Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το 2026 οι πρώτοι φοιτητές στις εστίες του Βερεγγάρια

Offsite Team
- 16.09.2022

Το 2026 οι πρώτοι φοιτητές στις εστίες του Βερεγγάρια

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite-Αν. Λειτουργός Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Βρασίδα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την ελπίδα ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2026 – 2027 θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) οι 500 περίπου εστίες στην περιοχή Βερεγγάρια, εξέφρασε στην εκπομπή Offsite On Air, ο Αν. Λειτουργός Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Βρασίδα, σημειώνοντας πως σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες κλίνες που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, πρόκειται για ενα πολύ καλό αριθμό.

Επίσης, σημείωσε ότι οσον αφορά τον χώρο, μπορεί να μη είναι στο κέντρο της Λεμεσού αλλά έχουν προβλεφθεί ήδη λύσεις, όπως φοιτητικό λεωφορείο για την μετάβαση των φοιτητών/τριων στο Πανεπιστήμιο.

Στόχος ανέφερε είναι ο χώρος αυτός των εστιών να αποτελεί μια κοινότητα που θα παρέχει ακόμη και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Βρασίδας, αναφέρθηκε κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή, στο πρόβλημα που παρατηρείται με τη στέγαση των φοιτητών και στο Πρόγραμμα Οικογενειακής Φιλοξενίας φοιτητών/τριών του ΤΕΠΑΚ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μια μακροχρόνια οριστική λύση, αλλά ένα μέτρο που θα βοηθήσει τώρα τους φοιτητές που λόγω ακρίβειας και μη προσφοράς οικιών η διαμερισμάτων, δεν μπορούν να διαμείνουν στην Λεμεσό. Όπως σημείωσε το πρόγραμμα αυτό ενδιαφέρει αρκετούς φοιτητές και οικογένειες.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ, Βρασίδα:

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

-Πως ξεκίνησε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Τα μαθήματα ξεκίνησαν την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι εγγραφές των νέων φοιτητών/τριών στα μαθήματα, καθώς και η ενημέρωση τους και διευθέτηση για διάφορα διαδικαστικά.

Είναι ευχάριστο ότι η χρονιά ξεκίνησε ομαλά. Οι διδάσκοντες και οι φοιτητές μας βρίσκονται στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια κανονικά και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μετά την περίοδο της πανδημίας, επανερχόμαστε σε πλήρεις ρυθμούς και χωρίς οποιοδήποτε σκόπελο και προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική ακαδημαϊκή χρονιά. Μέχρι στιγμής πάμε καλά, ξεκινήσαμε ομαλά και προχωράμε.

-Τι γίνεται με το πρόβλημα που παρατηρείται με τη διαμονή των φοιτητών λόγω των ακριβών ενοικίων και την έλλειψη προσφοράς;

Από τη μια είναι τα ακριβά ενοίκια και από την άλλη υπάρχει η διαπιστωμένη έλλειψη προσφοράς. Είναι συνυφασμένα αυτά τα δύο. Η έλλειψη προσφοράς, δηλαδή διαθέσιμων οικιών ή διαμερισμάτων για την στέγαση ειδικά των φοιτητών μας.

Το Σχέδιο Οικογενειακής Φιλοξενίας Φοιτητών/τριών το τρέξαμε όχι για να δώσει μια οριστική, μακροχρόνια λύση αλλά ως ένα συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί μια διέξοδος, έστω προσωρινή σε φοιτητές / φοιτήτριες, που έψαξαν, ρώτησαν και είτε λόγω οικονομιών ή άλλων δυσκολιών δεν μπόρεσαν να έχουν εναλλακτική λύση.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα κα ιαπό φοιτητές αλλά και από οικογένειες που θα ήθελαν να φιλοξενήσουν. Είχαμε ίσο περίπου αριθμό οικογενειών και φοιτητών που ενδιαφέρθηκαν για το Σχέδιο, γύρω στις 20 οικογένειες και περίπου 20 φοιτητές. Έχει ήδη γίνει η διαδικασία  που προβλέπεται μέσα από το Σχέδιο, δηλαδή η επικοινωνία με τους οικοδεσπότες, μια επιτόπου επίσκεψη στα καταλύματα ότι πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, μια πρώτη εισήγηση σε φοιτητή / τρια και οικοδεσπότη του σπιτιού. Αυτή την στιγμή γύρω στους 12 φοιτητές/τριες βρίσκονται σε σπίτια φιλοξενίας και έχουν ξεκινήσει και τις σπουδές τους.

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το Σχέδιο καθώς ξεκίνησε το εξάμηνο και έχουν αντιληφθεί και οι φοιτητές ότι δύσκολα θα βρεθεί βιώσιμη εναλλακτική και γι’ αυτό εξερευνούν αυτό το σενάριο.

Στόχος και για εμάς είναι αυτές τις ημέρες, στην αρχή του εγχειρήματος να είμαστε σε επικοινωνία με τους φοιτητές και τις οικογένειες, ότι νιώθουν καλά και οι δύο πλευρές και ότι το όλο εγχείρημα λειτουργεί σε βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του φοιτητή/τριας και οικογένειας. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι θετικά.

-    Τι γίνεται με τους φοιτητές/τριες που πηγαινοέρχονται ή είναι από το εξωτερικό;

Στην πολιτική στέγασης που εφαρμόζουμε στο ΤΕΠΑΚ, υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για κατανομή συγκεκριμένων αριθμών φοιτητών σε εστίες και για τους ξένους μεταπτυχιακούς και για τους εξ Ελλάδος.

Επίσης, υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός υπότροφών φοιτητών από την Αφρική οι οποίοι διαμένουν στις εστίες μας. Για αυτή την κατηγορία είναι τακτοποιημένη η στέγαση μέσα από την πολιτική του ΤΕΠΑΚ.

Για τους φοιτητές/τριες που επιλέγουν το πήγαινε-έλα από τον χώρο διαμονής, ήταν κάτι που ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και φέτος απλά με μεγαλύτερο προβληματισμό, λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων. Υπάρχει μια μερίδα φοιτητών που κρίνουν ότι μεταξύ της επιλογής ή της μη βιώσιμης επιλογής του ενοικίου στην Λεμεσό, ότι ακόμα και το αυξημένο κόστος του καυσίμου του πήγαινε έλα είναι μικρότερο. Για παράδειγμα οι σπουδαστές/τριες νοσηλευτικής επειδή κάνουν εναλλάξ πρακτική άσκηση με μαθήματα, άρα είναι λιγότερες οι φορές που χρειάζεται να βρίσκεται στο ΤΕΠΑΚ.

-    Πότε θα είναι έτοιμες οι εστίες στην περιοχή Βερεγγάρια;

Βρισκόμαστε στη φάση που έχει εκδοθεί η Πολεοδομική Άδεια για τις εστίες και σύντομα ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, να προκηρυχθεί η άδεια για τις πολεοδομικά εργασίες και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση. Το αρχικό πλάνο είναι η αποπεράτωση να γίνει το 2025. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την Ακαδημαϊκή χρονιά 2026 – 2027 θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές. Πρόκειται για γύρω στις 500 κλίνες. Είναι ένας μεγάλος αριθμός για ένα Πανεπιστήμιο των 2800-3000 φοιτητών/τριων, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες κλίνες που διαθέτουμε.

Όσον αφορά τον χώρο, μπορεί να μη είναι στο κέντρο της Λεμεσού αλλά έχουν προβλεφθεί ήδη λύσεις, όπως φοιτητικό – ας το ονομάσουμε λεωφορείο για την μετάβαση των φοιτητών/τριων στο Πανεπιστήμιο. Θα είναι μια πραγματική ανάσα για την Στέγαση.

Πέραν της στέγασης πρόκειται για ένα κεφάλαιο και στολίδι για το Πανεπιστήμιο καθώς θα περιλαμβάνει και χώρους συνεδρίων, σε κατοπινό στάδιο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρώτος στόχος θα είναι η στέγαση αλλά και ένας ευρύτερος πόλος του Πανεπιστημίου.

-    Πως τα πάνε οι φοιτητές του ΑΞΙΚ που βρίσκονται πλέον υπό την αιγίδα του ΤΕΠΑΚ;

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους φοιτητές/τριες . Πλέον το ΑΞΙΚ μπαίνει κάτω από την αιγίδα της ακαδημίας επαγγελμάτων φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ και αποτελεί αναπόσπαστο του κομμάτι. Συμπεριφερόμαστε ακριβώς όπως απέναντι στους φοιτητές μας, αντιλαμβανόμενοι την δυσκολία καθώς θα συνεχίσουν για φέτος τις σπουδές τους στους χώρους  που στεγαζόταν το ΑΞΙΚ. Άρα είμαστε σε τακτική επικοινωνία και υπάρχουν και άτομα της Υπηρεσίας Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ που βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στους χώρους του κτηρίου του ΑΞΙΚ, μαζί και με προσωπικό που υπήρχε με την προηγούμενη σύνθεση. Στόχος μας έιναι να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες και φροντίδες που θα είχε κάποιος άλλος φοιτητής στα υπόλοιπα προγράμματα του ΤΕΠΑΚ. Υπάρχουν δυσκολίες, λόγω του ότι βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο σε σχέση με τους υπόλοιπου φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, αλλά ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει είναι για να ενταχθούν κανονικά στην κοινότητα του ΤΕΠΑΚ. 

Θα συμπεριλαμβάνονται σε εξορμήσεις, συζητήσεις και ενημερώσεις του γραφείου φοιτητικής ζωής κάτι που έγινε και την εβδομάδα ενημέρωσης τους. Ευελπιστούμε ότι εντός της χρονιάς θα ενσωματωθούν και θα αποτελούν κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ.

-Ποιο  είναι το μήνυμα προς τους φοιτητές;

Να πούμε ξανά, αν και τους το έχουμε ήδη πει, ότι τους ευχόμαστε τα καλύτερα για μια καλή ακαδημαϊκή χρονιά. Θέλουμε για τον καθένα να είναι ξεχωριστή η χρονιά αυτή για τον κάθε ένα, να μην απογοητεύονται, να γνωρίζουν ότι στην Υπηρεσία Σπουδών και ευημερίας, είμαστε καθημερινά στην διάθεση τους για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Ευχόμαστε σε αυτούς και τους καθηγητές τους τα καλύτερα.

 

Δείτε την παρέμβαση του κ. Βρασίδα στην Offsite On Air:

Home