Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το 2024 application θα μας ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 08.10.2022

Το 2024 application θα μας ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες

Έκλεισε ο φάκελος των προσφορών - Τον Ιανουάριο υπογράφεται το συμβόλαιο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μετά από δυο χρόνια συζητήσεων και διαδικαστικών θεμάτων μπήκε το «νερό στο αυλάκι» για να τεθεί σε λειτουργία μια νέα καινοτομία που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ενημερώνονται αμέσως εάν υπάρχει πυρκαγιά,  έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδα… ακόμα και πυρηνική επίθεση.

Η Offsite News πληροφορείται ότι οι διαδικασίες βρίσκονται στο φόρτε τους και ήδη την προηγούμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ο φάκελος των προσφορών. Πλέον ακολουθούν οι άλλες διαδικασίες για να οδηγηθούμε με το καλό στις αρχές του 2024 οπότε και το application θα είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με τα διαδικαστικά βήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 θα υπογραφεί το συμβόλαιο με την εταιρεία και από εκεί και πέρα όλα θα μπουν στην τελική ευθεία για την τεχνολογική υποδομή του συστήματος.

Ένας μήνας πιλοτικά

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite News ότι με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς το σύστημα προειδοποίησης  θα λειτουργεί πιλοτικά για περίοδο ενός μήνα με βάση το σκεπτικό της αρμόδιας Αρχής που είναι η  Πολιτική Άμυνα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης  μεταξύ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024 θα είναι η πιλοτική περίοδος και από τον Φεβρουάριο του 2024 θα αρχίσει η κανονική του εφαρμογή.

Ρίχνουν εκατομμύρια

 Η εγκατάσταση του συστήματος θα αγγίξει το ποσό των 3.5 εκ. ευρώ και η συντήρησή του από την εταιρεία που θα αναλάβει την προσφορά θα κοστίσει άλλο 1.5 εκ. Ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Επιστρατεύουν και τις σειρήνες για εκκενώσεις από πυρκαγιές<<<<

Εμπλοκή στην εφαρμογή του νέου πρωτοποριακού app θα έχουν πέραν της Πολιτικής Άμυνας η, Αστυνομία, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες.

Πώς θα λειτουργεί

Το νέο application θα λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Άμυνα  ως εξής:

Η προειδοποίηση θα γίνεται μέσω του συστήματος το οποίο θα συνδέεται με κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενημερώνοντας όσους συνδρομητές είναι χρήστες του application.

Η ενημέρωση θα γίνεται σε τοπικό και όχι παγκύπριο επίπεδο. Παγκύπρια η ενημέρωση θα γίνεται με βάση τους σχεδιασμούς όταν προκύπτει κίτρινη και κόκκινη προειδοποίηση για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι πέραν της προειδοποίησης το application θα δίνει συμβουλές  για λήψη μέτρων και αντιμετώπισης των φαινομένων.

Home