Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

341 περιστατικά βίας στο «Σπίτι της Γυναίκας»

Offsite Team -
30.11.2021 - 06:00

341 περιστατικά βίας στο «Σπίτι της Γυναίκας»

Διαστάσεις πανδημίας παίρνει η βία στην οικογένεια στην Κύπρο - Γνωρίστε ''Το Σπίτι της Γυναίκας'' (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Διαστάσεις «πανδημίας» έχουν πάρει τα περιστατικά βίας στην οικογένεια, σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ''offsite on air'' την Δευτέρα η κ. Κατερίνα Κληρίδου Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε 10 μήνες που λειτουργεί πιλοτικά, το ''Σπίτι της Γυναίκας'', έχουν παραπεμφθεί  341 περιπτώσεις βίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας έχουν καταγραφεί 2725 καταγγελίες Παγκύπρια, εκ των οποίων το 80% αφορά γυναίκες και κορίτσια.

Οι 341 περιπτώσεις βίας, σημειώνει η λειτουργός κα Κατερίνα Κληρίδη, έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει το ''Σπίτι της Γυναίκας''.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα. Κληρίδου, στο πλαίσιο της υλοποίησης υποχρεώσεων που απορρέουν από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2021, ενέκρινε την υλοποίηση του Σπιτιού της Γυναίκας. 

«Σπίτι της Γυναίκας» - Στόχος και δράσεις 

Ειδικότερα, το «Σπίτι της Γυναίκας» λειτουργεί για τις γυναίκες και θύματα βίας από την 1η Δεκεμβρίου 2020 πιλοτικά και εξυπηρετεί μόνο γυναίκες θύματα της Επαρχίας Λευκωσίας σε αυτό το στάδιο, αλλά ο σχεδιασμός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.  Μάλιστα, σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως ένα επιστημονικό κέντρο για τα θύματα βίας όπου οι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων με κρατικούς λειτουργούς να εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη, ώστε να παρέχεται εξειδικευμένη στήριξη.

Το «Σπίτι της Γυναίκας» εξυπηρετεί γυναίκες – θύματα βίας χωρίς καμία διάκριση, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους», επεσήμανε

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, εξυπηρετεί ενήλικα θύματα, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θυμάτων, ενώ υπάρχει και η υπηρεσία του συνηγόρου του παιδιού, όπου εξειδικευμένος επαγγελματίας συνεργάζεται με τα παιδιά θύματα.

Η διαδικασία από την καταγγελία στο «Σπίτι της Γυναίκας»

Κληθείσα να μας δώσει μια εικόνα για την διαδικασία λειτουργίας, η κα. Κληρίδου σημείωσε ότι οι παραπομπές στο Σπίτι της Γυναίκας, στο πιλοτικό στάδιο που βρίσκεται τώρα, γίνονται από την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το ΣΠΑΒΟ.

«Μια γυναίκα, πρόσθεσε, η οποία θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει στην Γραμμή του Πολίτη της Αστυνομίας στο 1460, στην τηλεφωνική γραμμή του ΣΠΑΒΟ 1440 και βεβαίως με οποιοδήποτε Γραφείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ακόμη, γίνονται αναφορές ανώνυμα για περιπτώσεις βίας ή υποψία βίας στο Σπίτι της Γυναίκας και μπορούν να προχωρήσουν σε διερεύνηση μιας αναφοράς.

Γίνεται παραπομπή στο ‘Σπίτι της Γυναίκας’ και υπάρχει ομάδα άμεσης παρέμβασης όπου μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα ή να το συνοδεύσει, να παρέχει άμεση συναισθηματική στήριξη είτε στην αστυνομία είτε σε θέματα ιατροδικαστικής εξέτασης ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει.

«Σε κάποιες περιπτώσεις επιτυγχάνεται εύκολα η παροχή στήριξης και σε κάποιες άλλες πιο δύσκολα». 

Διαχείριση του «Σπιτιού της Γυναίκας»

Οι δράσεις για το Σπίτι της Γυναίκας, εντάσσονται στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ευημερίας, ακριβώς  βλέποντας τα προβλήματα των πολιτών που έχουν διαφοροποιηθεί και παρατηρώντας ότι η κοινωνία αλλάζει και γίνονται πολυσύνθετα αυτά τα προβλήματα, οι Υπ. Κοινωνικής Ευημερίας εκσυγχρονίζονται με στόχο να γίνουν πιο φιλικές, προσιτές και προσβάσιμες στις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, τόνισε η κα. Κληρίδου.

Η διαχείριση του Σπιτιού της Γυναίκας έχει ανατεθεί στον Σύνδεσμο της Πρόληψης της Βιας και Οικογένειας των ΣΠΑΒΟ, μέσα από πλήρη επιδότηση και για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που υπάγονται οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε η κα. Κληρίδου στην εκπομπή Οffsite On Air:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home