45 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ΓεΣΥ - Τι γίνεται με καταχρήσεις

45 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ΓεΣΥ - Τι γίνεται με καταχρήσεις

Ποιες είναι οι πιθανές καταχρήσεις της 2ης φάσης

Στα 45 ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανέβηκε ο τελικός αριθμός που δήλωσαν ενδιαφέρον στον ΟΑΥ για ένταξη τους κατά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. 

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, υπήρξαν αιτήσεις της τελευταίας στιγμής και έτσι ο αριθμός ανέβηκε στα 45 νοσηλευτήρια από τα 75 που υπάρχουν συνολικά στην Κύπρο, ενώ όπως ανέφερε “υπάρχει καλή συμμετοχή και από μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”

Καταχρήσεις κατά τη δεύτερη φάση

Σε ερώτηση μας αναφορικά με ενδεχόμενες καταχρήσεις κατά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι ο πάροχος: το νοσηλευτήριο ή ο γιατρός. “Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι όπου οι παροχείς μπορούν να καταχραστούν το σύστημα. ‘Ένας από αυτούς είναι οι γιατροί να δηλώνουν περισσότερες ιατρικές πράξεις από εκείνες που έκαναν. Με αυτό τον τρόπο θα διαφοροποιείται η τιμή με βάση το τι θα δηλώσει ο γιατρός και έτσι ίσως καταφέρει να αυξήσει την αμοιβή του. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Ίσως υπάρξουν και περιστατικά ασθενών που να μην δικαιολογούνται να νοσηλευτούν ενδονοσοκομειακά, αλλά γιατί θα είναι δωρεάν θα επωφελούνται” 

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου “υπάρχει ανησυχία για τέτοια ενδεχόμενα βλέποντας και τα παραδείγματα που υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν οι συγκεκριμένες εστίες καταχρήσεων που πρέπει να περιορίσουμε”

Ο Οργανισμός φαίνεται ότι έχει αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για τέτοια ενδεχόμενα με συμβούλους που αναμένεται να έρθουν από το εξωτερικό για να τους καθοδηγήσουν, αλλά και μια διεύθυνση στον ΟΑΥ που προετοιμάζεται για το θέμα αυτό. Όπως αναφέρει ο κ Παπακωνσταντίνου “θα ξεκινήσουμε με τα βασικά μέτρα και σιγά σιγά θα γίνονται και διορθώσεις”.

*Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ δεν είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που δήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ καθώς ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων. 

 

Home