Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Τι ακριβώς γιορτάζουμε

Της Μικαέλλας Μέσσιου
- 08.03.2021

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Τι ακριβώς γιορτάζουμε

Thumbnail
Τι αναφέρει στην Offsite η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε τη νεαρή Κύπρια που κάνει ανδρική δουλειά & έγινε viral

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Womens-Day

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

pagkosmia-imera-ginaikas

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε την 21χρονη Ιωάννα, αθλήτρια του ΜΜΑ (Φώτος/Βίντεο)

Γυναίκες και Βία στην οικογένεια 

via-ginekes

Για τις γυναίκες που βιώνουν την βία στην οικογένεια, όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα μας η ειδική ψυχολόγος Πέρσα Κορφιάτη, πρέπει να μην φοβούνται και να σηκώσουν το τηλέφωνο, να καλούν και να ζητούν βοήθεια, για να προλάβουν μαζί με τα παιδιά τους να φύγουν από αυτό το τοξικό κλήμα, μακριά από τον θύτη που τους κακοποιεί, διότι και να μην κακοποιεί τα παιδιά ο θύτης, εάν κακοποιεί μόνο την μάνα, πάλι τα παιδιά βιώνουν την ψυχολογική βία. 

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Υπάρχουν οι δομές, τα σπίτια της γυναίκας – του παιδιού όπου μπορούν να καλέσουν, να ζητήσουν βοήθεια και να προστατεύσουν και τα παιδιά του αλλά να προστατευτούν και οι ίδιες.

spavo

Ενώ, υπάρχει και η δομή του sms εάν φοβούνται τον θύτη που είναι τριγύρω λόγω κορωνοϊού, όπου μπορούν να στείλουν μήνυμα στον αριθμό του ΣΠΑΒΟ που είναι ο οργανισμός για την βία στην οικογένεια και να ζητήσουν βοήθεια. 

>>> Όλη η σημερινή επικαιρότητα <<<

Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Επίτροπο Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, η οποία μας ανέφερε πως όσον αφορά τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην Κύπρο, η πολιτεία έχει προχωρήσει στη θέσπιση διαφόρων νομοθεσιών οι οποίες θωρακίζουν την γυναίκα σε θέματα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης–κακοποίησης, για το χάσμα των αμοιβών, για την ενδοοικογενειακή βία και για την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Όπως μας έχει αναφέρει η κυρία Αντωνίου, εάν παρατηρήσει κανείς τους δείκτες Ευρωπαϊκά στα θέματα βίας, δείχνουν πως η Κύπρος είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, εάν εξεταστεί μεμονωμένα το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών, η Κύπρος έχει έναν καλύτερο δείκτη γύρω στα 13,7% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 15%. 

Εκεί όπου ο δείκτης της Κύπρου είναι πάρα πολύ χαμηλός είναι στην ανισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Αυτός ο χαμηλός δείκτης επηρεάζει δυσμενώς και την γενική βαθμολογία της Κύπρου και την κατατάσσει χαμηλά σαν χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

>>>> DigitalTv – Τώρα και σε app για Android & iOS  <<<<

Οπόταν, σύμφωνα με την κ. Αντωνίου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα θετικά μέτρα λήψης, τα οποία δυστυχώς από προτάσεις όπως η ποσόστωση έχουν απορριφθεί ως αντισυνταγματικά και για τον λόγο αυτό, το γραφείο της Επιτροπής Ισότητας προσπαθεί με την αρωγή ενός συμβουλίου νομικών να βρει τρόπους να τροποποιήσει το άρθρο 28 του συντάγματος, που αποτελεί και το τροχοπέδη για την εφαρμογή αυτών των ποσοστώσεων, οι οποίες όπου έχουν εφαρμοστεί – και Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια – έχουν βοηθήσει πολύ στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Οι γυναίκες του κόσμου αξίζουν ένα μέλλον όπου όλοι θα ήμαστε ίσοι, χωρίς περιορισμούς, χωρίς στερεότυπα, χωρίς βία. Ένα μέλλον το οποίο θα είναι βιώσιμο με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες» είπε καταληκτικά.

 

 

Home