500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα

500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα

Από τον Οκτώβριο του 2016, άρχισε ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη μείωση της θητείας των οπλιτών σε 14 μήνες.

Περίπου 3100 συμβασιούχοι οπλίτες υπηρετούν σήμερα, στην Εθνική Φρουρά με τις 500 να είναι γυναίκες.

Οι πρώτες γυναίκες, κατατάχθηκαν προς το τέλος του 2017, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του θεσμού.

Τα καθήκοντα των γυναικών

Δεν διαφέρουν από αυτά των ανδρών, ωστόσο στην πράξη είναι διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα των ΣΥΟΠ είναι, σκοπιά, περίπολο, στελέχωση γραφείων και νυκτερινή υπηρεσία, ωστόσο τα πιο πάνω αλλάζουν ανάλογα με την μονάδα που υπηρετούν.

Κατά κύριο λόγο όμως οι γυναίκες τοποθετούνται σε γραφεία, με αποτέλεσμα να δουν το φως της δημοσιότητας κάποιες καταγγελίες (όχι επίσημες) από πλευράς αντρών κάνοντας λόγο ότι όλες οι δουλειές «πέφτουν» σε αυτούς.

Εμφάνιση Γυναικών ΣΥΟΠ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την Εθνική Φρουρά, απαγορεύεται να φέρονται καδένες στο λαιμό πλην Σταυρού του οποίου η αλυσίδα να μην είναι εμφανές, βραχιόλια στα χέρια καθώς και διάφορα άλλα κοσμήματα, τα οποία δεν συνάδουν με την εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού. Το μακιγιάζ του προσώπου καθώς και η βαφή των χειλιών να είναι διακριτικά. Το ξύρισμα των μαλλιών απαγορεύεται και επισημαίνεται όπως το γυναικείο προσωπικό πρέπει να περιποιείται την κόμη του ώστε να είναι ευπρεπής, τα δε μακριά μαλλιά να μαζεύονται και να δενόνται με τρόπο που να μην εμποδίζουν την κανονική τοποθέτηση του καλύμματος κεφαλής.

Εγκυμονούσες Γυναίκες ΣΥΟΠ

Παρέχονται διευκολύνσεις κατά τις μέρες διεξαγωγής της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα αποσύρονται αμέσως από τη εκπαίδευση και τοποθετούνται σε κατάλληλη θέση για τη άσκηση γραφειακών καθηκόντων. Εάν βρίσκονται σε σχολείο η εκπαίδευση τους, να πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η αντιμετώπιση από τους άντρες

Συνομιλώντας με γυναίκα ΣΥΟΠ μας ανέφερε ότι η αρχική αντιμετώπιση από τους άντρες είναι «παγωμάρα», ωστόσο όλοι έχουν θετικές αντιδράσεις στην πορεία αφού βλέπουν και οι ίδιοι ότι τα καταφέρνουμε μια χαρά.

Tags
Home