Άδεια μητρότητας 5 & 6 μήνες: Πάει Βουλή Τρίτη-Σύντομα εξελίξεις

Άδεια μητρότητας 5 & 6 μήνες: Πάει Βουλή Τρίτη-Σύντομα εξελίξεις

Πάει και η Ζέτα στη Βουλή - Τι αλλάζει - Έρχεται και η πληρωμένη γονική άδεια

Σε 1-2 εβδομάδες αναμένεται ότι το Υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση της άδειας μητρότητας όπως δήλωσε στην offsite on air την Δευτέρα ο ΓΔ του Υπουργείου Ανδρέας Ζαχαριάδης. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι αλλάζει

Θυμίζουμε ότι για το δεύτερο παιδί, η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί από τέσσερεις σε πέντε μήνες και για το τρίτο παιδί η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί σε έξι μήνες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή και μετά θα τεθούν σε ισχύ. Όπως δηλώνει στην offsite ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Καυκαλιάς, το θέμα αυτό θα είναι στην ατζέντα της Επιτροπής και θα συζητηθεί την Τρίτη (19/10), ενώπιον και της Υπουργού Εργασίας. 

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί είναι ένα επείγον ζήτημα και κατά προτεραιότητα η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει το νομοσχέδιο  που θα κατατεθεί, επιδιώκοντας το γρηγορότερο δυνατόν να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. 

Πέραν από την επέκταση της άδειας μητρότητας προωθείται και 2 μήνες γονική άδεια για τον πατέρα και την μητέρα όπου θα είναι πληρωμένη. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης θα  υπάρχει και το δικαίωμα σε γονική άδεια όπου είναι ευρωπαϊκή οδηγία ωστόσο πρέπει να μεταφερθεί και στην Κύπρο με σχετικό νόμο όπου δίνει δικαίωμα και στη μητέρα και στο πατέρα για άδεια, το εν λόγω σχέδιο έχει ορίζοντα το καλοκαίρι του 2022. 

Διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη άδεια θα είναι επιπλέον και θα προωθηθεί τέλος του έτους και θα μπορεί να αξιοποιήσει την άδεια μέχρι και που το παιδί θα είναι έως 8-9 ετών. Η γονική άδεια που θα δίνεται θα είναι 2 μήνες πληρωμένη.

Home