Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί με το Excelsior: Eratosthenes

Offsite Team -
22.11.2019 - 06:00

Το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί με το Excelsior: Eratosthenes

Thumbnail
Το πρόγραμμα συμβάλει στην πρόληψη καιρικών φαινομένων και έκτακτων καταστάσεων - Τι λέει ο Αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ

Το δρόμο του διαστήματος, της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και της παρατήρησης της Γης αναμένεται να πάρει η Κύπρος με το πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ «EXCELSIOR’: ERATOSTHENES: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment», το οποίο κάνει την εναρκτήρια τελετή του - σήμερα Παρασκευή (22/11) - στην Λεμεσό υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Excelsior: Eratosthenes” αφορά πρωτοποριακές εφαρμογές της Γεωπληροφορικής - με τη δρομολογηση και τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας ‘EXCELSIOR’ , στο πλαίσιο της B’ φάσης του Προγράμματος «Teaming Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και αναμένεται να έχει πολλαπλές χρήσεις ακόμα και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, καθώς μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην πρόληψη έντονων καιρικων φαινομένων και εκτάκτων καταστάσεων όπως πυρκαγιών κτλ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Offsite ο Καθηγητής Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και συντονιστής του έργου EXCELSIOR: 

“Το έργο EXCELSIOR έχει ως στόχο τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης μέσω της συνδυαστικής χρήσης τεχνολογιών διαστήματος και τηλεπισκόπησης για τη συστηματική, ολοκληρωμένη και σε βάθος παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των διεργασιών σε αυτό. 

Ο τομέας του Περιβάλλοντος αναγνωρίστηκε από τη Στρατηγική Έξυπνη Εξειδίκευση για τη Κύπρο (S3Cy), ως η πρώτη οριζόντια προτεραιότητα για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Το έργο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας σημαντικά τον αντίκτυπο των στοχευμένων περιφερειακών και εθνικών επενδύσεων, δηλαδή, το περιβάλλον και τις ΤΠΕ. 

Το Κέντρο Αριστείας EXCELSIOR που θα προκύψει μέσω του υφιστάμενου δυναμικού του κέντρου Ερατοσθένης, με την εμπειρία και τις υποδομές του, θα αποτελέσει κόμβο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου” 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΕΠΑΚ, το «Κέντρο Αριστείας EXCELSIOR» αναμένεται να εργοδοτήσει 112 άτομα σε θέσεις ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με στόχο την ανάπτυξη νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών με εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο θα καταστεί κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, αλλά και στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τόσο για το νησί μας όσο και την Ευρώπη.

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ (ECoE) έχει στόχο να επιτύχει αριστεία στους ερευνητικούς τομείς Acces to Energy, Disaster Risk Reduction, Water Resource Management, Climate Change Monitoring και Big EO Data Analytics.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Οργανισμούς όπως είναι η NASA και άλλοι οργανισμοί από την Κύπρο και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων ISPRS, NEREUS, DLR, GEO, ACTRIS, αλλά και με την κοινοπραξία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT), του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (DEC‐MTCW) και τριών κολοσσών σε θέματα διαστήματος και παρατήρησης Γης, του Γερμανικού Οργανισμού Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOA) και του Γερμανικού Ινστιτούτου για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία (TROPOS).

Home