Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα αντικαταστούσαν πολιτκούς με ρομπότ

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα αντικαταστούσε τους πολιτικούς με ρομπότ
Δείτε τα ποσοστά που έχουν αυτή την αντίληψη

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα προτιμούσε οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για τα κράτη τους να λαμβάνονται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης παρά από εκλεγμένους πολιτικούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καμία εμπιστοσύνη φαίνεται πως δεν έχουν μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων στους πολιτικούς τους αφού θα προτιμούσαν να κυβερνά αντί γι' αυτούς ένα μηχάνημα.

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δήλωσε ότι «τάσσεται εν μέρει ή εντελώς υπέρ του να επιτρέψει σε ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της χώρας του».

Μάλιστα, την ίδια άποψη συμμερίζονται, ένας στους τρεις στην Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής, μιας ομάδας από το πανεπιστήμιο IE της Ισπανίας.

Τα ποσοστά που έχουν αυτή την αντίληψη δεν διαφοροποιούνται από παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το φύλο και οι πολιτικές προτιμήσεις υποδεικνύοντας ότι είτε οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να εντάξουν τα ρομπότ στην πολιτική είτε κουράστηκαν από τους πολιτικούς τους.

Έρευνα για τη διακυβέρνηση στην Ευρώπη

Ενώ η έρευνα αποκάλυψε υψηλά επίπεδα «τεχνολογικού άγχους», όπως ο φόβος να μην κλέψουν τα ρομπότ θέσεις εργασίας, δεν ισχύει το ίδιο ως προς την εμπιστοσύνη τους σε μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που θα καλούνταν να παίξουν τον ρόλο του ηγέτη.

Παρά την απροσδόκητη εμπιστοσύνη που μπορεί να δείχνουν κάποιοι Ευρωπαίοι στα ρομπότ όσον αφορά την πολιτική, δεν ισχύει το ίδιο για το πως βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη σε βάθος χρόνου.

Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων όλων των ηλικιών πιστεύουν ότι εάν δεν ελεγχθούν κατάλληλα, οι νέες τεχνολογίες θα προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό στην κοινωνία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ταυτόχρονα, πάνω από τα δύο τρίτα «ανησυχούν ή ανησυχούν πολύ» για το ότι η κοινωνική τους ζωή θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή.

Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε κάθε χώρα, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, υποστηρίζουν την απαγόρευση «πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου» από κοινωνικά δίκτυα «για την προστασία της δημοκρατίας».

14