Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σου χάκαραν Instagram ή Facebook; Εδώ πρέπει να τηλεφωνήσεις

Offsite Team
- 13.08.2020

Σου χάκαραν Instagram ή Facebook; Εδώ πρέπει να τηλεφωνήσεις

Thumbnail
Πώς θα ανακτήσεις τον λογαριασμό σου και με ποιούς θα πρέπει να επικοινωνήσεις στην Κύπρο για να το αναφέρεις

Σύνηθες φαινόμενο είναι πλέον η παραβίαση λογαριασμών σε Facebook, Instagram, και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, υπολογιστές ή και άλλους λογαριασμούς. 

Αν και όλο περισσότερος κόσμος δραστηριοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα, εντούτοις, ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν με ποιόν θα πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση παραβίασης ή/και το πώς μπορούν να προφυλάξουν τους λογαριασμούς τους με απλές κινήσεις, ούτως ώστε να αποτρέψουν όσο το δυνατό καλύτερα πιθανές επιθέσεις. 

Όμως τι γίνεται τελικά σε περίπτωση που κάποιος κατάφερε την παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό σου; Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες σου κινήσεις, σε ποιόν θα πρέπει να το αναφέρεις στην Κύπρο και πως μπορείς να ανακτήσεις πρόσβαση

Τις απαντήσεις δίνει ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ο οποίος μιλώντας στην Offsite δίνει απλές συμβουλές για το πώς μπορείς είτε να προφυλάξεις τον λογαριασμό σου, είτε το τι θα πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που αυτός παραβιαστεί. 

Σε ποια τηλέφωνα θα πρέπει να αποταθείς

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Αναστασιάδη μόλις κάποιος προσέξει πως δεν έχει πλέον τη διαχείριση του λογαριασμού του, ενώ αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί, θα πρέπει να το καταγγείλει άμεσα είτε στην κυβερνητική υπηρεσία 1480 (που έχουν άμεση επαφή με Facebook, Instagram και άλλες πλατφόρμες), είτε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 22 808200, είτε και στα δύο. 

Όπως σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα επικοινωνήσουν με τις εταιρείες ώστε να τους ενημερώσουν για το ζήτημα. Για παράδειγμα αν κάποιος λογαριασμός του Instagram παραβιαστεί και καταγγελθεί στην Υπηρεσία από τον χρήστη τότε θα επικοινωνήσουν οι ίδιοι με άτομα της εταιρείας, ώστε να προχωρήσουν με τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να επιτραπεί η πρόσβαση στον πραγματικό χρήστη

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει ο κ. Αναστασιάδης, οι χρήστες μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν αναφορά στην πλατφόρμα που διατηρούν τον λογαριασμό τους για τον οποίο θεωρούν πως έχει παραβιαστεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών θα ανακτήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό τους εντός λίγων ημερών, ωστόσο, όπως σημειώνει το τελευταίο διάστημα, οι εταιρείες στο εξωτερικό που διαχειρίζονται τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πως θα παρατηρείται κάποια καθυστέρηση στις υποθέσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι πολύ σημαντικό οι χρήστες να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο – τον λογαριασμό τον οποίο έχουν συνδέσει για τη δημιουργία προφίλ στις πλατφόρμες – καθώς σε αυτό θα λάβουν ενημερωτικό email σε περίπτωση που παραβιαστεί ο λογαριασμός τους και ενδεχομένως σε αυτό να αναγράφεται είτε το ip address του δράστη, είτε άλλα στοιχεία, τα οποία δεν θα πρέπει να διαγραφούν και θα πρέπει να δοθούν στην Αστυνομία, ώστε να προχωρήσει πιο εύκολα με τη διερεύνηση του ζητήματος

Πώς μπορούν οι χρήστες να θωρακίσουν τους λογαριασμούς τους από επιθέσεις 

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως για την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βασικό ρόλο έχει η πρόληψη από τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι με απλές κινήσεις μπορούν να θωρακίσουν τους λογαριασμούς τους από επιθέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όπου προσφέρεται, το μέτρο της διπλής επιβεβαίωσης στοιχείων κατά την είσοδο στον λογαριασμό τους, όπου η διαχείριση του λογαριασμού γίνεται έτσι πιο ασφαλής. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει οι χρήστες θα πρέπει να αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης τους ανά δύο μήνες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ως κωδικούς αριθμούς ταυτότητας, τηλεφώνου, ημερομηνίες ή απλούς αριθμούς, καθώς με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στους λογαριασμούς τους από επιτήδειους. 

Home