Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σύνοδος Κορυφής στη Γερμανία για τη τεχνητή νοημοσύνη

Offsite Team
- 05.12.2018

Σύνοδος Κορυφής στη Γερμανία για τη τεχνητή νοημοσύνη

Thumbnail
Η Ευρώπη δεν έχει μεγάλες πλατφόρμες, που θα μπορούσαν να γίνουν φορείς τεχνητής νοημοσύνης

Η γερμανική κυβέρνηση  συγκεκριμενοποίησε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης  στη σύνοδο κορυφής για την ψηφιοποίηση που πραγματοποιηθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Νυρεμβέργη. «Χρειαζόμαστε ένα είδος Airbus για τη ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Υπ. Οικονομίας Πετερ Αλτμαιερ ενώπιον 1100 προσκεκλημένων, αναφερόμενος στην επιτυχημένη πορεία της υπό γαλλο-γερμανική ηγεσία κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών.

 

Ως γνωστόν ο Αλτμάγιερ είχε διατυπώσει και παλιότερα την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά προφανώς τα σχέδια προχώρησαν στο μεσοδιάστημα. «Έχω κάνει ήδη τις πρώτες συνομιλίες», δήλωσε ο Υπ. Οικονομίας. «Θα πρέπει να καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να ιδρύσουμε μια τέτοια επιχείρηση μαζί με άλλες επιχειρήσεις και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

Η Ευρώπη δεν έχει μεγάλες πλατφόρμες, που θα μπορούσαν να γίνουν φορείς τεχνητής νοημοσύνης. «Λείπει ο μεγάλος φορέας, σε σύγκριση με την Google ή την Apple, που θα ήταν σε θέση να ενταχθεί σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό παγκόσμιου βεληνεκούς», επεσήμανε ο Αλτμάγιερ.

 

Προϋπόθεση είναι – συνέχισε ο Υπουργός – να συμμετάσχουν τουλάχιστον δύο ή καλύτερα τρεις ή τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Σ’ αυτό συμφωνεί και η Γαλλία. «Δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστούν και άλλες χώρες». Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ θα πρέπει – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – να ενώσουν τις δυνάμεις τους όσον αφορά την έρευνα και την εξέλιξη και στη συνέχεια να εστιάσουν στους τομείς που θα επιδιώξουν την ανάκαμψη, π.χ. την αυτόνομη οδήγηση και τις υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη ιατρικές διαγνώσεις. O Γερμανός Υπ. Οικονομίας τόνισε ότι το πρότζεκτ θα αποτελέσει μαγνήτη και για ερευνητές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που – σύμφωνα με τον ίδιο – αποτελεί τη «μεγαλύτερη καινοτομία μετά την εφεύρεση της ατμομηχανής».  

Η γερμανική  κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τη στρατηγική της για την τεχνητή νοημοσύνη στην κλειστή συνεδρίαση για τα ψηφιακά, που είχε γίνει στα μέσα Νοεμβρίου στο Πότσνταμ. Σε 80 σελίδες περίπου εξηγεί πώς θα προωθήσει αυτήν τη σημαντική τεχνολογία, επενδύοντας 3 δις. Ευρώ μέχρι το 2025.  

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ψηφιακής Οικονομίας Γερμανίας, Bitkom, είχε καλέσει πριν τη σύνοδο τους πολιτικούς να δείξουν περισσότερο δυναμισμό και επέκρινε την εξαγγελία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χορηγεί μόνο 500 εκατομ. ευρώ το χρόνο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Πρέπει να σκεφτόμαστε σε δισεκατομμύρια, όχι σε εκατομμύρια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Bitkom, Αχιμ Μπεργκ. Και άλλοι πολλοί επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη διστακτικότητά της. Κάποια στιγμή – λένε – πρέπει να τελειώσει η περίοδος των επιτροπών, των συμβουλίων και των γραφειοκρατικών τίγρεων. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλείται να άρει τα εμπόδια για την καινοτομία και να θέσει τις βάσεις για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας της χώρας μας». Καμιά στρατηγική δεν αντικαθιστά την εφαρμογή, λένε.  

Ο Υπ. Μεταφορών Αντρεας Σοιερ παρουσίασε στην ψηφιακή σύνοδο της Νυρεμβέργης το «Πρόγραμμα δράσης για την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά τις μετακινήσεις», που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δρόμων και στην έξυπνη, αποτελεσματική και καθαρή διαμόρφωση των μεταφορών του μέλλοντος».  

Η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στις συνέπειες της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης. «Η ψηφιακή οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους», είπε. «Ευημερία για όλους, αυτή πρέπει να είναι η μουσική του μέλλοντος στον αιώνα της ψηφιοποίησης».  

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τη διεύρυνση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες και αφορά τους όρους δημοπρασίας των συχνοτήτων για την επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας, την 5G. Η Καγκελάριος δήλωσε ότι οι προσδοκίες των χρηστών έχουν αυξηθεί ραγδαία λόγω των προβλημάτων στην ισχύ του σήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε παντού την ηχητική ποιότητα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, αλλά πρέπει να έχουμε σήμα παντού», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

 

Home