Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Α.Βύρας: Αλλάζει η Λάρνακα - Τα έργα που προωθούνται

Offsite Team -
28.09.2022 - 06:15

Α.Βύρας: Αλλάζει η Λάρνακα - Τα έργα που προωθούνται

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για τα έργα που ολοκληρώθηκαν αλλά και αυτά που προωθούνται στην επαρχία Λάρνακας, μίλησε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Οffsite On Air, επισημαίνοντας τους λόγους που την καθιστούν ελκυστική επιλογή για κατοίκηση αλλά και ανάπτυξη επιχειρήσεων. 

Ο κ. Βύρας, αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται όπως η ανάπλαση πλατειών, όπως την πλατεία Ζουχούρι και Ακροπόλεως της Λάρνακας.  

Τον Νοέμβριο ξεκινούν, όπως ανέφερε, τα πρώτα μεγάλα έργα στο λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας, η ανάπλαση της ιστορικής αποβάθρας και κάποια άλλα έργα, ενώ εντός Δεκεμβρίου τελειώνει η Δημοτική αγορά. Επίσης, σημείωσε πως ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης 8 νέων έργων από το νέο κύκλο του Διαρθρωτικού Ταμείου.

Επίσης, ο Δήμαρχος Λάρνακας, έκανε αναφορά στο θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας, αναφέροντας πως θα γίνει η ενοποίηση των τριών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της πόλης με πεζογέφυρες,  με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Λάρνακας.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Βύρα στην εκπομπή Offsite On Air: 

  - Να αρχίσουμε με τα έργα που τρέχουν στη Λάρνακα. Είναι πολλά και σημαντικά. Είχατε και μια συνάντηση χθες με τον Υπουργό Μεταφορών. Ένα από τα μεγάλα έργα που περιμένουν οι Λαρνακείς είναι η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου μετά και την μετακίνηση των δεξαμενών υγραερίου. Θα θέλαμε να μας δώσετε τα δεδομένα για την περιοχή. Ποια είναι τα πλάνα σας και ποια βήματα πρέπει να γίνουν…

Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει από την μετακίνηση των δεξαμενών υγρών καυσίμων που όπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις  έχουν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή του Βασιλικού και έχουν κατεδαφιστεί με αποτέλεσμα η εκεί περιοχή να μην θυμίζει τίποτα όπως την γνωρίζαμε πριν 10-15 χρόνια. Έχουν μείνει οι εγκαταστάσεις υγραερίου και υπολογίζουμε ότι εντός Οκτωβρίου θα έχουμε και μετακίνηση υγραερίου, έτσι ο χώρος εκεί ελευθερώνεται μετά από πολλές δεκαετίες.

Ένα θέμα που πρέπει να επιλύσουμε είναι ότι λόγω των δεκάδων χρόνων λειτουργίας, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική διάβρωση στην παραλία. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει σε παρα πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στην ξηρά. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας στην περιοχή για ανάπτυξη, για ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, για τη δημιουργία δημόσιας παραλίας, δημιουργία πάρκων. Γενικά ο κάθε Λαρνακείας για να χαίρεται αυτή την περιοχή, πρέπει να γίνει ένα σημαντικό έργο ανάκτησης μεγάλου μέρους της παραλίας και να γίνει ο χώρος κατάλληλος για τα διάφορα έργα που προωθούνται.

Χθες έγινε το πρώτο βήμα και ετοιμάστηκαν οι όροι προσφοράς, ώστε να γίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνήσαμε. 

Τον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, από το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων του υπουργείου Μεταφορών για τη μελέτη του έργου, το οποίο στόχο θα έχει την ανάκτηση του παραλιακού μετώπου. Ο επενδυτής σε ένα διάστημα 2 χρόνων θα πρέπει να καταλήξει ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά και να ετοιμάσουμε έγγραφα προσφορών για τον κατασκευαστή.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και με χαρά ακούσαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και όταν θα είμαστε έτοιμοι να δούμε πως θα καλύψουμε αυτό το μεγάλο κόστος. 

-     Θα είναι ιδιωτικά ή δημόσια έργα που θα αναπτυχθούν; 

Αναφορικά με το δημόσιο μέρος, η παραλία θα είναι δημόσια. Η θάλασσα είναι ιδιωτική και ένα μέρος της ανάκτησης και αφορά την ιδιωτική γη. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκτησης είναι το δημόσιο μέρος και εκεί που θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της δημόσιας παραλίας, στον πεζόδρομο που θα ενώνει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, το σημείο με τις Φοινικούδες με την Ορόκληνη – όλο αυτό θα γίνει στο σημείο της παραλίας που θα ανακτηθεί.

-     Η πόλη μπαίνει σιγά σιγά και σε ρυθμούς κατασκευής του μεγάλου έργου του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους επενδυτές. Γίνονται συνεχώς συναντήσεις των Δήμων μαζί με την κοινοπραξία. Έχουν ήδη κατατεθεί άδειες εκ μέρους των επενδυτών για κάποιες από τις αναπτύξεις στον χώρο μετά την έγκριση του master plan. Τον επόμενο μήνα θα κλειθούν όλες οι πολεοδομικές αιτήσεις, όλων των σημαντικών κτηρίων της πρώτης φάσης. 

Νοέμβριο ξεκινούν τα πρώτα έργα, η ανάπλαση της ιστορικής αποβάθρας και κάποια άλλα έργα. Με τις άλλες άδειες οικοδομής που έχει κατατεθεί από την εταιρεία, περίπου σε ένα χρόνο από από σήμερα θα ξεκινήσουμε τα πολύ μεγάλα έργα. Αναμένουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν και οι άδειες οικοδομής και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο έργο για την πόλη μας.

- Συζητήσατε με τον κ. Καρούσο και το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας. Τι μπορούμε να πούμε για αυτό το στόχο σας; 

Στην Λάρνακα με την μετακίνηση που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει διάπλατα  ο χώρος για την πλήρη ανασκαφή και ανάδειξη του λιμανιού της που είναι από τα πιο σημαντικά λιμάνια της αρχαιότητας. Έχει σχεδόν τελειώσει η ανασκαφή και έχουν προσδιοριστεί οι χώροι του αρχαίου λιμανιού, είναι δίπλα από το ανακαινισμένο μουσείο της πόλης που έγινε μια πολύ καλή δουλειά – αν και καθυστερήσαμε. Σε παρακείμενα οικόπεδα βρίσκεται το πολύς σημαντικής αξίας, το μεγάλο ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή, στο οποίο κάνει ανασκαφές το τμήμα αρχαιοτήτων.

Ένα σημαντικό έργο που έχουμε αποφασίσει από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η ενοποίηση των τριών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της πόλης με πεζογέφυρες, χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, με φωτισμό. Ένα δώρο που θα δώσει μεγάλη διάσταση στην ανάδειξη  των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας.

Έχουμε καταλήξει ότι το έργο θα είναι με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά φορέας υλοποίησης, για να μην χάνουμε χρόνο, θα είναι ο Δήμος Λάρνακας. Έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες με τον Υπουργό Μεταφορών και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Ήδη βγαίνουν προσφορές για τους μελετητές που θα κάνουν τα σχέδια και τα έγγραφα προσφορών για αυτό το μεγάλο και όμορφο έργο για την επαρχία μας.

- Προχωρούν πάντως και άλλα έργα στην πόλη.  Για παράδειγμα η ανάπλαση της πλατείας Ζουχουρί, ενώ στα πλάνα είναι και η ανάπλαση πλατειών στο κέντρο της πόλης όπως αυτή της Ακροπόλεως.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τα τέσσερα από τα έξι έργα του προηγούμενου κύκλου του Διαρθρωτικού Ταμείου. Η ανάπλαση της πλατείας Ζουχούρι είναι ένα πανέμορφο έργο, ένας κρυμμένος θησαυρός στην πόλη μας είναι στο τελικό στάδιο και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες – παραδίδεται σε 1-2 εβδομάδες ο χώρος εκεί. 

Εντός Δεκεμβρίου τελειώνει και η Δημοτική αγορά, μετά τα προβλήματα που είχαμε με τον εργολάβο, έχουμε προχωρήσει σε αντικατάσταση του.

Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης 8 νέων έργων από το νέο κύκλο του Διαρθρωτικού Ταμείου

Ήδη για τα μισά βρήκαμε προσφορές και πολύ σύντομα θα έχουμε εργολάβους για το Αλέ Πασιά, το πάρκο Σαλίνα που είναι στο κέντρο της πόλης – αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το Παττίχειο πάρκο, ένα έργο γύρω στα 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Θα γίνει επίσης ένας δασικός χώρος μέσα στην πόλη. Πάρκο στους συνοικισμούς. 

Το σπίτι του αστυνομικού διευθυντή που θα γίνει σπίτι για τους νέους σε συνεργασία με την αρχή ενάντια στις εξαρτήσεις Κύπρου και αρκετά άλλα που έχουν τροχοδρομηθεί και αρκετά σύντομα ξεκινούν κατασκευαστικά έργα.

- Να δούμε ένα άλλο θέμα. Η Λάρνακα είναι υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023. Πώς προέκυψε αυτή η επιτυχία και τι σημαίνει για την πόλη σας;

Είναι σημαντικό καθώς μείναμε στους 4 φιναλιστ, μετά από πολλές αιτήσεις πανευρωπαϊκά και αυτό δείχνει την πολύ καλή δουλειά που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο με τον δήμο και την ΕΤΑΠ αλλά και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους της επαρχίας, γίνονται αρκετά πρωτοποριακά πράγματα όπως τα αγάλματα που μιλούν, τα virtual του μουσείου, η τρισδιάστατη παρουσίαση του αρχαίου λιμανιού και αρκετά άλλα πράγματα πρωτοποριακά και έχουν εντυπωσιάσει όχι μόνο τους επισκέπτες της Λάρνακας αλλά και την επιτροπή  αξιολόγησης γι’ αυτό και είμαστε στους 4 φιναλιστ. Θα δώσουμε τις μάχες μας ώστε να είμαστε ο τελικός νικητής της διάκρισης.

- Παράλληλα προετοιμάζεστε για να καταθέσετε πρόταση για να καταστεί η Λάρνακα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για αυτή την προσπάθεια και τι σημαίνει για την πόλη σας.

Έχουμε ήδη ετοιμάσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ονομάζεται Larnaka2030 kαι αποτελείται από ένα συμβούλιο από όλο το φάσμα του πολιτισμού και όχι μόνο της Λάρνακας με αρκετά αξιόλογους συμπολίτες αλλά και ανθρώπους που αγαπούν και πιστεύουν ότι η Λάρνακα μπορεί να διεκδικήσει αυτό τον τίτλο.

Έχουμε ήδη προσλάβει τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας και τις επόμενες ημέρες προσλαμβάνουμε και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και ακόμα ένα άτομο που θα βοηθήσει στα διάφορα διοικητικάθέματα. Έχουν ξεκινήσει επαφές με όλες τις ομάδες πολιτισμού όλους τους φορείς κα ιθεωρώ ότι θα γίνει μια πολύ καλή δουλειά που είτε πάρουμε τον τίτλο είτε όχι θα μείνει ένα πολύ αξιόλογο έργο που θα κοθοδηγεί την Λάρνακα τα επόμενα χρόνια.

-«Aρκετές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στην Λάρνακα. », ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief o  ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης. . Πως το σχολιάζετε;

Είναι γεγονός ότι με τα έργα που προγραμματίζονται, όπως την μετακίνηση των δεξαμενών που το έχουμε καταφέρει, το έργο λιμανιού – μαρίνας, αλλά και το ότι η Λάρνακα έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στην Λάρνακα. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τις μετακινήσεις. Είμαστε μισή ώρα σχεδόν από όλες τις πόλεις, εκτός από την Πάφο. Έχουμε ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο. Η ζωή στη Λάρνακα είναι εύκολη, δεν έχουμε για παράδειγμα τα ψηλά ενοίκια. Θεωρούμε ότι η Λάρνακα πλέον ο κόσμος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα που έχει και βλέπει τις προσπάθειες που γίνονται και είναι με χαρά που βλέπουμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να κατοικήσει ή να επενδύσει στην Λάρνακα και έτσι σιγά σιγά να πάρουμε το κομμάτι που μας αναλογεί στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Βύρα στην εκπομπή Offsite On Air: 

 

 

Home