Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

80.000 αυτοκίνητα κάθε μέρα στο highway Λευκωσίας - Λεμεσού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 26.05.2022

80.000 αυτοκίνητα κάθε μέρα στο highway Λευκωσίας - Λεμεσού

Thumbnail
Τι κάνει η Αστυνομία σε περίπτωση τροχαίων ή θανατηφόρων δυστυχημάτων για αποσυμφόρηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι μετρήσεις στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα στους κυπριακούς δρόμους. Με βάση στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Αρχηγείο Αστυνομίας: Ο Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού Α1, καθώς και ο Παρακαμπτήριος Δρόμος Λεμεσού (μεταξύ των Ανισόπεδων Κυκλικών Κόμβων Γερμασόγειας και Νοσοκομείου Λεμεσού), δέχονται ημερήσια τροχαία κυκλοφορία που αγγίζει τις 80000 χιλιάδες οχήματα, το 24ώρο και στις δύο κατευθύνσεις.

΄Όπως ανέφερε στην Offsite ο υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας Γιώργος Μιλής, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της διακίνησης οχημάτων, στο ευρύ δημόσιο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στους Αυτοκινητόδρομους, Ιδιαίτερα πρόβλημα προκύπτει έμφαση στον Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, ο οποίος συνδέει τις δύο μεγαλύτερες οικιστικές αλλά και εμπορικές πόλεις του νησιού μας»

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι γίνεται σε περίπτωση τροχαίων ή δυστυχημάτων

Ο κ. Μιλής κλήθηκε απο την Offsite να σχολιάσει τι γίνεται σε περίπτωση τροχαίων ή δυστυχημάτων και πώς αντιμετωπίζεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο; Σύμφωνα με τον κ. Μιλή,«με βάση τον αναφερόμενο αριθμό οχημάτων που διακινούνται στο κύριο οδικό δίκτυο της Κύπρου, γίνεται αντιληπτό ότι, σε περιπτώσεις τροχαίων συγκρούσεων, ατυχημάτων ή ακόμη και μηχανικής βλάβης μεγάλων φορτηγών οχημάτων, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί συμφόρηση και καθυστέρηση στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Αυτό φυσικά είναι ανάλογο της χρονικής περιόδου που συμβαίνει το περιστατικό. Σε αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να προστεθεί και οποιοσδήποτε επηρεασμός από την εκτέλεση οδικών έργων».

Συνεχίζοντας ο κ. Μιλής  ανέφερε ότι: 

  • «Σε περιπτώσεις τροχαίων περιστατικών εντός κύριου οδικού δικτύου και συγκεκριμένα περιστατικά που συμβαίνουν στον Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού Α1, τα προβλήματα τροχαίας και πιθανής κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα παρατηρηθούν, καθορίζονται από το μέγεθος και την σοβαρότητα του περιστατικού, αλλά και της χρονικής περιόδου και του τμήματος του Αυτοκινητόδρομου που έχει συμβεί.
  • Σε περιπτώσεις θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, για τις οποίες απαιτείται χρόνος εξέτασης του περιστατικού αλλά και σε περιπτώσεις μηχανικής βλάβης μεγάλων φορτηγών οχημάτων, οι οποίες αποκόπτουν προσωρινά λωρίδες κυκλοφορίας του δρόμου, τότε απαιτείται χρόνος διεκπεραίωσης του περιστατικού και λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας.
  • Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Αστυνομία καλείται να παρέχει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τις οποίες πιθανόν να απαιτούνται και οι υπηρεσίες άλλων αρμόδιων φορέων. 
  • Σε περιστατικά όπου δίνεται ευχέρεια για άμεσες ενέργειες, τότε σε μικρή χρονική περίοδο, παραδίδεται στην τροχαία κίνηση, ολόκληρος ο δρόμος ή λωρίδες κυκλοφορίας αυτού. 
  • Σε σοβαρά περιστατικά, όπου είναι αδύνατο να αποκατασταθεί άμεσα η ασφάλεια του κοινού, τότε αναγκαστικά γίνονται ενέργειες για παράκαμψη της τροχαίας κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου σε άλλο οδικό δίκτυο. 

Το διαθέσιμο οδικό δίκτυο που υπάρχει και μπορεί να μεταφερθεί, προσωρινά η τροχαία κυκλοφορία Αυτοκινητόδρομου, είναι τα τμήματα των παλιών υπεραστικών δρόμων της Κύπρου, όπως είναι ο παλιός δρόμος Λευκωσίας – Λεμεσού Β1, με δύο λωρίδες αμφίδρομης κυκλοφορίας και επίπεδες διασταυρώσεις, όπου σε αρκετές περιπτώσεις διέρχεται και από οικιστικές περιοχές.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα:

Ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας του Αρχηγείου τόνισε ακόμα ότι η Αστυνομία  όταν καλείται να αποκαταστήσει την οδική ασφάλεια σε τμήμα αυτοκινητόδρομου που έχει συμβεί σοβαρό περιστατικό, για το οποίο απαιτείται παράκαμψη της τροχαίας κίνησης, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που διαθέτει.

Αυτό γίνεται τόσο με την παροχή τροχαίων διευκολύνσεων προς τους οδηγούς όπως παροχή βοήθειας για άμεση μετακίνηση και καθαρισμό της σκηνής καθώς και παροχή άμεσης ενημέρωσης του κοινού, από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τα Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης.

Home