Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1η Μαρτίου ανοίγει η εντυπωσιακή νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας/pics

Offsite Team -
25.01.2023 - 07:30

1η Μαρτίου ανοίγει η εντυπωσιακή νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας/pics

Εγκαινιάζει την Πλατεία Ζουχουρί την Παρασκευή ο ΠτΔ - Γεμίζει σύντομα με καφέ, εστιατόρια και μικρά καταστήματα (ΦΩΤΟΣ)

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Από την 1η Μαρτίου θα μπορούν οι Λαρνακείς, και όχι μόνο, να απολαμβάνουν τη νέα Δημοτική Αγορά της πόλης. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και ο νέος Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης.

Την περασμένη Δευτέρα, το έργο παραδόθηκε και επίσημα από τον εργολάβο στον Δήμο Λάρνακας και στόχος είναι την 1η Μαρτίου να ανοίξει και επίσημα για το κοινό. 

Φ

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακαίνιση του Δήμου, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με την ανάπλαση της αυλής του Οικοδομικού Συμπλέγματος Ζουχουρί, το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας, καθότι αναμένεται ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς αναζωογόνηση του. Θυμίζουμε ότι και το έργο στην Πλατεία Ζουχουρί ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πριν από λίγους μήνες. 

Το κόστος της νέας Δημοτική Αγορά ανήλθε στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ πλέον του ΦΠΑ.  Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, μιλώντας στην OffsiteNews, δήλωσε πρόκειται για ένα εργό στολίδι για την πόλη:  «Θα αναβαθμίσει και θα εμπλουτίσει πάρα πολύ το εμπορικό κέντρο της πόλης και τουριστικά αλλά θα είναι και πόλος έλξης και για τους δημότες μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής».

Φ

Χρειάστηκε αλλαγή εργολάβου

Το έργο ξεκίνησε το 2018 αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις και τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δήμος προχώρησε στον τερματισμό της σύμβασης με τον εργολάβο και αλλαγή εργολάβου. Το έργο ανέλαβε και ολοκλήρωσε η κατασκευαστική εταιρεία C.Roushias Tr. Dev. Ltd.

Τι περιλαμβάνει η νέα Δημοτική Αγορά

Η ανάπτυξη αποτελείται, στον ισόγειο χώρο από την Δημοτική Αγορά, στην οποία στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και  φθαρτών, χώρος ειδικά σχεδιασμένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης. 

f

Στον όροφο, στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής καθώς και εκθεσιακός χώρος. Όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για 2 καφετέριες και 2 εστιατόρια. Η μία καφετέρια είναι ακόμα διαθέσιμη για ενοικίαση και θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.

Στην οροφή έχουν δημιουργηθεί καθιστικά και χώρος πρασίνου (roof garden) τα οποία θα χρησιμοποιούν οι χώροι εστίασης. 

Στην πλειοψηφία τους, όλα έχουν διατεθεί μέσω δημοσίων προσφορών και τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας τους. 

ff

Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης περιλαμβάνει 73 χώρους, κατανεμημένους σε 3 επίπεδα. Η ανάπτυξη έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Τα 20 καταστηματα 

Η χρήση των 20 καταστημάτων στο ισόγειο ορίστηκε ως ακολούθως:

  • Φθαρτά/Φρούτα – 3 Καταστήματα
  • Ξηροί Καρποί, παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα (παστέλι, μέλι, χαρουπόμελο, λουκούμι, σουτζούκος, λάδι κ.ο.κ) – 2 Καταστήματα
  • Αλλαντικά/Γαλακτοκομικά/Συσκευασμένο κρέας και ψάρι – 3 Καταστήματα
  • Κάβα – 1 Κατάστημα
  • Κατάστημα πώλησης ειδών Φούρνου/Ζαχαροπλαστείου – 2 Καταστήματα
  • Βιολογικά/Οργανικά προϊόντα/βότανα – 2 Καταστήματα
  • Ανθοπωλείο – 1 Κατάστημα
  • Είδη χειροτεχνίας/σουβενίρ (κυπριακής κατασκευής χειροτεχνίες, κεντήματα, κεραμικά και χάλκινα και εκκλησιαστικά είδη) – 3 Καταστήματα
  • Ελεύθερης επιλογής (π.χ. Κλειδαράς, Τσαγκάρης, Καπνικά Προϊόντα, Ζαχαρωτά – Lolly Shop ή άλλη χρήση που να συνάδει με την Αγορά υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχει της έγκρισης του Δήμου) – 3 Καταστήματα 

f

Διαθέσιμα δύο καταστήματα - Προκηρύχθηκαν προσφορές

Από τα 20 καταστήματα έχουν ήδη παραχωρηθεί τα 18. Ο Δήμος Λάρνακας δέχεται αιτήσεις για την παραχώρηση άδειας χρήσης δύο καταστημάτων στη Νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τα έγγραφα του Διαγωνισμού σε κλειστό φάκελο μέχρι την Παρασκευή 10/2/2023 και ώρα 11.00π.μ. στο Κιβώτιο Προσφορών του Δήμου Λάρνακας που βρίσκεται στον 5ο όροφο των Κεντρικών Γραφείων του Δήμου, που βρίσκονται στη γωνία της Λεωφόρου Αθηνών και οδού Νικολάου Λανίτη, 6300 Λάρνακα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τα έγγραφα του Διαγωνισμού, χωρίς καμία χρέωση, από την ιστοσελίδα του Δήμου (www.larnaka.org.cy)

Το κάθε κατάστημα έχει εμβαδόν 35τ.μ. και τα δικαιώματα άδειας χρήσης που θα

καταβάλλει ο κάθε αδειούχος καθορίστηκαν στο ποσό των €8,00 + Φ.Π.Α. ανά

τετραγωνικό μέτρο μηνιαία (€280,00 + ΦΠΑ μηνιαία).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Προσφορών του Δήμου στο τηλ.24816574.

Δείτε ΕΔΩ τα έγγραφα του διαγωνισμου

Εγκαινιάζει την Πλατεία Ζουχουρί ο ΠτΔ την Παρασκευή - Γεμίζει με καφέ, εστιατόρια και μικρά καταστήματα 

Όπως προαναφέραμε, το έργο της Δημοτικής Αγοράς σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Πλατείας Ζουρούχι δίνουν μεγάλη ώθηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα δύο έργα είναι πολύ κοντά. Μάλιστα ο δρόμος στην περιοχή που ενώνει τα δύο έργα θα γίνει σύντομα πλακόστρωτο. 

Την ερχόμενη Παρασκευή 27/1 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την περιοδεία του στη Λάρνακα, θα τελέσει τα εγκαίνια έργων στην πλατεία.

f

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, έχουν ήδη ζητηθεί άδειες για καφετέριες, ταβέρνα και εστιατόριο. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον και για αξιοποίηση μικρών υποστατικών του Δήμου για να γίνουν διάφορα μικρά καταστήματα. 

f

Θυμίζουμε ότι στην Πλατεία Ζουρούχι έγινε ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τ/κ αγοράς, συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών παρά το τέμενος, καθώς και συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος, από την πλευρά της αυλής. 

f

Home