Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αγαθαγγέλου για διορισμό στο ΔΣ ΟΑΥ: Να κριθώ στην πράξη

Offsite Team
- 18.07.2022

Αγαθαγγέλου για διορισμό στο ΔΣ ΟΑΥ: Να κριθώ στην πράξη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από οργανωμένους ασθενείς

«Άσπρο μαύρο» είναι για την ΟΣΑΚ ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, με τον Μίλτο Μιλτιάδους, μέλος της Ομοσπονδίας να λέει ότι η θέση τους «είναι αδιαπραγμάτευτη και έχει κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες με σαφήνεια κι όλα τα επιχειρήματα βρίσκονται ξεκάθαρα μπροστά μας».

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να επαναξιολογήσουν τον διορισμό αυτό «με συνειδητοποίηση της κατάστασης όπως αυτή έχει καταγραφεί από όλους τους φορείς της υγείας το τελευταίο διάστημα».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγαθαγγέλου: Δεν θα αλλοιώσουμε φιλοσοφία ΓεΣΥ- Θα το βελτιώσουμε

Μιλώντας ύστερα από συζήτηση στην Βουλή την Δευτέρα, την οποία συγκάλεσε προσωπικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας με όλους τους φορείς της υγείας για το ΓεΣΥ, ο κ. Μιλτιάδους διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και πως ο κ. Αγαθαγγέλου, «πολύ αγαπητός προσωπικά γιατρός, έχει εκφραστεί κατά κόρον κατά του συστήματος, είναι ένα από τα άτομα για τα οποία προ τριμήνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποκαλέσει πολέμιο του συστήματος, κι ένα από τα άτομα που δεν θα έβαζε στο ΔΣ του συστήματος ως πατροκτόνος».

Σε ερώτηση αν αυτή η προσέγγιση δεν είναι «άσπρο – μαύρο» και κάποιος που έχει αντίθετες απόψεις πρέπει να βγαίνει εκτός του πλαισίου ενός οργανισμού που λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις, ο Μίλτος Μιλτιάδους είπε ότι και ο ίδιος συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ και δεν υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα θέματα, αλλά υπάρχουν έντονες διαφωνίες και έντονες συζητήσεις σε πάρα πολλά θέματα.

«Αυτό αφορά τις αποφάσεις. Όχι τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία του συστήματος. Η ένστασή μας οφείλεται στις θέσεις που κατά καιρούς εξέφρασε ο κ. Αγαθαγγέλου σε σχέση με τον σχεδιασμό και την φιλοσοφία του συστήματος», ανέφερε.

Το θέμα για μας, συνέχισε, είναι όντως άσπρο – μαύρο και μίλησε για πληροφορίες από το παρασκήνιο και το προσκήνιο που τους κάνουν πολύ επιφυλακτικούς σε σχέση με το μέλλον του ΓεΣΥ. Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, συμπλήρωσε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παμπορίδης: Σας πήραμε χαμπάρι

Να βρεθεί η χρυσή τομή με διάλογο, καλεί ο Δίπλαρος

Έκκληση προς την Κοινωνική Συμμαχία να «κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, να βρούμε τί είναι εκείνο που μας προβληματίζει και ίσως μέσα από ένα διάλογο βρεθεί και η χρυσή τομή», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάνοντας λόγο για ενέργειες στο παρασκήνιο.

Το ΔΣ του ΟΑΥ, ανέφερε, έχει 13 συνολικά μέλη και κάνει εξαιρετική δουλειά. «Είναι κρίμα θεωρώ, και άδικο, να επικεντρωνόμαστε σε ένα ζήτημα και να μην βλέπουμε την ουσία. Ότι ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο στην εφαρμογή το ΓΕΣΥ».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάκληση διορισμού Πέτρου Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ ζητά η ΟΣΑΚ

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δύο πρώην Υπουργοί Υγείας της κυβέρνησης, οι κ. Παμπορίδης και Ιωάννου έχουν έντονη ένσταση με τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου κι αν αυτοί «είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις», ο Ευθύμιος Δίπλαρος απάντησε:

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις αυτός που επί δικής του προεδρίας εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ; Δεν είναι η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη και η πολιτική βούληση που επέδειξε πολλές φορές, κι όπως πολλές φορές είχε επισημάνει ο φίλος Γιώργος Παμπορίδης, είχε χτυπήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το χέρι του στο τραπέζι και είπε ότι αυτό το σύστημα υγείας και θα γίνει και θα εφαρμοστεί;» Γι’ αυτό, είπε, θεωρεί τουλάχιστον άδικες τις επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, είπε, στηρίζει όσους έχουν ταχθεί να υπερασπιστούν τον τομέα της υγείας «με τα λάθη και τις παραλείψεις τους».

Ολοι κρίνονται στην πράξη και τα έργα είπε ο Αγαθαγγέλου

Η απάντηση στους χαρακτηρισμούς και τη λασπολογία είναι μία: όλοι κρίνονται στην πράξη και στα έργα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, λέγοντας ότι στόχος όλων είναι μέσα από εποικοδομητική συμβολή να πετύχουμε ποιοτικών υπηρεσιών, σύγχρονης ιατρικής, για τον Κύπριο ασθενή. Με τεκμηρίωση θα συμβάλει μέσα στον ΟΑΥ, ώστε ο οργανισμός να φτάσει στο στόχο και την αποστολή του, πρόσθεσε.

Το σύστημα υγείας, είπε, είναι προέκταση της Ιπποκρατικής αποστολής, δηλαδή της προάσπισης της υγείας του ασθενούς και του υγειούς πολίτη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηπαντέλας για Αγαθαγγέλου: Πολύς ντόρος για το τίποτα

Στην ερώτηση πώς μπορεί να συμβάλλει σε κάτι που δεν πιστεύει ή αν πιστεύει (σε αυτό), ο Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι «πιστεύουμε πάντοτε σε σύστημα υγείας. Η αναγκαιότητα του συστήματος υγείας είναι δεδομένη. Η ορθότητα σε θέματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης κι εκεί και όπου υπάρχει προβληματισμός, τότε είναι εκεί που θα συμβάλλεις έμπρακτα και τεκμηριωμένα, Άρα μην ανάγουμε την αναγκαιότητα και τα κακώς έχοντα, εκεί κι όπου επισημαίνονται, σε χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται».

Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιος είχε μιλήσεις για αποστάτες στο παρελθόν κι αν αποσύρει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι η συγκεκριμένη αναφορά έγινε μετά από μια γενική συνέλευση του ΠΙΣ, όπου το 95% είχε θέσει τις βασικές αρχές για το σύστημα υγείας που πρέπει να αποτελεί θετικό εργαλείο για να μπορεί ο γιατρός να κάνει την δουλειά του.

Θα συνεργαστούμε με τα μέλη που διορίζει η Πολιτεία, λέει ο ΟΑΥ

Ως τεχνοκράτες δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη για τους διορισμούς στο ΔΣ του ΟΑΥ, είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Άθως Τσινωντίδης.

Ως τεχνοκράτες, πρόσθεσε, θα συνεργαστούν με τα μέλη που θα διορίσει η πολιτεία. Εάν, συνέχισε, ισχύουν οι διάφορες θέσει έγκριτων νομικών ότι δυνητικά οι αποφάσεις του ΔΣ μπορεί να κριθούν παράτυπες ή παράνομες και πέσουν, σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Οργανισμό, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Αγαθαγγέλου ή γενικότερα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαίνονται οι αντιδράσεις για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στο ΔΣ ΟΑΥ

Συζήτηση για το ΓεΣΥ

Στόχος και σκοπός όλων των φορέων της υγείας είναι όχι ν’ αλλάξουμε την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ, αλλά να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα, στρεβλώσεις, παραλείψεις, που ίσως άθελά μας μάς διέφυγαν στην προσπάθεια να βάλουμε σε εφαρμογή την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα θέματα υγείας πρέπει να παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά προβλήματα και ελλείψεις θεωρώντας – όπως είπε – ότι η αλληλοενημέρωση, όπως η σημερινή, και ο συντονισμός όλων, θα βοηθήσει στην κατανόηση των θεμάτων υγείας. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με την δημοσιοποίηση μόνο των αρνητικών προβλημάτων, λέγοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολλά μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια που το ΓεΣΥ έχει εφαρμοστεί.

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι σε κλίμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης συζήτησαν σήμερα τα διάφορα ζητήματα του ΓεΣΥ. «Το μήνυμα από την σημερινή συνάντηση είναι πως το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει». Όλοι οι φορείς προσανατολίζονται σε αλλαγές και διορθώσεις, όχι για ν’ αλλάξουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, αλλά για να το αναβαθμίσουν και ν’ αντέξει σε βάθος χρόνου.

Άλλο αυτά που έμειναν πίσω, συνέχισε, κι άλλο να μηδενίζουμε τις προσπαθείς του ΟΑΥ, του ΟΚΥΠΥ  και κυρίως του Υπουργείου Υγείας.

Αποφάσισαν, ανέφερε ο κ. Δίπλαρος ότι αυτές οι συναντήσεις θα γίνονται δύο με τρεις φορές το χρόνο, μετά από δική του πρωτοβουλία, γιατί η συνεργασία και ο διάλογος θα επιφέρουν την επίλυση των προβλημάτων.

Από την συνάντηση, πρόσθεσε, βγήκε ένα θετικό μήνυμα, πως όλοι θέλουν να πάρουν ένα βήμα μπροστά τον τομέα της υγείας με στόχο την καθημερινότητα και την αναβάθμιση την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του ασθενή ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει, εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε, δήλωσε ο Ευθύμιος Δίπλαρος, και στο πώς θα στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια και να εντάξουμε στο σύστημα κι άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σε ερώτηση για το τί ήταν η σημερινή συνάντηση, αφού δεν ήταν συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, αλλά οι προσκλήσεις στάληκαν σε επιστολόχαρτο της Βουλής, με το σήμα της και με αριθμό φακέλου, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι ήταν προσωπική του πρωτοβουλία.

Στην παρατήρηση ότι έγινε στο κτίριο της Βουλής και γιατί δεν προσκλήθηκαν οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει σε μια αίθουσα ξενοδοχείου ή αλλού, και σημείωσε ότι οι συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας ολοκληρώθηκαν στις 14 Ιουλίου. Επανέλαβε ότι ήταν δική του προσωπική πρωτοβουλία και αποτελεί σύσκεψη της Επιτροπής.

Με την ίδια διαδικασία, με ιδιωτική και προσωπική πρωτοβουλία, θα γίνονται αυτές οι συναντήσεις, είπε. «Δικαιούμαι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας να συγκαλέσω συνεδρία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Όπως έχω επισκεφθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια ουκ ολίγες φορές από μόνος μου, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ».

Σημειώσεις από την σημερινή συζήτηση, ανέφερε, κρατούσε ο βοηθός του και ο ίδιος. Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να καλούσε και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Υγείας, έστω κι αν είναι δική του προσωπική πρωτοβουλία, ο κ. Δίπλαρος απάντησε ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν έρθει πάμπολλες φορές κι έχουν συζητήσει επιμέρους ζητήματα.

Θεώρησε σωστό, είπε, να συγκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μαζί για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος.

Ανασκόπηση από ΟΑΥ-μέτρα για καταχρήσεις

Ανασκόπηση των πρώτων τριών ετών λειτουργείας του ΓεΣΥ έκανε ο Άθως Τσινωντίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ καθώς και στα μέτρα που λαμβάνει και προτίθεται να λάβει ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων και της υπέρχρησης.

Ερωτηθείς για το θέμα των ΤΑΕΠ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπενθυμίζοντας ότι όσα νοσηλευτήρια δεν έχουν ΤΑΕΠ ή δεν προτίθενται να τα εντάξουν στο ΓΕΣΥ, εάν θέλουν να παραμείνουν σε αυτό να κλείσουν τα ΤΑΕΠ τους.

Τι λέει ο ΟΚΥπΥ

Ο Κύπρος Σταυρίδης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, είπε ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και δεσμεύθηκε ότι θ’ αναλάβουν όλες τις δράσεις για να γίνει το ΓεΣΥ ακόμη πιο αποτελεσματικό. Δεν θεωρεί, πρόσθεσε, ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων θα χρειαστεί άλλα 5 χρόνια, ο Οργανισμός κάνει τεράστια και σταθερά βήματα μπροστά και σημείωσε την επιτυχία των εφημερευόντων και απογευματινών ιατρείων. Με τον ίδιο τρόπο, είπε, θα προχωρήσουν και στην οικονομική αυτονόμηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ επενδύει πολλά στην αναβάθμιση των εξοπλισμών του ο ασθενής να νιώθει ότι τα καλύτερα μηχανήματα βρίσκονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και εφαρμόζει από το φθινόπωρο ένα πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για την αναβάθμιση όλων των υποδομών, όλων των νοσηλευτηρίων.

Σε ερώτηση πότε θ’ αλλάξει και η κουλτούρα μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι ο Οργανισμός παρέχει υψηλές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και το έχει αποδείξεις την πράξη και στην διάρκεια της πανδημίας.

Για τις προσλήψεις νοσηλευτών ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι προσλαμβάνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού, αλλά προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τον ασθενή.

Ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε ότι αυτό που αφορά όλους είναι η ποιοτική υγεία του ασθενούς και η επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών.

Μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού όλων των εμπλεκομένων, ο καθένας να καταθέσει απόψεις, εισηγήσεις και διαφωνίες που στόχο θα έχουν να αναδεικνύουμε τα προβλήματα για να τα λύσουμε.

Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα πολύ θετικό κλίμα για συνέργια όλων των εμπλεκομένων, ο καθένας με τον δικό του ρόλο και την επιστημοσύνη, εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, ώστε το σύστημα υγείας να είναι όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και ποιοτικό και να νιώθει το κράτος περήφανο γι’ αυτό που προσφέρει στον πολίτη. Αυτό θα ενισχύσει και τον επενδυτικό τομέα, συνέχισε, κάνοντας λόγο στον ιατρικό τουρισμό.

Όταν ξοδεύουμε χρήματα για να επενδύουμε εντός του εσωτερικού μας χώρου, στόχο έχουμε να δούμε τις ανάγκες με τον σωστό σχεδιασμό είπε εννοώντας τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα συνδεδεμένα ιδιωτικά με το ΓεΣΥ.

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι ο ΠΙΣ θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για την δημιουργία του Εθνικού Κυπριακού Κέντρου Κλινικής Αριστείας για την κλινική και ποιοτική αξιολόγηση της ιατρικής κοινότητας γιατί στόχος όλων η συνεχής επιμόρφωση και η αναβάθμιση των γνώσεών τους μέσα από μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Θα είναι η παρακαταθήκη και η επένδυση της ιατρικής κοινότητας στο σύστημα υγείας, πρόσδεσε.

Ανάγκη για ένταξη φαρμάκων λέει η ΟΣΑΚ

Εκ μέρους της ΟΣΑΚ, ο Μίλτος Μιλτιάδους είπε ότι κατέγραψαν την κατάσταση χωρίς να θίξουν θέματα που θα δυναμίτιζαν την συζήτηση και απασχολούν την επικαιρότητα.

Ως οργανωμένοι ασθενείς, ανέφερε, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη περίληψης, στον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων, των φαρμάκων που βρίσκονται εκτός, μέσα από μια διαδικασία για την οποία έχουν πάρει την θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναμένουν, πρόσθεσε, από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας να στηρίξουν κι αυτοί αυτή τη διαδικασία κι επιβλέψει την εφαρμογή της.

Αναφέρθηκε, συνέχισε, στην καθημερινότητα του ασθενή στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο φαρμακείο για φάρμακα και αναλώσιμα και την εξυπηρέτησή του κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Υπάρχει τεράστιος δρόμος μπροστά μας για να καλύψουμε προκειμένου να πετύχουμε μια καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή» ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home