Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2.250 καταφύγια Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο/Πώς θα τα εντοπίσετε;

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 08.11.2021

2.250 καταφύγια Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο/Πώς θα τα εντοπίσετε;

Ετοιμάζεται μοντέλο ηλεκτρονικής ενημέρωσης του κοινού / Τα κριτήρια για τα καταφύγια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένας από τους βασικούς ρόλους της Πολιτικής Άμυνας είναι η σύσταση και καταφυγίων που θα  φιλοξενήσουν πολίτες σε περίπτωση κρίσης, εχθροπραξιών ή φυσικών καταστροφών. Όπως πληροφορούμαστε, η Πολιτική Άμυνα ετοιμάζεται να βγει σε προσφορές ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης των πολιτών για το κοντινότερο καταφύγιο από την οικία τους. Το μοντέλο που βρίσκεται στα σκαριά είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Εκλογών,ενώ ίσως εκδοθούν και ηλεκτρονικοί χάρτες.

Ωστόσο, που μπορεί να εντοπίσουν οι πολίτες τα καταφύγια που μπορούν να φιλοξενηθούν; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της κλήσης στον αριθμό 22- 403451 στην Πολιτική Άμυνα. Το εν λόγω γραφείο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και οι λειτουργοί λαμβάνοντας τα στοιχεία των πολιτών θα τους ενημερώσουν.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα, η Πολιτική Άμυνα υλοποιεί και  το Σχέδιο εκκένωσης ακριτικών περιοχών σε περίπτωση πολέμου. Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα 2,250 καταφύγια  που καλύπτουν  το 40% του πληθυσμού. Τα καταφύγια  στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες κατόπιν εξουσιοδότησης των ιδιοκτητών τους.

Μιλώντας στην Offsite o ανώτερος λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης ανέφερε ότι  σε περίπτωση σεισμού οι πολίτες δεν θα αναζητήσουν καταφύγια σε υπόγεια, αλλά θα στηθούν αντίσκηνα σε εξωτερικούς χώρους και καταυλισμοί. Σε περίπτωση πλημμύρας, οι πολίτες δεν θα καταφύγουν σε υπόγεια λόγω ιδιαζουσών συνθηκών. Σε καταφύγια θα βρεθούν μόνο πολίτες που κινδυνεύουν από βομβαρδισμούς, γι αυτό σημαντικό είναι να θωρακίζονται τα όποια ανοίγματα ενός καταφυγίου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ένα καταφύγιο χαρακτηρίζεται ως τέτοιο στη  βάση κριτηρίων που εξετάζονται από Επιτροπή. Ειδικότερα τα καταφύγια προσφέρουν  προστασία μόνο από συμβατικά όπλα και δεν προορίζονται για συνθήκες χημικού πολέμου ή βιολογικής καταστροφής. Πρέπει να διαθέτει εξαερισμό και τουαλέτα, καθώς επίσης και έξοδο διαφυγής.

Home