Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

24 υποθέσεις βίας στην οικογένεια στο ΑΔΕ Πάφου από τις 15/2

Offsite Team
- 17.03.2021

24 υποθέσεις βίας στην οικογένεια στο ΑΔΕ Πάφου από τις 15/2

Thumbnail
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται υπάρχει επιβλέπων αξιωματικός.

Το Ειδικό Κλιμάκιο Διερεύνησης Υποθέσεων Βίας στην Οικογένεια, της ΑΔΕ Πάφου, που λειτούργησε από τις 15 Φεβρουαρίου και στελεχώνουν 10 μέλη της Αστυνομίας, μέχρι στιγμής έχει διερευνήσει 24 υποθέσεις, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, και Υπεύθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, Μιχάλη Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται υπάρχει επιβλέπων αξιωματικός. Πρόσθεσε πως οι παραπονούμενοι είναι 26, ενώ οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 24.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως έχουν εκδοθεί διατάγματα απομάκρυνσης και αποκλεισμού εναντίον τριών προσώπων, ενώ έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι σε 5 περιπτώσεις, έχουν εκδοθεί διατάγματα υποχρεωτικής ψυχιατρικής νοσηλείας για άλλα δύο πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου έγιναν συνολικά 11 συλλήψεις. 

Σε σύγκριση με το 2019 κατά το οποίο η Αστυνομία Πάφου εξέτασε 46 υποθέσεις και το έτος 2020, 66 υποθέσεις, η εξέταση 24 υποθέσεων το 2021 σε διάστημα ενός μηνός, από τότε που λειτούργησε το  Ειδικό Κλιμάκιο Διερεύνησης Υποθέσεων Βίας στην Οικογένεια της ΑΔΕ Πάφου, θεωρείται ως ένδειξη κατακόρυφης αύξησης των καταγγελιών. Οπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου,  αυτό οφείλεται κυρίως στα θύματα, τα οποία αποφάσισαν πλέον να μιλήσουν και να αναφέρουν το πρόβλημα τους, να καταγγείλουν τις υποθέσεις, αλλά και στο ότι αυτές θα τύχουν σωστής διερεύνησης από άτομα, τα οποία είναι εκπαιδευμένα και έχουν γνώσεις για το αντικείμενο.

Οι υποθέσεις αυτές, συμπλήρωσε, όχι μόνο τυγχάνουν διερεύνησης, αλλά και μέσα από το Κλιμάκιο στηρίζονται τα θύματα, μέσω άλλων υπηρεσιών με τις οποίες το Κλιμάκιο συνεργάζεται. 

Όπως είναι, είπε, οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, και  τα Νοσοκομεία Ψυχικής Υγείας. 

Επιπρόσθετα ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως οι οδηγίες είναι αυστηρές όσον αφορά τη διερεύνηση, αναφέροντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία, εάν είναι δυνατόν την επομένη της καταγγελίας και εφόσον συμπληρωθούν οι εξετάσεις, καταχωρείται υπόθεση στο Δικαστήριο.

Είπε ακόμη πως εκεί που υπάρχει επικινδυνότητα ζητείται η κράτηση του κατηγορουμένου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ειδάλλως σημείωσε, εκδίδονται περιοριστικοί όροι και διατάγματα αποκλεισμού. 

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση του ως Αστυνομία από την προθυμία των θυμάτων να καταγγείλουν, διότι, όπως εξήγησε, η σιωπή στην ουσία είναι επιβράβευση ή και κάλυψη των θυτών. Έστειλε επίσης το μήνυμα προς τα θύματα να έρθουν στο  Ειδικό Κλιμάκιο Διερεύνησης Υποθέσεων Βίας στην Οικογένεια  της ΑΔΕ Πάφου, να καταγγείλουν τις υποθέσεις τους και διαβεβαίωσε ότι θα τους παρασχεθεί κάθε δυνατή στήριξη από όλες τις πλευρές από την αρχή μέχρι και το τέλος της υπόθεσης στο Δικαστήριο. 

Πρόσθεσε πως υπάρχουν μηχανισμοί που επιτρέπουν την Αστυνομία να βοηθήσει τα θύματα όσο μπορούν και να γίνει η διερεύνηση πιο σωστή, αλλά παράλληλα και τα θύματα να τύχουν στήριξης . Εξέφρασε δε, την ευαρέσκεια του για την προθυμία  των θυμάτων που προχωρούν στις σχετικές καταγγελίες , σημειώνοντας ωστόσο πως θα ήταν προτιμότερο να μην τέτοια αδικήματα και τέτοιες καταγγελίες. 

Εφόσον όμως υπάρχουν συνέχισε, η Αστυνομία δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων ,όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά και να πετύχουν την μείωση των εγκλημάτων. 

Ευχήθηκε τέλος όπως υπάρξουν ανάλογες καταδίκες από τα Δικαστήρια ώστε να υπάρξει παραδειγματισμός. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home