Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα

Offsite Team -
11.11.2019 - 06:30

500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα

Thumbnail

Από τον Οκτώβριο του 2016, άρχισε ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη μείωση της θητείας των οπλιτών σε 14 μήνες.

Περίπου 3100 συμβασιούχοι οπλίτες υπηρετούν σήμερα, στην Εθνική Φρουρά με τις 500 να είναι γυναίκες.

Οι πρώτες γυναίκες, κατατάχθηκαν προς το τέλος του 2017, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του θεσμού.

Τα καθήκοντα των γυναικών

Δεν διαφέρουν από αυτά των ανδρών, ωστόσο στην πράξη είναι διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα των ΣΥΟΠ είναι, σκοπιά, περίπολο, στελέχωση γραφείων και νυκτερινή υπηρεσία, ωστόσο τα πιο πάνω αλλάζουν ανάλογα με την μονάδα που υπηρετούν.

Κατά κύριο λόγο όμως οι γυναίκες τοποθετούνται σε γραφεία, με αποτέλεσμα να δουν το φως της δημοσιότητας κάποιες καταγγελίες (όχι επίσημες) από πλευράς αντρών κάνοντας λόγο ότι όλες οι δουλειές «πέφτουν» σε αυτούς.

Εμφάνιση Γυναικών ΣΥΟΠ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την Εθνική Φρουρά, απαγορεύεται να φέρονται καδένες στο λαιμό πλην Σταυρού του οποίου η αλυσίδα να μην είναι εμφανές, βραχιόλια στα χέρια καθώς και διάφορα άλλα κοσμήματα, τα οποία δεν συνάδουν με την εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού. Το μακιγιάζ του προσώπου καθώς και η βαφή των χειλιών να είναι διακριτικά. Το ξύρισμα των μαλλιών απαγορεύεται και επισημαίνεται όπως το γυναικείο προσωπικό πρέπει να περιποιείται την κόμη του ώστε να είναι ευπρεπής, τα δε μακριά μαλλιά να μαζεύονται και να δενόνται με τρόπο που να μην εμποδίζουν την κανονική τοποθέτηση του καλύμματος κεφαλής.

Εγκυμονούσες Γυναίκες ΣΥΟΠ

Παρέχονται διευκολύνσεις κατά τις μέρες διεξαγωγής της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα αποσύρονται αμέσως από τη εκπαίδευση και τοποθετούνται σε κατάλληλη θέση για τη άσκηση γραφειακών καθηκόντων. Εάν βρίσκονται σε σχολείο η εκπαίδευση τους, να πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η αντιμετώπιση από τους άντρες

Συνομιλώντας με γυναίκα ΣΥΟΠ μας ανέφερε ότι η αρχική αντιμετώπιση από τους άντρες είναι «παγωμάρα», ωστόσο όλοι έχουν θετικές αντιδράσεις στην πορεία αφού βλέπουν και οι ίδιοι ότι τα καταφέρνουμε μια χαρά.

Δήμοι Πόλης Χρυσοχούς & Πέγειας ζητούν την ανάπτυξη του Ακάμα

Offsite Team -
25.06.2022 - 11:25

Δήμοι Πόλης Χρυσοχούς & Πέγειας ζητούν την ανάπτυξη του Ακάμα

ΥΠΕΣ: Δεν θα δημοσιοποιηθεί ακόμη το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Όπου υπερισχύει η λογική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, λένε οι Δήμοι Πόλεως Χρυσοχούς και Πέγειας για Ακάμα

Την ανάγκη για ορθολογιστική ανάπτυξη του Ακάμα, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην προστασία της βιοποικιλότητας, προτάσσουν οι Δήμοι Πόλεως Χρυσοχούς και Πέγειας, ενόψει της επικείμενης εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο, όπως λένε, θα πρέπει να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ανθρώπινος παράγοντας, «ο ίδιος ο κόσμος που ζει και επιβιώνει με πολλές δυσκολίες για τόσα χρόνια στις κοινότητες του Ακάμα, των οποίων οι περιουσίες είναι δεσμευμένες για 33 ολόκληρα χρόνια».

Είναι ισχυρή άποψή μας, προσθέτουν οι δύο Δήμοι, ότι όπου υπερισχύει η λογική και το μέτρο δεν υπάρχουν αδιέξοδα. «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν στον Ακάμα όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες» σημειώνουν.

Με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και την προώθηση ήπιων αναπτύξεων με σεβασμό στο περιβάλλον από τη μια και την παραχώρηση αποζημιώσεων ή την προώθηση ανταλλαγών περιουσιών από την άλλη, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα απεγκλωβίσει τους ιδιοκτήτες γης και θα βοηθήσει στην παραμονή των νέων στην περιοχή, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να προσφύγουν σε εργασία εκτός των χωριών τους, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνουν επίσης πως το κράτος οφείλει να σεβαστεί τις κοινότητες και τους κατοίκους των περιοχών του Ακάμα, εφαρμόζοντας μέτρα που θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των κατοίκων, αλλά παράλληλα θα διέπονται και από τις αρχές της αειφορίας.

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός του 2022 για τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ενώ λένε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η θυματοποίηση ούτε των κατοίκων ούτε και του φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

ΚΥΠΕ

Home