Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1053 αιτήσεις για εξωσωματική τους πρώτους 6 μήνες του 2022

Μικαέλλα Μέσσιου
- 02.07.2022

1053 αιτήσεις για εξωσωματική τους πρώτους 6 μήνες του 2022

Thumbnail
Οι προϋποθέσεις , το ποσό επιχορήγησης από το κράτος και το κόστος της θεραπείας

Η υπογονιμότητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει 1 στα 6 ζευγάρια (16%) σε αναπαραγωγική ηλικία. Η υπογονιμότητα επηρεάζει τους άντρες και τις γυναίκες ισότιμα, με το 35% των περιπτώσεων να ευθύνονται σε γυναικείους παράγοντες, 35% σε αντρικούς, το 10% σε συνδυασμό γυναικείων και αντρικών παραγόντων, ενώ το 10% έχουν ανεξήγητη αιτία.

>>>> Διαβάστε επίσης: Βουλευτές ζητούν ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ <<<<

Γι' αυτό και αρκετά ζευγάρια στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή αλλιώς εξωσωματική γονιμοποίηση, η γυναίκα παίρνει ορμόνες για περίπου δύο εβδομάδες έτσι ώστε να παράξει πολλά ωάρια, αντί ένα που παράγεται φυσικά σε κάθε κύκλο. Έπειτα, τα ωάρια αφαιρούνται κατ’ ευθείαν από τις ωοθήκες, και γονιμοποιούνται με σπέρμα στο εργαστήριο. Τα έμβρυα καλλιεργούνται για 5 μέρες πριν μεταφερθούν πίσω στη μήτρα. Το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται 11 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Τι πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα η οποία θέλει να κάνει εξωσωματική

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα μας με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης Πεδιαίος, μας αναφέρθηκε πως ενώ οι άντρες παράγουν σπερματοζωάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες γεννιούνται με ένα καθορισμένο αριθμό ωαρίων. Η ηλικία επηρεάζει τα αποθέματα ωαρίων στις ωοθήκες, και συγκεκριμένα η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών και η σημαντικότερη μείωση παρατηρείται μετά την ηλικία των 40 ετών. Επίσης, με την αύξηση την ηλικίας μειώνεται όχι μόνο ο αριθμός των ωαρίων μέσα στις ωοθήκες, αλλά και η ποιότητά τους.

Επομένως, αν οι γυναίκες σκέφτονται να καθυστερήσουν πιθανή εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να παγώσουν τα ωάριά τους πριν την ηλικία των 35 ετών. Για αυτό άλλωστε και τα ποσοστά επιτυχίας είναι ψηλότερα σε γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Από την αρχή του 2022 έγιναν 1053 αιτήσεις για εξωσωματική - Στοιχεία και από 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από την αρχή του 2022 μέχρι και τις 22 Ιουνίου έγιναν 1053 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν απορριφθεί οι 22 και έχουν επιδοτηθεί οι 1031 και το Υπουργείο έχει δαπανήσει 2.142.104 ευρώ.

Όσον αφορά το 2021, λειτουργός του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στο Offsite News, πως υπήρχαν 2170 αιτήσεις, απορριφθήκαν από αυτές οι 75 και έχουν επιδοτηθεί 2095 περιπτώσεις με 4,5εκ. ευρώ, ενώ το 2020 όταν έχει αλλάξει το σχέδιο και δικαιούνταν περισσότερα άτομα να επιδοτηθούν είχαν δεχτεί 819 αιτήσεις από τις οποίες είχαν απορριφθεί 65 και επιδοτηθήκαν οι 932 γιατί μερικές ήταν από την προηγούμενη χρονιά για τον λόγο ότι εάν είναι τον Δεκέμβρη οι αιτήσεις μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά και επιδοτηθήκαν με 1,956,000 ευρώ. 

Άρα το έτος 2021 ήταν υπερδιπλάσιο σε αιτήσεις και στο ποσό επιδότησης, ενώ για το 2022 όπως ανέφερε λειτουργός του Υπουργείου Υγείας ο αριθμός είναι στη μέση μέχρι στιγμής. 

Κόστος Θεραπείας, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις 

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση – Μ.Ι.Υ.Α.

Όπως μας αναφέρθηκε το κόστος θεραπείας, είναι ανάλογα με το είδος της θεραπείας και οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €3500 και €6500.

Τώρα με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2/9/2021, επιδοτούνται μόνο οι θεραπείες που γίνονται στην Κύπρο. Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι: 

  1. Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σε περίπτωση ζευγαριών τουλάχιστον ο ένας πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και οι δύο να είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας
  2.  Επιδοτούνται μόνο διαδικασίες που γίνονται στην Κύπρο.
  3.  Μονήρη γυναίκες, ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο ή συνάψει Πολιτική Συμβίωση ή σε μόνιμη σταθερή σχέση που επιβεβαιώνεται με ένορκη δήλωση και ζευγάρια ή μονήρη γυναίκες που καταφεύγουν στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα. Νοείται ότι όπου ισχύει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων έγκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  4.  Γυναίκες άνω την 35 για κρυοσυντήρηση ωαρίων για ιδία χρήση. Για γυναίκες κάτω των 35 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση για τους λόγους της ανάγκης κρυοσυντήρησης ωραρίων προς έγκριση.
  5.  Καρκινοπαθείς άνδρες για κρυοσυντήρηση σπέρματος για ιδία χρήση.
  6.  Μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι τέσσερις θεραπείες για άτεκνα ζευγάρια ή άτεκνες μονήρη γυναίκες.
  7.  Ζευγάρια ή μονήρη γυναίκες που έχουν αποκτήσει ένα παιδί μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι τρείς (3) θεραπείες .
  8.  Ζευγάρια ή μονήρη άτομα που έχουν αποκτήσει παιδιά μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι δύο (2) θεραπείες.
  9.  Οι 4 επιδοτούμενες θεραπείες μπορούν να επιδοτηθούν και τμηματικά, νοουμένου ότι η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών.
  10.  Γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Σε περίπτωση γυναικών με μεγαλύτερη ηλικία θα πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων έγκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  11.  Υπάρχει δωρεάν παραχώρηση μέχρι 35 ενέσεων γοναδοτροπινών

Το ποσό της επιδότησης  

ποσο-επιδότησης

Όσον αφορά τις τιμές για την εξωσωματική θεραπεία, επειδή κοστίζουν αρκετά και υπάρχει θέμα από αρκετούς πολίτες, έχει γίνει πρόταση στην επιτροπή Υγείας, από βουλευτές του ΔΗΣΥ κυρία Σάβια Ορφανίδου, Ευθύμιο Δίπλαρο και Χαράλαμπο Πάζαρο,  για ένταξη μίας θεραπείας εξωσωματικής από το ΓεΣΥ.

Home