Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

205 καταγγελίες για ρατσισμό από το 2005 (Στοιχεία / Πίνακες)

του Έκτορα Γεωργίου
- 12.10.2019

205 καταγγελίες για ρατσισμό από το 2005 (Στοιχεία / Πίνακες)

Thumbnail
Θύματα, κίνητρα και καταγγελίες...

Σάλος ξέσπασε την τελευταία βδομάδα στην Κύπρο μετά και το επίμαχο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον τσακωμό γυναικών σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.

Με αφορμή το πιο πάνω περιστατικό η Offsite ανάτρεξε στα στοιχεία της Αστυνομίας και σας παρουσιάζει τις καταγγελίες, τα θύματα και τα κίνητρα των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν καταγραφεί επίσημα.

Αναλυτικά τα τελευταία 14 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 205 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις, με τις 147 από αυτές να έχουν καταχωρηθεί ως ποινικές υποθέσεις.

Μάλιστα δε από τις 147 ποινικές υποθέσεις οι 94 καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο με τις 54 να καταλήγουν σε καταδίκη.

Αξιοσημείωτο ότι το 2018 έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά ρατσισμού σε σύγκριση με το 2005 όπου είχαμε μονό δύο περιστασιακά.

Στην υπό αναφορά περίοδο που εξετάζουμε, η χρονιά με τις περισσότερες καταγγελίες, είναι το 2010 με 34 καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση στα κρούσματα.

Περιστατικά ρατσιστική φύσεως

11

Τα κίνητρα των επιθέσεων

Την θλιβερή πρωτιά, κατέχει η εθνοτική καταγωγή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας τα τελευταία 14 χρόνια έχουν γίνει 121 καταγγελίες που είχαν ως κίνητρο την εθνοτική καταγωγή του θύματος.

2

Η ταυτότητα των θυμάτων

Από τους 286 που υπέβαλαν παράπονο τα τελευταία 14 χρόνια οι περισσότεροι ήταν Ελληνοκύπριοι με 82 περιστατικά, ακολουθούν οι Τουρκοκύπριοι με 49 και Ελλαδίτες με 21.

3

Τέλος όσο αφορά το περιστατικό στη Λάρνακα, η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε καλό δρόμο με την Αστυνομία εντός της επόμενης βδομάδας να αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αδικημάτων που ενέχονται στην υπόθεση αφορούν καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, επίθεση, δημόσια εξύβριση, απειλές και ανησυχία.

Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη αποφάσεων.

Τι προνοεί η νομοθεσία για ρατσιστική επίθεση

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως και κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα με οποιοδήποτε τρόπο

(α) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της ή

(β) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα τα οποία ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου, του οποίου άρθρου το κείμενο στο αγγλικό πρωτότυπο εκτίθεται στο Μέρος Ι του Πίνακα και η ελληνική μετάφραση στο Μέρος ΙΙ του Πίνακα, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (5) ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ (€10 000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(3) Η άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση των εγκλημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (2) συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει του εδαφίου (2) μόνο αν τα εγκλήματα στα οποία αναφέρεται έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ή με ομόφωνη απόφαση ή με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

(4) Άνευ επηρεασμού των εδαφίων (1) και (2), αναφορά στη θρησκεία καλύπτει και συμπεριφορά η οποία συνιστά πρόσχημα για να κατευθύνονται οι πράξεις κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει φυλής, χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Έκτορας Γεωργίου

Home