Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1,4% το ποσοστό γεννήσεων στην Κύπρο - Οι δράσεις για να αυξηθούν

Offsite Team -
22.11.2022

1,4% το ποσοστό γεννήσεων στην Κύπρο - Οι δράσεις για να αυξηθούν

Το σχέδιο δράσης δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής στο επίκεντρο της ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό

Η πορεία του σχεδίου δράσης της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της ad Hoc Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος στην Κύπρο. Στη συνεδρία παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση τα διάφορα μέτρα και κίνητρα που δίδονται για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους Βουλευτές να παραδέχονται πως γίνεται έργο, όμως χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα καθώς το ποσοστό των γεννήσεων σήμερα βρίσκεται μόλις στο 1,4%.

Στην παρέμβαση της στην Επιτροπή, η κ. Ανθούση αναφέρθηκε στις δράσεις του Υφυπουργείου. Το πρώτο σχέδιο αφορά την Επιδότηση Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών, και προνοεί την επιδότηση μέρους του μηνιαίου κόστους της φοίτησης παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών. Όπως ανέφερε, δικαιούχες είναι οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών και λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2022 και ήδη έχει παραχωρηθεί ποσό πέραν των €1,8 εκατομμυρίων. Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η σμίκρυνση του χάσματος απασχόλησης μεταξύ των φύλων, προσφέροντας χαμηλού κόστους παιδική φροντίδα και εκπαίδευση από τα πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου ύψους των τροφείων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 για κάθε παιδί.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά τη δημιουργία τουλάχιστον 27 Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών και δομών φιλοξενίας για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς και ενήλικα άτομα με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 23 εκ. 725 χιλιάδες ευρώ και δικαιούχοι είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σύμφωνα με την κ. Ανθούση, το 2021 παραχωρήθηκε χορηγία για τη λειτουργία 127 προγραμμάτων (45% του συνόλου των προγραμμάτων – 281) που απευθύνονται σε παιδιά (λειτουργία βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, κοκ), με συνολική επένδυση ύψους €2,7 εκατομμυρίων, που αποτελεί το 20% της συνολικής δαπάνης (€12,7 εκατομμύρια).

Άλλο ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας αφορά στην ενίσχυση υποδομών σε ορεινές περιοχές, με τη λειτουργία παιδοβρεφοκομικού σταθμού στον Καλοπαναγιώτη τα τελευταία δύο χρόνια, τη δημιουργία βρεφοπαιδοκομικού σταθμού στην Κοινότητα Πάχνας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς και τη παραχώρηση €140.000 για την ανάπτυξη αντίστοιχου έργου στην Κοινότητα Τριμίκλινης.

Από το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού», όπως ανέφερε η κ. Ανθούση, έχουν επωφεληθεί 2.500 ευάλωτες οικογένειες, με συνολική δαπάνη €2,9 εκατομμύρια. Μέσω του Σχεδίου παρέχονται βασικά καταναλωτικά αγαθά φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας €1.649, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά στον τομέα της στέγασης, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προσφέρει οικονομική ενίσχυση, υπό τη μορφή Επιδόματος Ενοικίου, για την εξασφάλιση στέγης, το οποίο εντάσσεται υπό το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για το έτος 2021, σύμφωνα με την κ. Ανθούση, παραχωρήθηκε ποσό ύψους €11,2 εκατομμυρίων, και μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, το ποσό ανήλθε σε €8,9 εκατομμύρια.

Επίσης, 17.829 πολύτεκνες μητέρες επωφελήθηκαν από νέα επιδόματα ή την επαναφορά επιδομάτων που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, συνολικού ύψους €8,9 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Υφυπουργό, αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Τέκνου αναφορικά με τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα, προσθέτοντας στο όριο των €59.000 επιπλέον €5.000 για κάθε τέκνο μετά το δεύτερο.

Η κ. Ανθούση αναφέρθηκε ακόμη στην Εφάπαξ χορηγία για στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και των συνεπακόλουθων αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στην Εφάπαξ χορηγία «Επιστροφή στο Σχολείο» σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, με στόχο τη στήριξη ομάδων του πληθυσμού που έχουν υποστεί συνέπειες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Σχέδιο παραχώρησης ωφελημάτων σε οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα και άνω.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Λίνος Παπαγιάννης είπε πως σήμερα ενώπιον του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιου και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασίας Ανθούση η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο ζητώντας από όλα τα Υπουργεία ενημέρωση αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής.

Οι Υπουργοί και οι εκπρόσωποι των Υπουργείων, όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, ενημέρωσαν για την στρατηγική που ακολουθεί το κράτος και η οποία αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που είχε ακολουθηθεί και την προηγούμενη χρονιά.

Ανέφερε πως υπάρχει μια διάσταση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με τα όσα ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες, όμως δεν μπορεί να λεχθεί πως δεν γίνονται προσπάθειες.

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται και ταυτόχρονα η χώρα μας να αντιμετωπίζει την απειλή που ονομάζεται δημογραφική αλλοίωση», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως ο δείκτης των γεννήσεων φαίνεται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 1,4%, κάτι που σημαίνει ότι η ελάχιστη αύξηση από το 1,3%, όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν, προέρχεται από τις γεννήσεις ξένων ζευγαριών και όχι από τον γηγενή πληθυσμό.

«Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά και θέλω να ελπίζω πως και με την αναθεώρηση της Εθνικής στρατηγικής θα έχουμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης συνεχάρη τον Υπουργό Εργασίας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για τα θέματα που δρομολογήθηκαν και εφαρμόστηκαν, ανάμεσα στα οποία ήταν η επέκταση της άδειας μητρότητας, την εφαρμογή της άδειας πατρότητας αλλά και τη θεσμοθέτηση της γονικής άδειας με απολαβές.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επιδότηση διδάκτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για επίδομα τέκνου, την επαναφορά του επιδόματος μάνας, τα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη των οικογενειών αλλά και την αύξηση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων.

Ο κ. Αλαμπρίτης σημείωσε ωστόσο, πως για να στηριχθεί η οικογένεια και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας θα πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Στις προτάσεις του ΔΗΣΥ για το ζήτημα της υπογεννητικότητας, ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στην αύξηση του οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος στις 39,5 χιλιάδες ευρώ ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη της οικογένειας, στη διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ώστε να καλύψει πολλές περισσότερες οικογένειες με το συνολικό ποσό να αυξάνεται με κάθε πρόσθετο παιδί ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες να αποκτήσουν δεύτερο, τρίτο ή και περισσότερα παιδιά.

Πρότεινε επίσης, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, την επέκταση της γονικής άδειας, την εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους εργασίας και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προφορά ενός πακέτου νεογέννητου παιδιού για όλα τα παιδιά, τη μελέτη παραχώρηση ενός εφάπαξ ποσού για την γέννηση κάθε παιδιού με μεγαλύτερη αύξηση στο 3ο και 4ο παιδί, την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και την επέκταση των στεγαστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΣ.

Ο κ. Αλαμπρίτης συνεχάρη τέλος την Υφυπουργό Πρόνοιας για τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην περίπτωση τα γέννησης των τετράδυμων παιδιών στην Αραδίππου. Λόγω εισοδηματικών κριτηρίων των γονιών, δεν δικαιούνταν επίδομα και η κ. Ανθούση με τις κινήσεις της κατάφερε να στηρίξει την συγκεκριμένη οικογένεια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως η κατάσταση στην Κύπρο με τις γεννήσεις είναι τραγική καθώς για να έχει ένα κράτος καλές προοπτικές, το ελάχιστο ποσοστό γεννήσεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 2,6%.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από όλους τους Υπουργούς, η κατάσταση παραμένει σε αυτά τα επικίνδυνα σημεία στην Κύπρο, είπε ο κ. Τρυφωνίδης και σημείωσε πως με τα τραγικά ποσοστά γεννήσεων στην Κύπρο, σε 30 χρόνια η Κύπρος θα μείνει με τον μισό πληθυσμό.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως η ΔΗΠΑ επικροτεί τα όσα έγιναν, όμως διαπιστώνει πολλά κενά και έκανε πολλές εισηγήσεις. Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει, είπε, είναι ο συντονισμός των Υπουργείων ώστε οι ενέργειες του ενός να είναι συμπληρωματικές του άλλου και όχι να υπάρχει δυσαρμονία.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ενώπιον της Επιτροπής πως οι δράσεις των Υπουργείων λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και συνεπώς γνωρίζει ο ένας Υπουργός τι θα κάνει το άλλο Υπουργείο, ωστόσο παραδέχθηκε πως υπάρχει περιθώριο για καλύτερο συντονισμό.

Ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη για μείωση των διαδικασιών που χρειάζονται να γίνουν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με την κ. Ανθούση να αναγνωρίζει την συγκεκριμένη ανάγκη. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Τρυφωνίδης, η προίκα του μωρού που παραχωρείται με εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να δίδεται άμεσα στη μητέρα. Εντούτοις διαπιστώθηκε ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 18 μήνες για να δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα.

Άλλες εισηγήσεις της ΔΗΠΑ κάνουν λόγο για αύξηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, καθώς και για κίνητρα που έχουν να κάνουν με την στεγαστική πολιτική σε γεωργική γη ή τη γη σε αναδασμό.

«Επιβάλλεται αυτό το εθνική πρόβλημα της υπογεννητικότητας να το δούμε άμεσα και συλλογικά ως Πολιτεία γιατί αν μείνουμε με τις ίδιες συνθήκες θα υπάρχουν τραγικά αποτελέσματα για τον τόπο μας και για όλους μας στο μέλλον», κατέληξε.

Αυτούσια η δήλωση της κ. Ανθούση για τις δράσεις που προωθούνται και τα στοιχεία που παρέθεσε στην επιτροπή:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 • Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών

Το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση μέρους του μηνιαίου κόστους της φοίτησης παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών. Δικαιούχες είναι οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι 4ων ετών και λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2022 και ήδη έχει παραχωρηθεί ποσό πέραν των €1.8 εκατομμυρίων.

Η εφαρμογή του Σχεδίου αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικογένειας, με κύριο στόχο την ποιοτική και πολύπλευρη στήριξη του κάθε παιδιού, καθώς και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Εμπίπτει σε μια σειρά πολιτικών που προωθεί η Κυβέρνηση, οι οποίες συμπληρώνουν και ενισχύουν την ευρύτερη δημογραφική του κράτους και την προσπάθεια για μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η σμίκρυνση του χάσματος απασχόλησης μεταξύ των φύλων, προσφέροντας χαμηλού κόστους παιδική φροντίδα και εκπαίδευση από τα πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού. Στόχος είναι η αύξηση των επιλογών και της προσβασιμότητας σε ποιοτικές, ευέλικτες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης καθολικά για όλα τα παιδιά, περιορίζοντας την επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα των οικογενειών με χαμηλά ή/και μεσαία εισοδήματα.

Κατ’ επέκταση, μέσω της υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του αδρανούς εργατικού δυναμικού και η παραμονή των υφιστάμενων εργαζόμενων στην αγορά εργασίας, κυρίως των γυναικών που στις πλείστες περιπτώσεις επωμίζονται την ευθύνη φροντίδας των παιδιών.

 • Ύψος επιδότησης: 80% του μηνιαίου ύψους των τροφείων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 για κάθε παιδί
 • Κριτήρια παραχώρησης επιδότησης: οικογενειακό εισόδημα, ηλικία του παιδιού, ωράριο φοίτησης, σύνθεση της οικογένειας
 • Προϋπολογισμός: €16 εκ. ετησίως
 • Συνολικό ποσό που παραχωρήθηκε: €1.876.474 (9/2022 και 10/2022)
 • Αρ. εγκεκριμένων παιδιών: 6.976
 • Πάροχοι: 343 βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία
 • Δημιουργία τουλάχιστον 27 Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών και δομών φιλοξενίας για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς και ενήλικα άτομα με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας (ΣΑΑ «Κύπρος_Το Αύριο»)

Το νέο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο», το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους μέριμνας, προόδου και ανάπτυξης.

Σκοπός του νέου Σχεδίου είναι αρχικά να γίνει χαρτογράφηση των υφιστάμενων δομών, έτσι ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες και να γίνει η κατά το δυνατό ορθότερη κατανομή των διαθέσιμων κονδυλιών, συμβάλλοντας έτσι στη στοχευμένη επένδυση. Επιπρόσθετα, εκ των κύριων στόχων του Σχεδίου είναι η αύξηση της ένταξης των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, καθολικά και ισότιμα περιορίζοντας τον κίνδυνο παιδικής φτώχειας και αποκλεισμού. Παράλληλα, δημιουργούνται περισσότερες επιλογές, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό διαθεσιμότητας υπηρεσιών φροντίδας/εκπαίδευσης παιδιών, διευκολύνοντας έτσι την εργασιακή δραστηριοποίηση/επαναδραστηριοποίηση των γονέων και δη των γυναικών.

 • Συνολική επένδυση: €23,725,000
 • Δικαιούχοι: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης: 1ο εξάμηνο 2026 με ενδιάμεσο στόχο για τη δημιουργία 10 δομών μέχρι το τέλος του 2024
 • Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Με έμφαση στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τα παιδιά, στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το έτος 2021, παραχωρήθηκε χορηγία για τη λειτουργία 127 προγραμμάτων (45% του συνόλου των προγραμμάτων – 281) που απευθύνονται σε παιδιά (λειτουργία βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, κοκ), με συνολική επένδυση ύψους €2.7 εκατομμυρίων, ήτοι το 20% της συνολικής δαπάνης (€12.7 εκατομμύρια).

 • Ενίσχυση υποδομών σε ορεινές περιοχές

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, και με επικέντρωση στην αναβάθμιση και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αγροτικές, ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών και τις Τοπικές Αρχές, έχουν προωθηθεί έργα σε διάφορες Κοινότητες, με έμφαση την παιδική φροντίδα. Ενδεικτικά αναφέρεται η λειτουργία παιδοβρεφοκομικού σταθμού στον Καλοπαναγιώτη τα τελευταία δύο χρόνια, η δημιουργία βρεφοπαιδοκομικού σταθμού στην Κοινότητα Πάχνας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς και η παραχώρηση €140.000 για την ανάπτυξη αντίστοιχου έργου στην Κοινότητα Τριμίκλινης.

Πέραν από την αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, σκοπός είναι η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και της προσβασιμότητας όλων των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως της περιοχής διαμονής τους.

 • Σχέδιο «Προίκα του Μωρού»

Από το Σχέδιο έχουν επωφεληθεί 2.500 ευάλωτες οικογένειες, με συνολική δαπάνη €2.9 εκατομμύρια. Με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων με εξαρτώμενα τέκνα, επωφελούνται ετησίως 379 οικογένειες, με επιπρόσθετη ετήσια δαπάνη €1 εκατομμύριο. Μέσω του Σχεδίου παρέχονται βασικά καταναλωτικά αγαθά φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας €1.649, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

 • Στέγαση

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προσφέρει οικονομική ενίσχυση, υπό τη μορφή Επιδόματος Ενοικίου, για την εξασφάλιση στέγης, το οποίο εντάσσεται υπό το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για το έτος 2021, παραχωρήθηκε ποσό ύψους €11.2 εκατομμυρίων, και μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, το ποσό ανήλθε σε €8.9 εκατομμύρια.

 • Στήριξη της Πολύτεκνης Μητέρας

17.829 μητέρες επωφελήθηκαν από νέα επιδόματα ή την επαναφορά επιδομάτων που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, συνολικού ύψους €8.9 εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, από την επαναφορά του Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, επωφελούνται 16.764 πολύτεκνες μητέρες με ετήσια δαπάνη περί τα €7 εκατομμύρια, ενώ η συνολική δαπάνη από το έτος επαναφοράς (2017) μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 ανήλθε στα €33,9 εκατομμύρια.

Επιπλέον, αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Τέκνου αναφορικά με τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα, προσθέτοντας στο όριο των €59.000 επιπλέον €5.000 για κάθε τέκνο μετά το δεύτερο. Με τη ρύθμιση αυτή, κατέστησαν δικαιούχοι και επωφελήθηκαν 1.000 οικογένειες, με κόστος €1 εκατομμύριο ετησίως.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων από τις πληθωριστικές που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, και μόνο για σκοπούς συμπερίληψης στο Σχέδιο Επιχορήγησης για εγκατάσταση ΑΠΕ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, δικαιούχοι κατέστησαν όλες οι οικογένειες με τρία τέκνα και άνω, νοουμένου ότι λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου. Από τη ρύθμιση επωφελήθηκαν 913 νοικοκυριά.

 • Εφάπαξ χορηγία για στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού

Στο πλαίσιο πακέτου μέτρων που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και των συνεπακόλουθων αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες που προκάλεσε, παραχωρήθηκε τον περασμένο Ιούνιο εφάπαξ χορηγία για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Η παραχώρηση της χορηγίας στηρίχθηκε στο Μητρώο του Επιδόματος Τέκνου ή/και στο Μητρώο του ΕΕΕ/Δημόσιου Βοηθήματος. Η χορηγία δόθηκε στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων με ιδιαίτερη στόχευση στις οικογένειες/άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που δέχθηκαν πιο έντονο το πλήγμα από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

 • Δικαιούχοι: 18.930 οικογένειες
 • Συνολική δαπάνη: €3.550.580
 • Εφάπαξ χορηγία «Επιστροφή στο Σχολείο»

Παραχώρηση μετά από Υπουργική Απόφαση τον Σεπτέμβριο 2022, εφάπαξ χορηγίας σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και σύνθεσης της οικογένειας, με στόχο τη στήριξη ομάδων του πληθυσμού που έχουν υποστεί συνέπειες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Η χορηγία παραχωρήθηκε στη βάση του Μητρώου του Επιδόματος Τέκνου.

 • Δικαιούχοι: 33.840 οικογένειες / 54.316 μαθητές
 • Συνολική δαπάνη: €3.233.030
 • Επιδότηση: €50 μέχρι €80 στη βάση των εισοδημάτων και της σύνθεσης της οικογένειας.
 • Σχέδιο παραχώρησης ωφελημάτων σε οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα και άνω

Για σκοπούς επικαιροποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στα ωφελήματα που παραχωρούνται σε οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα και άνω, καθώς και στις διαδικασίες που ακολουθούνται, προτίθεται να αναθεωρήσει το σχετικό Σχέδιο στη βάση των σύγχρονων αναγκών, με στόχο τη ρύθμιση των ωφελημάτων που δύναται να λαμβάνουν οι εν λόγω οικογένειες.

 • Επίδομα Μάνας / Επίδομα Τέκνου και Μονογονεϊκής Οικογένειας

Έτος

Επίδομα Μάνας (εκατ. €) *

Επίδομα Τέκνου και Μονογονεϊκής Οικογένειας (εκατ. €)

2013

 

123,067,697

2014

 

118,604,472

2015

 

106,967,491

2016

 

114,276,668

2017

1,796,400

113,173,678

2018

6,981,882

103,809,831

2019

6,807,750

106,673,688

2020

6,823,820

121,017,623

2021

6,673,052

108,976,265

10/2022

4,787,438

101,128,522

 * Το Επίδομα Μάνας είχε αποκοπεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης και επανεισήχθη το 2017.

Home