Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

63.378 παιδιά επιστρέφουν σε Δημοτικά/Νηπιαγωγεία/Ειδικά Σχολεία

Offsite Team
- 11.09.2022

63.378 παιδιά επιστρέφουν σε Δημοτικά/Νηπιαγωγεία/Ειδικά Σχολεία

Πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για δημόσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αύριο Δευτέρα (12/9)

Με χαρούμενες παιδικές φωνές θα γεμίσουν τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, τα δημόσια Δημοτικά Σχολεία, τα δημόσια Νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναμένεται να φοιτήσουν 50.038 παιδιά στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία, 12.803 στα δημόσια Νηπιαγωγεία και 537 στα Ειδικά Σχολεία.

>>> Διαβάστε επίσης: Do's and don’ts όταν θα αφήσετε-πάρετε τα παιδιά από το σχολείο <<<

Όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι/δασκάλες, νηπιαγωγοί και οι ειδικοί/ές εκπαιδευτικοί) παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους, για ανάληψη καθηκόντων, τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, και τη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για το καλωσόρισμα των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη Δημοτική Εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, θα επισκεφτεί το πρωί της Δευτέρας το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, όπου θα προβεί και σε δηλώσεις, ενώ με την ευκαιρία, το ΥΠΑΝ υπενθυμίζει την τήρηση του πρωτοκόλλου που αφορά στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/μαθητριών (πλάνα, φωτογραφίες).        

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Μάριος Στυλιανίδης, είχε πει ότι οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν ολοκληρωθεί.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτή την περίοδο με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για την κτιριακή υποδομή των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε τα έργα συντήρησης, επέκτασης και κτιριολογικής αναβάθμισης να αποπερατωθούν.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα μικρής κλίμακας σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς και έργα μεγάλης κλίμακας όπως η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Γερίου Β΄ (4,3 εκατ. ευρώ) και η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα Β΄ (4,2 εκατ. ευρώ).

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι λειτουργοί της Αποθήκης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.), έχουν αποστείλει τα πλείστα εγχειρίδια που είναι σε πρώτη ζήτηση στα σχολεία ενώ τα υπόλοιπα, που είναι περιορισμένα, θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε πει στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση που εστιάζονται στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά.

Αναλυτικότερα, ανέφερε, τη φετινή σχολική χρονιά σχεδιάστηκε η επέκταση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ από 92 σε 109 δημοτικά σχολεία και από 52 σε 65 νηπιαγωγεία, με έμφαση στις δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης της σχολικής αποτυχίας. «Το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού συνεχίζεται και επεκτείνεται, μετά την επιτυχή εφαρμογή του σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, με τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανέρχεται στις 50», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι με σωστή ανακατανομή των πόρων, ο χρόνος που διατίθεται στις σχολικές μονάδες για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ενισχύεται για τα σχολεία ενταγμένα στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και στα υπόλοιπα σχολεία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα γίνουν οι προκαταρκτικές ενέργειες για την έναρξη της υλοποίησης της Α΄ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια προτεραιότητα που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τα παιδιά προδημοτικής ηλικίας.

Ο κ. Στυλιανίδης, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς είπε ότι «με οδηγό τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τις προσπάθειές μας για ποιοτικότερη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία στις αίθουσες διδασκαλίας».

Την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο κ. Στυλιανίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε ένας προγραμματισμός στη Δημοτική Εκπαίδευση.

«Βοήθησε το πρωτόκολλο, το οποίο είχαμε στα χέρια μας τις τελευταίες μέρες, με το οποίο ουσιαστικά έχουν αρθεί εκείνοι οι περιορισμοί που είχαμε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια. Αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν μια χρυσή ευκαιρία να επικεντρωθούμε στον πυρήνα της δουλειάς που πρέπει να γίνεται στα σχολεία, που είναι η διδασκαλία και η μάθηση, με μοναδικό στόχο την μεγιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», σημείωσε.

«Άρα, με βάση αυτή την βασική κατεύθυνση έχουν αναπτυχθεί και έχουν ενημερωθεί τα σχολεία για μια σειρά από εκπαιδευτικές πολιτικές και δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα σχολεία και θα συνεχίσουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μιλούμε για 8 ουσιαστικά πυλώνες αυτής της δράσης που είναι εστιασμένη στα μαθησιακά αποτελέσματα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ 

Home