Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2πλη απόδραση Πάφου: Προς ακύρωση σύλληψη φερόμενου συνεργού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.05.2022

2πλη απόδραση Πάφου: Προς ακύρωση σύλληψη φερόμενου συνεργού

Σημαντική εξέλιξη - Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση απόδρασης δυο προσώπων από τα Αστυνομικά Κρατητήρια Πάφου στις 08 Φεβρουαρίου 2022. Το πρόσωπο που συνδέθηκε με την υπόθεση όπου με βάση τη μαρτυρία παρέδωσε το κλειδί των πορτών πυρασφάλειας των κρατητηρίων  το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.  Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα για να δοθεί άδεια καταχώρησης αίτησης δια κλήσεως προς έκδοση προνομιακών ενταλμάτων certiorari και prohibition.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα γεγονότα

Συγκεκριμένα στις 08/02/2022 και ώρα 10:20 μέλος του Ουλαμού Μεταγωγών της Μ.Μ.Α.Δ. που βρισκόταν στα κρατητήρια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου και του ανέφερε ότι ο αιτητής (το εν λογω πρόσωπο) που είχε μεταφερθεί από τις Κεντρικές φυλακές στο Δικαστήριο Πάφου για σκοπούς ακρόασης υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον του, επιθυμούσε να δώσει πληροφορία αναφορικά με τους δραπέτες Ε. Κοζμίωφ και Αλ. Σαρκισίδη. Περί ώρα 10:45 της ίδιας μέρας  ο Ανώτερος Υπαστυνόμος τον επισκέφθηκε στα κρατητήρια του Επαρχ. Δικαστηρίου Πάφου και εκεί ο τελευταίος του ανέφερε ότι θα τον ενημέρωνε για κάποιες λεπτομέρειες που γνωρίζει αναφορικά με την απόδραση.

Το άτομο αυτό ανέφερε στον Ανώτερο Υπαστυνόμο ότι  το κλειδί των πορτών πυρασφάλειας των κρατητηρίων της ΑΔΕ Πάφου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση, κλάπηκε από την κλειδοθήκη από κάποιο κρατούμενο αγνώστων στοιχείων, όταν απασχολούσε τον επί καθήκοντι αστυνομικό στο control room των κρατητηρίων.

Το εν λόγω κλειδί παρέμεινε στην κατοχή του, ο οποίος σε κάποιο στάδιο το παραχώρησε στους δραπέτες Ε. Κοζμίωφ και Αλ. Σαρκισίδη, οι  οποίοι τελούσαν υπό κράτηση από την 21/01/2022 και 22/01/2022 αντίστοιχα. 

Οι δικηγόροι του αιτητή Ιωσηφίνα Ιωάννου και Κ. Σοφοκλέους στήριξαν το αίτημα τους, μεταξύ άλλων, για ακύρωση του εντάλματος στη βάση του ότι ο αιτητής κρατείτο παράνομα για δύο μέρες πριν την έκδοση του εντάλματος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο αιτητής κατέδειξε πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση επί των όσων έθεσε εν σχέσει με τα επιδιωκόμενα εντάλματα certiorari και prohibition,  εξασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια παραχώρησε άδεια καταχώρησης δια κλήσεως αίτησης για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης.

Με βάση την απόφαση η εξεταση της κυρίως αίτησης ορίστηκε στις 19 Μαϊου 2022. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απέκτησε δικαίωμα ένστασης εντός 7 ημερών από την επίδοση της αίτησης δια κλήσεως. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέστειλε οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία και/ή εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης μέχρι την εκπνοή του χρόνου που έχει οριστεί για την καταχώρηση της αίτησης δια κλήσεως, και εφόσον τούτη καταχωριστεί, μέχρι την εκδίκασή της ή μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

Home