Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

142 καταγγελίες για Βία στην Οικογένεια στην Πάφο

Offsite Team
- 12.08.2021

142 καταγγελίες για Βία στην Οικογένεια στην Πάφο

Το Κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια συνεχίζει το έργο του στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλη Ιωάννου, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα έγιναν 142 καταγγελίες

Ο κ. Ιωάννου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως από τις 15 Φεβρουαρίου έχει συσταθεί το Κλιμάκιο καταγγελιών για την βία στην οικογένεια, το οποίο εδρεύει στο Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Πάφου και καλύπτει όλη την επαρχία Πάφου με οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας .Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο στόχος της Αστυνομίας στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, συνέχισε, αφορά την πρόληψη, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών οδηγιών με τη συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προς τα θύματα. Ο δεύτερος πυλώνας, όπως είπε, αφορά τη γρήγορη διερεύνηση και την άμεση καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο και παράλληλα την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν τα θύματα μετά την καταγγελία.

Πρόσθεσε πως η Αστυνομία είναι δίπλα τους και ξεκαθάρισε πως δεν περιορίζονται μόνο στην καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, αλλά προσπαθούν με τη σωστή μαρτυρία, που παρουσιάζεται στο Δικαστήριο να έχουν και την καταδίκη του θύτη. Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι υποθέσεις, καταγγέλλονται στο ΤΑΕ Λευκωσίας, όπου εκεί υπάρχουν πιο εκπαιδευμένα μέλη της δύναμις για τέτοιου είδους πολύ σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικές και χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς.

Όσον αφορά τους αριθμούς των υποθέσεων ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μέχρι τώρα καταγγέλθηκαν 142 υποθέσεις εκ των οποίων στις 140 παραπονούμενες είναι γυναίκες, αλλά και παιδιά, ενώ μόνο 2 παραπονούμενοι είναι άνδρες, ενώ στο σύνολο τους οι παραπονούμενοι είναι 159, αφού σε μια υπόθεση μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας παραπονούμενος.

Οι κατηγορούμενοι, πρόσθεσε, είναι 144, έχουν γίνει 72 συλλήψεις και έχουν εκδοθεί διατάγματα αποκλεισμού ή απομάκρυνσης από τα θύματα για 35 πρόσωπα, ώστε να μην πλησιάζουν τα θύματα. Ακόμη σε 39 άλλες περιπτώσεις, συνέχισε, έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι στους δράστες για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στα Δικαστήρια.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το κλιμάκιο αποτελείται από 8 άτομα και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύεται και με άλλο προσωπικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, το οποίο βοηθά στην καταχώρηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, στη σύλληψη των δραστών, αλλά ποτέ δεν ασχολούνται με τη λήψη καταθέσεων, αφού αυτό αποτελεί, εξήγησε, αποκλειστική εργασία των μελών του Κλιμακίου για την Βία στην Οικογένεια που είναι εκπαιδευμένα άτομα για αυτό τον σκοπό και με στόχο να παρέχουν στα θύματα περισσότερη βοήθεια.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως η διαμονή του θύματος και των παιδιών, σημειώνοντας πως συνεργάζονται με άλλες υπηρεσίες για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την σοβαρή αυτή αποστολή.

Το Κλιμάκιο, συμπλήρωσε, δέχεται και καταγγελίες με αλληλογραφία, που λαμβάνουν από διάφορα τμήματα ή και κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι, είπε, μεγάλη σημασία που δίδεται στα πλαίσια συντονισμού της Αστυνομίας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με τα Νοσοκομεία για περίθαλψη των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η διστακτικότητα που παρατηρείτο στα θύματα να καταγγείλουν έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Ενδεικτικά σημείωσε πως ήταν δύσκολο για τα θύματα να καταγγείλουν στους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς, λόγω του μικρού αριθμού κατοίκων της κλειστής κοινωνίας, ενώ τώρα με τις καταγγελίες που γίνονται στο ΤΑΕ φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για καταγγελία των υποθέσεων στο Δικαστήριο.

Ο κ. Ιωάννου εξήρε την προθυμία του προσωπικού του κλιμακίου που εργάζεται πολλές φορές πέραν του κανονικού τους ωραρίου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επίσης κάλεσε και προέτρεψε τα θύματα για μια ακόμη φορά να μην φοβούνται και να καταγγέλλουν το πρόβλημα τους αφού, όπως ανέφερε, με τη σιωπή βοηθούμε τους δράστες να συνεχίσουν τη διάπραξη των αδικημάτων τους. Με τη σωστή πρόληψη, θα μειωθούν και αυτές οι υποθέσεις, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη πως χωρίς καταγγελίες οι θύτες, ενθαρρύνονται να επαναλαμβάνουν τα αδικήματα εναντίον των γυναικών ή απροστάτευτων γυναικών και των παιδιών τους .

Ερωτηθείς για το θέμα της ψυχολογικής βίας ο κ. Μιχάλης Ιωάννου τόνισε πως υπάρχει άρθρο στον κώδικα και στην νομοθεσία που προβλέπει ποινική δίωξη και για την ψυχολογική βία. Είναι, συνέχισε, πολλές περιπτώσεις που είχαμε διερευνήσει στις οποίες υπήρχε το αδίκημα της ψυχολογικής βίας. Εδώ, τόνισε, χρειαζόμαστε τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων τους οποίους χρησιμοποιούμε αν και εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται. Πρόκειται για παραπονούμενες γυναίκες των οποίων ο σύζυγος τους προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τις μειώσει, να τους δημιουργήσει προβλήματα εκφοβισμών, μειώνοντας παράλληλα την προσωπικότητα τους, κάτι το οποίο προβλέπεται στη νομοθεσία ως αξιόποινη πράξη. Εκείνο που θέλω να πω, συνέχισε, είναι ότι στο Κλιμάκιο έχουμε επικεφαλής γυναίκα, η οποία επιβλέπεται από αξιωματικό για τη διεύθυνση του Κλιμακίου αλλά και αρκετών αστυνομικών γυναικών στις οποίες τα θύματα, που κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, μπορούν άνετα να μιλήσουν παρά σε έναν άνδρα αστυνομικό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως όταν υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου για την παράδοση των παιδιών από τον έναν στον άλλο γονιό, σε περίπτωση διαζυγίου για κάποιες ώρες ή μέρες, υπάρχει ξεχωριστό αδίκημα για την παρακοή σε διάταγμα Δικαστηρίου, σημειώνοντας πως πρέπει τα διατάγματα τα οποία εκδίδουν τα Δικαστήρια να εφαρμόζονται. Διαφορετικά η Αστυνομία, παρατήρησε, έχει λόγο και για αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε πως υπάρχει στον ποινικό κώδικα αδίκημα κατά παράβαση της νομοθεσίας αυτής.

ΚΥΠΕ

Home