12χρονη σε Μονή: Τι απαντούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

monaxes
Τόσες μέρες σιωπή, για να μας πουν αυτό που ήδη ξέρουμε...

Η υπόθεση της 12χρονης την οποία οι γονείς της έστειλαν σε μοναστήρι στην Ελλάδα και τώρα βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ φαίνεται να παραχώρησαν παράνομα τα γονικά της δικαιώματα σε ηγουμένη, απασχολεί την κυπριακή κοινή γνώμη.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Offsite από τις 18 του περασμένου Μάη και από τότε παλεύουμε με τις αρχές και άλλους αρμόδιους φορείς για να διαλευκανθεί το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό το περιστατικό.

Στην προσπάθεια αυτή λοιπόν, στις 3 Ιανουαρίου και μετά από προσπάθεια να πάρουμε απαντήσεις από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η απάντηση ήταν να απευθυνθούμε γραπτώς με τα ερωτήματά μας και θα λάβουμε τις απαραίτητες απαντήσεις.

Χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την κρίση των αναγνωστών μας λοιπόν, παραθέτουμε τις ερωτήσεις αυτούσιες, όπως έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας και παραθέτουμε επίσης αυτούσια την απάντηση που πήραμε 8 μέρες μετά, μετά από τηλεφωνήματα που κάναμε προς την Υπηρεσία για να μας απαντήσουν.

Τα ερωτήματα που θέσαμε γραπτώς:

  1. Τι έχει πράξει η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας σχετικά με την παραχώρηση των γονικών δικαιωμάτων του 1ου παιδιού;
  2. Έχει διαπιστωθεί κατά πόσον έχει δοθεί και 2ο παιδί σε μονή; Και αν ναι, έχει ελεγχθεί αν έχουν παραχωρηθεί παράτυπα τα γονικά δικαιώματα και του 2ου παιδιού;
  3. Ποια τα αποτελέσματα από την έρευνα της Διεθνής αρμόδιας αρχής που εντόπισε το 1ο παιδί στη Γερμανία;
  4. Έχει διερευνηθεί η καταλληλόλητα άσκησης γονικού ρόλου των γονέων; 
  5. Έχει διερευνηθει κατά πόσον η οικογένεια λαμβάνει επιδόματα για το 1ο παιδί που έχει παραχωρηθεί στην ηγουμένη;
  6. Ποιες διαδικασίες ελέγχου έχουν ενεργοποιηθεί και πότε;
  7. Ποιες άλλες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για το περιστατικό;
  8. Ποια μέτρα λαμβάνονται για τέτοια περιστατικά;

Η απάντηση που πήραμε: 

Αγαπητέ κ. ...,

σε σχέση με τα ερωτήματα σας, έχω οδηγίες να σας ενημερώσω τα ακόλουθα:

Η διαμονή της ανήλικης στο εξωτερικό, έγινε με διευθετήσεις των γονιών της. Η  ενημέρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας  έγινε όταν η ανήλικη διέμενε ήδη στο εξωτερικό.

Οι Υπηρεσίες μας έχουν προβεί στην ενδεδειγμένη συνεργασία με τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία για διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσης της ανήλικης και προωθούν συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση του συμφέροντος των ανήλικων παιδιών της οικογένειας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

10