Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς θα βελτιώσετε την ταχύτητα του Internet στο σπίτι

Offsite Team -
10.12.2022

Πώς θα βελτιώσετε την ταχύτητα του Internet στο σπίτι

5+1 συμβουλές

Με το Internet να αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, τόσο για ψυχαγωγία όσο και για επαγγελματικούς λόγους, η ταχύτητα της σύνδεσης μετρά αρκετά.

Επειδή, όμως, οι ταχύτητες είναι σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικές, πως μπορεί ένας χρήστης να αναζητήσει τους λόγους που το Internet είναι αργό; Και κυρίως πως μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της devolo, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στο χώρο των προϊόντων δικτύωσης, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες προκειμένου να έχουν πιο γρήγορο Internet.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέο σεμινάριο από Cyprus Blockchain Technologies <<<

Κάντε επανεκκίνηση του router

Εάν η σύνδεση στο Internet του σπιτιού αντιμετωπίζει προβλήματα θα το καταλάβετε μέσω των βιντεοκλήσεων που απορρίπτονται, των video που παγώνουν ή των χαμηλής ταχύτητας λήψεων. Επειδή όμως μπορεί να υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία πιθανών αιτιών για όλα αυτά, η πρώτη πρόταση είναι κάτι σχετικά απλό: επανεκκίνηση του router. Η επανεκκίνηση γίνεται απλά: αποσυνδέστε τη συσκευή από την παροχή ρεύματος για 10-20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θέστε την πάλι σε λειτουργία. Η κίνηση αυτή μπορεί να αφαιρέσει πιθανά σφάλματα στη μνήμη, τα οποία είναι ικανά να επηρεάσουν την συνολική απόδοση του δικτύου.

Απευθυνθείτε στον πάροχο σας

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο η αιτία δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται μέσα στους δικούς σας τέσσερις τοίχους. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια διακοπή λειτουργίας από τον πάροχο σας. Για να το ανακαλύψετε κάντε μία γρήγορη αναζήτηση για πιθανά προβλήματα στην περιοχή σας. Ή επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχο σας.

Αν δεν ευθύνεται ο πάροχος για τα προβλήματά σας, υπάρχει ακόμα μια απλή λύση: η αντικατάσταση του καλωδίου. Η «παγωμένη» εικόνα στη βιντεοκλήση ή η απόλυτη απουσία σύνδεσης μπορεί να οφείλονται σε ένα ελλαττωματικό καλώδιο. Ελέγξτε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα με το router και αυτά που είναι συνδεδεμένα με τις συσκευές σας. Αν έχετε επιπλέον καλώδια, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με τα υπάρχοντα σαν δοκιμή.

Μετρήστε την ταχύτητα

Αν ακόμα είστε στη φάση που η σύνδεση στο Internet δεν σας έχει εγκαταλείψει εντελώς, δοκιμάστε να κάνετε ένα speed test για να δείτε το επίπεδο που «τρέχει» το Internet. Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά εργαλεία και websites που μπορούν να σας βοηθήσουν και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε χωρίς κάποια χρέωση. Το πιο δημοφιλές εργαλείο είναι το Speedtest.net της Ookla.

Για να γνωρίζετε πώς να αξιολογήσετε σωστά τις μετρήσεις στην ταχύτητα του Internet ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάντε πολλαπλές μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
  • Εάν είναι δυνατόν, πραγματοποιήστε τις μετρήσεις χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο router μέσω καλωδίου Ethernet.
  • Εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο την ώρα που κάνετε τη μέτρηση.

Εάν οι μετρήσεις με τα παραπάνω βήματα δείξουν ότι η πραγματικό ταχύτητα που λαμβάνετε είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που αναφέρετε στο συμβόλαιο σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την τεχνική εξυπηρέτηση πελατών του παρόχου σας για να λυθεί το πρόβλημα. Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε και έκπτωση στο πάγιο που πληρώνετε καθώς υπάρχει ο σχετικός κανονισμός από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Ελέγξτε τις συσκευές σας

Κάτι ακόμα που αξίζει να δείτε, είναι η λίστα των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο router σας. Μπορεί να παρατηρήσετε μια συσκευή που απαιτεί περισσότερο όγκο δεδομένων η οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι μόνιμα συνδεδεμένη. Ίσως να υπάρχουν και «απρόσκλητοι επισκέπτες» που έχουν συνδεθεί στο δίκτυό σας και εξαντλούν το bandwidth, αλλά ευτυχώς αυτή η περίπτωση είναι μάλλον απίθανη.

Βελτιώστε τη σύνδεση με καλώδιο

Οι θύρες Ethernet απευθείας από τον τοίχο είναι κάτι σπάνιο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τα εκτεθειμένα καλώδια στο χώρο είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση, αλλά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για όσους κινούνται μέσα στο σπίτι. Μια εξαιρετική λύση για αυτά τα προβλήματα βρίσκεται στους προσαρμογείς powerline. Αυτοί οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν την υπάρχουσα γραμμή ρεύματος ως «αυτοκινητόδρομο δεδομένων» και έτσι μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε πρίζα LAN ή σημείο πρόσβασης WiFi. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροποποιήσεις στο χώρο σας ή ειδικές τεχνικές γνώσεις. Ένας προσαρμογέας είναι συνδεδεμένος στο router και μετά μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετοι προσαρμογείς σε οποιαδήποτε πρίζα. Δημιουργούν αυτόματα μια σύνδεση μεταξύ τους και σας προσφέρουν το Internet που σας έλειπε σε οποιοδήποτε χώρο το χρειάζεστε.

Βελτιώστε τη σύνδεση WiFi

Όσον αφορά στην ασύρματη σύνδεση, μία βασική προϋπόθεση αποτελεί η θέση στην οποία βρίσκεται το router. Είναι σημαντικό να βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο στο σπίτι, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί όλες τις συσκευές που απαιτούν σύνδεση WiFi, με την ίδια ποιότητα σύνδεσης. Ακόμη, είναι σημαντικό να είναι τοποθετημένο σε κάποιο ανοικτό σημείο και όχι μέσα σε κάποιο ντουλάπι ή πίσω από κάποιο έπιπλο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει την σύνδεση με το WiFi. Ο φούρνος μικροκυμάτων και παρόμοιες συσκευές, προκαλούν παρεμβολές και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του router κοντά τους. Ένα εμπόδιο του WiFi που δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι το νερό. Έτσι, καλό είναι να αποφύγετε να τοποθετήσετε το router κοντά σε ένα ενυδρείο ή ένα βάζο με λουλούδια.

Ωστόσο ορισμένα εμπόδια που δυσκολεύουν τη σύνδεση στο WiFi δεν μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως από το χώρο. Οι τοίχοι, οι οροφές, τα γειτονικά δίκτυα WiFi, οι ποικίλες συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν τη σύνδεση του WiFi και φέρνουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα router στα όριά τους. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για αυτές τις δυσκολίες είναι η «επέκταση» του σήματος WiFi. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι οι προαναφερθέντες προσαρμογείς powerline, οι οποίοι λειτουργούν ως πρόσθετα σημεία πρόσβασης στο WiFi. Η δεύτερη εναλλακτική είναι η χρήση repeaters, οι οποίοι ενισχύουν το υπάρχον σήμα WiFi από το router.

Η λύση η οποία θα επιλέξετε μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα repeater είναι ιδανικά για μικρούς και μεσαίους χώρους σε ένα επίπεδο και φέρνουν το σήμα του WiFi στα σημεία τα οποία δυσκολεύεται να φτάσει από την θέση στην οποία βρίσκεται το router. Για μεγάλα διαμερίσματα ή σπίτια με διαφορετικά επίπεδα, καταλληλότερη επιλογή αποτελούν οι προσαρμογείς powerline. Η απόδοση αυτών δεν επηρεάζεται από τις οροφές ή τους τοίχους, καθώς χρησιμοποιούν την ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Επιπλέον, προσφέρουν ευελιξία για την πρόσβαση στο Internet, είτε μέσω καλωδίου Ethernet είτε μέσω WiFi.

Ανεξάρτητα από το ποια λύση θα επιλέξετε και οι δύο εναλλακτικές βοηθούν την επέκταση του σήματος από το router και προσφέρουν καλύτερη απόδοση στο οικιακό σας δίκτυο.

Πηγή: Cnn.gr

Home