Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

301 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν φέτος στην Κύπρο - Από ποιες χώρες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
15.04.2022 - 06:00

301 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν φέτος στην Κύπρο - Από ποιες χώρες

Από το 2019, εξαφανίστηκαν 11 ασυνόδευτα παιδιά και δεν βρέθηκαν ποτέ - Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι αρχές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα ασυνόδευτα παιδιά απασχολούν τις κρατικές υπηρεσίες. Με υπόμνημά της στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση αποκαλύπτει ότι συνολικά 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφτασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και φιλοξενήθηκαν στις δομές για κάποιο χρονικό διάστημα, εξαφανίστηκαν και δεν έχουν εντοπιστεί. 

Στο υπόμνημα που είναι αποκαλυπτικό,  αναφέρεται ότι μετά τις πρόσφατες μετακινήσεις ασυνόδευτων παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο, στο Κέντρο Φιλοξενίας Πορνάρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 218 παιδιά.

Συνολικά από το 2019 μέχρι το 2022  στα αρχεία της Αστυνομίας καταχωρήθηκε ο αριθμός των ελλειπόντων ασυνόδευτων παιδιών που δεν βρέθηκαν ποτέ. Δηλαδή το 2019 και το 2022 είχαμε από τέσσερις υποθέσεις, το 2021 τρεις, ενώ δεν καταγράφηκε καμιά υπόθεση το 2020.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μας έρχονται μέσω κατεχομένων

Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα αφίχθησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 301 ασυνόδευτοι ανήλικοι (231 αγόρια και 75 κορίτσια). Συγκεκριμένα, 169 από αυτούς κατάγονται από τη Σομαλία, 62 από τη Συρία, 33 από το Κονγκό και 37 από ασιατικές και αφρικανικές χώρες (Πακιστάν, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία). Το μεγαλύτερο ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων το 2022 στην Κύπρο ( 87%) είναι πάνω των 15 ετών και οι πλείστοι μπαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.

Έτσι ψάχνουν τους ασυνόδευτους

Σύμφωνα με το υπόμνημα, όταν ένας ασυνόδευτος ανήλικος που βρίσκεται στο Πουρνάρα δεν εντοπιστεί να παραλάβει γεύμα, τότε οι Ιδρυματικοί λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενεργοποιούν τις διαδικασίες εντοπισμού του εντός του Κέντρου Φιλοξενίας. Εφόσον δεν καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του ειδοποιείται ο υπάλληλος που λειτουργεί σαν κηδεμόνας του ανηλίκου τον οποίο δηλώνει ως ελλείπον και  ενημερώνεται η Αστυνομία. 

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται εάν υπάρχει φυγή ασυνόδευτων παιδιών σε δομή που λειτουργεί υπό τον Οργανισμό Hope For Children ή τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

>>>Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Κύπρος και Frontex προχωρούν με απελάσεις<<<

Η διαδικασία για άφιξη και παραλαβή ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο

Με την άφιξη ανηλίκων που είναι ασυνόδευτοι στην Κύπρο ενημερώνεται η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Όταν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών ο Λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προβαίνει στις ενέργειες για τοποθετηση του ανήλικου σε δομή ή σε ανάδοχη οικογένεια.  Επίσης παιδιά που δηλώνουν ηλικία κάτω των 15 ετών και συνοδεύονται από άλλους συγγενείς μεταφέρονται στο Πουρνάρα όπου υποβάλουν αίτηση εξασφάλισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μένουν με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε περιπτώσεις που ασυνόδευτοι ανήλικοι που έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας εντοπιστoύν εκτός δομής πρέπει να ειδοποιηθούν οι λειτουργοί Κοινωνικής Ευημερίας για να αναλάβουν το χειρισμό της υπόθεσης.

Home