Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

3η δόση: Αλλάζουν εμβόλιο όσοι έκαναν AZ ή J&J - Είναι ασφαλές;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
26.08.2021 - 06:30

3η δόση: Αλλάζουν εμβόλιο όσοι έκαναν AZ ή J&J - Είναι ασφαλές;

Τι έδειξαν έρευνες για τον συνδυασμό εμβολίων - Σε ποιους θα χορηγηθεί η 3η δόση

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πρόσω ολοταχώς για 3η δόση οδεύει η Κύπρος, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εκτός απροόπτου στη νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που οι ειδικοί έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την 3η δόση, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ζήτησε από όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) όπως του αποστείλουν μέχρι την Παρασκευή τις εισηγήσεις τους για συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για παράδειγμα ποιες ομάδες πληθυσμού θα αφορά η ενισχυτική δόση αλλά και το τι ισχύει με τον συνδυασμό εμβολίων (mix and match).

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα μέλη της ΣΕΕ έχουν εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της χορήγησης 3ης δόσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες στέλνουν μηνύματα προς την Κυβέρνηση όπως ληφθεί άμεσα η απόφαση για την ενισχυτική δόση χωρίς να περιμένουμε τις συστάσεις από EMA και ECDC, καθώς αυτό μπορεί και να ανατρέψει τα επιδημιολογική δεδομένα ενόψει φθινοπώρου.

3η δόση με mRNA - Τι γίνεται με όσους εμβολιάστηκαν με ΑstraΖeneca ή J&J

Σε δηλώσεις του στην Offsite το μέλος της ΣΕΕ δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως κατά κύριο λόγο η 3η δόση αναμένεται να χορηγηθεί σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Ανοσοκατασταλμένοι 
  • Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση
  • Καρκινοπαθείς
  • Υπερήλικες 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή με εμβόλια είτε Pfizer είτε Moderna. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάποιοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο είτε AstraZeneca είτε J&J, με την χορήγηση της 3η δόσης θα γίνει συνδυασμός εμβολίων, δηλαδή το λεγόμενο mix and match.

Ερωτηθείς ο δρ Καραγιάννης τόνισε πως ο συνδυασμός είναι ασφαλές. «Έγιναν μελέτες για τον συνδυασμό εμβολίων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και αποδείχθηκε ότι όχι μόνο είναι ασφαλές αλλά είναι και αποτελεσματικό». 

Συνεχίζοντας το μέλος της ΣΕΕ αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις που έγιναν από το Ισραήλ το οποίο έχει ήδη κάνει πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς 3ης δόσης και υποστήριξε πως με την ενισχυτική δόση αυξάνεται κατακόρυφα η παραγωγή αντισωμάτων

«Επίσης φαίνεται ότι η 3η δόση είναι προστατευτική για αποφυγή νόσησης κατά τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνους που πήραν μόνο τις δύο δόσεις ενώ κατά έξι φορές αποτρέπει την νοσηλεία πάλι σε σύγκριση με εκείνους που πήραν μόνο τις δύο δόσεις».

Καταληκτικά, ο δρ Καραγιάννης ανέφερε πως σε περίπτωση που ένας πολίτης δεν ανήκει στις ομάδες που θα κάνουν την 3η δόση, αλλά ο ίδιος επιθυμεί να το πράξει, «θα πρέπει να του δοθεί αυτή η δυνατότητα, αλλά είναι κάτι το οποίο συζητείται». 

Home