420 περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών από 2010 - Δεν εντοπίστηκαν 18

420 περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών από 2010 - Δεν εντοπίστηκαν 18

Οι λόγοι που φεύγουν τα παιδιά από τις στέγες ή το σπίτι τους

Είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο τα τελευταία 2-3 χρόνια οι εξαφανίσεις ανηλίκων με τους αριθμούς των περιστατικών να αυξάνονται κατακόρυφα από το 2018. Ενώ το 2017 ο αριθμός των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων ήταν 26, την επόμενη χρονιά αυξήθηκε σε 101 ενώ το 2019 καταγράφηκαν 135 εξαφανίσεις ανηλίκων. Φέτος ευτυχώς φαίνεται ότι παρατηρείται μείωση αφού μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαμε 52 εξαφανίσεις. 

 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά που για διάφορους λόγους διαμένουν σε στέγες ανηλίκων. Είναι μάλιστα πολύ συχνό το φαινόμενο τελευταία να έχουμε επαναλαμβανόμενες εξαφανίσεις των ίδιων παιδιών. Στους αριθμούς που προαναφέραμε συμπεριλαμβάνονται οι επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις εξαφάνισης των ίδιων ανήλικων προσώπων. Ο αριθμός των ανήλικων που εξαφανίζονται από την οικία τους είναι πολύ μικρός όπως θα δείτε και πιο κάτω.

Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών είχε αίσια κατάληξη με τον εντοπισμό των παιδιών. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός αλλοδαπών παιδιών όπως θα δούμε που δεν εντοπίστηκαν. 

 

Σύμφωνα με απάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη στον Βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου οι εξαφανίσεις παιδιών στην Κύπρο από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο το 2020 έχουν ως εξής:

AR

 

Δεν εντοπίστηκαν 18 παιδιά

|

Όπως αναφέρει η κ. Γιολίτη έχουν εντοπιστεί όλα τα παιδιά, εκτός από 18 συγκεκριμένους αλλοδαπούς ανήλικους με καταγωγή την Σομαλία, Συρία, Κόγκο, Μάλι, Καμερούν και Γουινέα.

Το διάστημα μέχρι τον εντοπισμό 

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εξαφάνισης και της εύρεσης των παιδιών είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Κυμαίνεται μεταξύ κάποιων ωρών και 3 μέχρι 4 ημερών το μέγιστο. 

Οι λόγοι που φεύγουν τα παιδιά

Όπως αναφέρει η Υπ. Δικαιοσύνης, κύριοι λόγοι εγκατάλειψης της Στέγης είναι η επίσκεψη σε φίλους, συγγενείς, γονείς, ή η αντίδρασή τους για μεταφορά τους στη Στέγη.  Οι κύριοι λόγοι για την εξαφάνιση ανηλίκων από το σπίτι είναι η κακοποίηση ή αντιπαράθεση με γονείς, η αντιδραστική συμπεριφορά, τα προβλήματα υγείας (νοητική στέρηση κλπ), η επίσκεψη σε φίλους.

Ο ρόλος της Αστυνομίας

 

Επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστο Ανδρέου για ένα σχόλιο για το θέμα. Όπως μας είπε ‘’Η Αστυνομία χειρίζεται τις συγκεκριμένες περιπτώσεις με μεγάλη προσοχή και σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (παιδοψυχολόγους και άλλους). Έχουμε πρωτόκολλα και διαδικασίες για περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων και αυτά ακολουθούμε. 

 

Εμάς ο ρόλος μας είναι να εντοπίσουμε το παιδί. Μετά τον εντοπισμό του παιδιού είναι να δούμε εάν όντως είναι καλά στην υγεία του και δεν υπήρχε κάποια εγκληματική ενέργεια, κάποια απαγωγή πίσω από την εξαφάνιση π.χ.. Βλέπουμε τις συνθήκες που έγινε η εξαφάνιση και εάν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα. Αν δεν εντοπιστεί κάτι ύποπτο, πλέον την υπόθεση αναλαμβάνουν άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους’’.

 

Home