ESA).

in.gr

Home